Голяма война назрява в африканския Юг

Мозамбик е на ръба на гражданска война. Всичко започна, след като в източноафриканската страна бяха открити находища на природен газ. Избухнаха сблъсъци между бунтовници и правителствени сили. Ситуацията се изостри, тъй като войски на режима превзеха седалището на Афонсу Длаками, лидера на опозиционната партия РЕНАМО.***

Въстаници и правителствени сили влязоха в сблъсъци тези дни в провинция Софала на 700 километра северно от столицата на Мозамбик Мапуту, където обстановката засега е спокойна. Обстановката се нажежи, след като армията превзе офиса на Афонсу Длаками, председателя на партия РЕНАМО. Той бе принуден да се скрие в планините.

Правителството обясни, че предприема твърди действия в отговор на нападение срещу армейски пост. После бунтовници атакуваха полицейски пост в град Маринга; имаше жертви сред мирното население. Прессекретарят на опозицията Фернанду Мазанга заяви, че превземането на щаба й „слага край на многопартийната демокрация“ и означава, че Длаками, изгубил контрола върху движението, „не може да носи вина за станалото“.

„Партизаните действат несъгласувано и ще атакуват без заповед“, каза Мазанга, цитиран в португалския в. „Публико“. Училищата в зоната на конфликта са затворени, а местните хора живеят в страх, отбелязва изданието.

След като през 1975 г. се разпадна и последната колониална държава – Португалия, в Мозамбик започна гражданска война. Страната влизаше в съветската зона на интереси и СССР подкрепяше група местни националноосвободителни движения, образували през 1962 г. ФРЕЛИМО (Фронт за освобождение на Мозамбик). В течение на 16 години той води ожесточена война срещу Мозамбикската национална съпротива (РЕНАМО). През 1992 г. двете противоборстващи сили сключиха примирие. Съответно РЕНАМО стана политическа партия (и разполага днес с 50 места в парламента от общо 250), но без да разпусне бойното си крило.

„Станало вече партия, движението участваше в изборите и всеки път губеше все повече гласове. Днес партията на практика не контролира нито един град; на този фон нейният лидер Длаками, сътрудничил с расисткия южноафрикански режим, реши да изостри обстановката“, обясни за „Правда“ професор Владимир Шубин от Института за Африка към Руската академия на науките.

През април т. г. бунтовниците извършиха ред нападения срещу полицейски участъци и железопътни обекти. На политическо равнище РЕНАМО предложи да бъдат преразпределени министерските портфейли в сферите на енергетиката, природните ресурси и силовия блок, да сложи свой човек начело на Националната избирателна комисия. Което не бе случайно – борбата за власт се изостри един месец преди местните и година преди общите за страната избори.

Мозамбик остава сред бедните държави на африканския континент – най-малко 54 на сто от жителите й оцеляват с по един долар на ден, продължителността на живота е 50 години, а 80 процента от трудоспособното население са неграмотни. Напоследък обаче страната демонстрира впечатляващи икономически постижения. Инвеститори активно финансират добива на природни изкопаеми.

Особено силно оживление ги обхвана, щом през 2011 г. в северните райони бяха открити нахподища на природен газ, които се очаква да изстрелят Мозамбик в десетката най-големи производители на суровината (според италианската фирма ЕНИ годишният доход ще надхвърля 10 милиарда долара). Разработват се и въглищни находища (страната е сред десетте най-големи производители в света), добиват се петрол, боксити, злато, желязна руда.

Миналата седмица консултантската „Бизнес монитър интернешънъл“ заяви, че до 2020 г. БВП на Мозамбик ще достигне върхов растеж от 15 на сто, а дотогава ще нараства средно с по 7 до 9 процента. Същите данни посочва и МВФ – 7 на сто растеж през текущата година и 8,5 на сто през 2014 г. „Прогнозата за растежа е доста сигурна, базира се на инвестициите в инфраструктурата, енергетиката, разработката на природни ресурси, взет е предвид и нарасналият брой проекти в тези сфери, които влизат вече в играта“, се казва в съобщение на МВФ.

Водещи позиции в експлоатацията на природните ресурси заемат два гиганта: бразилската фирма „Вале“ и британско-австралийският концерн „Рио Тинто“. Най-големи преки инвеститори са Обединените арабски емирства, Португалия, Южна Африка, Мавриций, Китай, Великобритания, Бразилия, Индия, Италия и Лесото. От друга страна, „доброто икономическо състояние на Мозамбик не се дължи само на суровините – за него допринасят и успехите в селскостопанския сектор (даващ над 23 на сто от БВП), транспорта и комуникациите (чийто дял в БВП непрекъснато расте), производството, търговията, финансовите услуги“, информира в доклад Банката на Португалия.

Какви са шансовете страната отново да затъне в гражданска война за преразпределение на националните богатства? Робърт Беселинг, аналитик от „Ай Ейч Ес глобал инсайт“, не вижда в лицето на РЕНАМО сериозна заплаха за правителствените сили. „Движението не набира млади бойци, това са главно неразоръжени въстаници ветерани, най-много към 300 души“, казва Беселинг. Бунтовниците обаче, макар и „300 души“, редовно запречват железопътното движение по линията, служеща за доставка на минерални суровини от провинция Тете през провинция Софала. Освен това находищата на природни ресурси са разположени така, че обособяват в страната две части: богатия Север, където опозицията още има влияние, и бедния Юг, включващ столицата Мапуту. Това дава шанс на опозицията.

Експертите обаче не вярват този шанс да е реален. „Гражданска война едва ли ще има – заяви пред „Правда“ Владимир Шубин. – Длаками вече не е толкова силен, колкото преди 30 години. Всичко това всъщност само ще изостри обстановката в страната и ще накара инвеститорите да бъдат по-предпазливи.“

Мнение, което споделя и Михаил Маргелов, специален представител на руския президент за сътрудничество с африканските държави. „Тази нестабилност едва ли ще се разпростре из цялата южна част на континента, защото Република Южна Африка нескрито изразява патерналистични нагласи спрямо Мозамбик. И явно няма да допусне смяна на режима, ще предостави някаква помощ за стабилизиране на страната. А не е слаба и самата управляваща партия в Мозамбик. С общи усилия РЮА и мозамбикският режим ще върнат стабилността“, заяви Маргелов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.