САЩ са все по-изолирани заради шпионския скандал

Джулиан Асанж коментира случая Сноудън. Снимка: от тв екрана

Разкритията, основаващи се на документите на Едуард Сноудън, че САЩ може би са послушвали мобилния телефон на германската канцлерка Ангела Меркел, както и комуникациите на общо 34 неназовани лидери, наложиха темпото на Европейския съвет, посочва в. „Монд“. Тази среща на европейските лидери трябваше да бъде посветена на коренно различни въпроси, като имиграцията или цифровата икономика. Вместо това срещата се откри в климат на повишено напрежение.Франция и Германия поискаха обяснения от Обама заради шпионския скандал, посочва в. „Фигаро“. Ангела Меркел и Франсоа Оланд показаха, че са на едно мнение. За разлика от Меркел, Оланд засега не знае дали е бил шпиониран или не, но той също като канцлерката иска до края на годината да се внесе яснота по въпроса, САЩ да изяснят миналите си практики във връзка с подслушването и да установят правила за действие в бъдеще, допълва френският вестник.

Шпионският скандал отклонява вниманието от по-сериозни проблеми, предупреждава в. „Индипендънт“. В последно време САЩ са принудени да закърпват пукнатините, образували се в отношенията им с техните съюзници. В Европа това се случва заради разкритията за шпионажа, в Близкия изток заради криволичещата политика на Вашингтон относно Сирия и Египет, която притеснява Саудитска Арабия и Йордания, или заради евентуалното стопяване на леда с Иран, което пък безпокои Израел. Във връзка с шпионския скандал изданието припомня, че с идването на Обама на власт светът очакваше една нова и по-малко арогантна Америка, която да се вслушва в другите, но не по този начин, при който вслушването е подслушване.

Разкритията разгневиха Меркел, която поиска от Вашингтон да сключи споразумение за не-шпионаж с Берлин и Париж до края на годината. САЩ вече имат подобни сделки с Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия и този съюз е известен като „Петте очи“. За първи път Меркел е заговорила на Обама за подобна американо-германска договорка още през юни по време на неговата визита в Берлин, допълва в. „Дейли телеграф“.

В коментар изданието обаче посочва, че Америка има основание да подслушва Меркел, заради различаващата се позиция на Германия по важни въпроси като Иран или либийския конфликт отпреди две години.

Твърденията за шпионирането на Меркел и на още 34 световни лидери поставят Обама на кръстопът. Той е изправен пред взимането на неприятно решение, което отлагаше от доста време, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“. Сега Обама ще трябва да решава дали да продължава старата игра на шпиониране на американските приятели и по този начин да изложи на риск сътрудничеството с важни партньори по такива въпроси като борбата с тероризма, управлението на световната икономика и забавянето на иранската ядрена програма.

Вестник „Вашингтон пост“ акцентира върху друг аспект на скандала, породен от разкритията на Сноудън. Американски представители са предупредили някои чужди разузнавания, че документи с подробности за тяхното тайно сътрудничество със САЩ са се озовали в ръцете на Сноудън. Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ е изнесъл десетки хиляди документи, някои от които съдържат поверителни сведения за програми, насочени срещу противници на САЩ като Иран, Русия и Китай, но други документи разкриват сведения за операции, в които са участвали страни, които открито не са съюзници на САЩ.

Обама е все по-изолиран, обобщава в. „Гардиън“. Шпионският скандал стана повод за сриване на доверието между САЩ и Бразилия, Мексико, Франция, а сега и Германия. Същевременно онова, което се възприема като американско сближаване със Сирия и Иран, не се възприема добре от Израел, Йордания, ОАЕ и Саудитска Арабия, посочва изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.