Грузия – печели Маргвелашвили, управлява Иванишвили

Няма яснота каква ще е ролята на премиера след президентските избори в Грузия

Асошиейтед прес

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

След изборите през уикенда, когато ексцентричният милиардер, който е министър-председател на Грузия, погледне от футуристичната си резиденция, разположена високо над столицата, той почти сигурно ще е безспорният лидер на страната, съюзник на САЩ.

Тогава, след като избраният от него кандидат встъпи в длъжност като президент, Бидзина Иванишвили ще заяви, че е време да се оттегли.

57-годишният Иванишвили е слаб и жилест мъж, който излъчва самочувствие на забогатял със собствени усилия човек и увереност, че е спасил страната си от предполагаемите грехове на отиващия си президент Михаил Саакашвили.

В интервю за Асошиейтед прес в четвъртък Иванишвили увери, че няма да се опитва да направлява правителството на бившата съветска република зад кулисите. Но като най-богатият човек в Грузия той ще запази огромно влияние, а намерението му за това как ще го използва в момента е един от най-големите въпроси в страната.

„Разбира се, ще имам влияние върху политиката и правителството, така, както всеки гражданин го има, но моето влияние ще бъде по-голямо“, казва Иванишвили. „Това обаче ще бъде здравословно влияние и по никакъв начин няма да става зад кулисите.“

Отдавна известен като филантроп, който държи на неприкосновеността на личния си живот, Иванишвили беше изстрелян на премиерския пост преди година, когато неговата коалиция „Грузинска мечта“ спечели зашеметяваща победа срещу партията на Саакашвили.

През изминалата година двамата мъже се спогаждаха трудно, но това ще приключи след изборите за нов президент в неделя. Саакашвили не се кандидатира заради ограничението в броя на президентските мандати.

Избраникът на Иванишвили – бившият министър на образованието Гиорги Маргвелашвили се очаква да спечели изборите, а промяната в конституцията, която прехвърля по-голямата част от властта от президента към премиера, ще направи Иванишвили истинския лидер на Грузия.

Милиардерът каза в четвъртък, че нищо не би могло да го убеди да промени решението си и да остане на премиерския пост. Преди да се оттегли, той възнамерява да номинира следващия премиер, но отказа да оповести избора си преди вота в неделя.

„Сега в Грузия въпрос за един милион долара е какво е намислил Иванишвили с оттеглянето си“, казва Елене Хощария, политически анализатор в неправителствената организация „ГРАС“.

Иванишвили живее и работи в комплекс от стъкло и стомана по японски дизайн, разположен на възвишение над грузинската столица Тбилиси, където са показани колекциите му от световни произведения на изкуството и диви животни. В гигантски аквариум във вестибюла малки, но свирепо изглеждащи акули плуват заедно с други екзотични риби.

Иванишвили печели парите си в Русия по време на хаоса на 90-те години след падането на Съветския съюз и някога беше предизвикал опасения, че ще позволи на Москва да възстанови влиянието си върху съседната си малка черноморска държава. Вместо това Иванишвили удържа Грузия крепко съюзена със САЩ и здраво стъпила на пътя на по-силната интеграция с Европейския съюз.

Но напрежението с Русия продължава да тлее. Преди няколко месеца Русия започна да поставя нови огради от бодлива тел по протежение на линията, отделяща Грузия от сепаратисткия регион, който попадна под контрола на Москва след кратка, но опустошителна война между двете страни. Грузия твърди, че с руските ограждения е отнета грузинска територия.

Грузинците се разгневиха и от това, че руски военен пилот, участвал във войната, се включи в щафетата за предаване на олимпийския факел този месец.

Иванишвили повтаря, че Грузия трябва да преразгледа решението си за участва в Зимните олимпийски игри в Сочи заради последните действия на Русия.

„Надявам се, че грешките ще бъдат поправени и ще имаме възможност да изпратим наши спортисти там. Но ако почувстваме, че участието ще бъде под достойнството ни, не изключвам възможността да откажем да участваме“, казва той.

„Форбс“ оценява богатството на Иванишвили на 5,3 милиарда долара, което е около една трета от брутния вътрешен продукт на 4,5-милионната Грузия.

Дори Иванишвили да не опита да запази контрола си върху правителството, „не трябва да забравяме, че той е лидер на управляващата коалиция и най-богатият човек в страната, което го прави и един от най-влиятелните хора тук“, предупреждава Хащария.

Въпреки надеждите, че Иванишвили ще помогне за скока на грузинската икономика, ръстът на БВП и инвестициите намаляха през последната година. Хощария отдава това на неизвестностите около новата политическа структура в страната.

Десетки от лоялните на Саакашвили кадри, включително бившият му премиер и вероятен наследник, бяха арестувани през последната година, което доведе до обвинения, че Иванишвили използва съдебната система за уреждане на политически сметки. Той отхвърля обвиненията.

Предпочитаният от от Саакашвили кандидат в президентските избори е Давид Бакрадзе, бившият председател на парламента, който събра едва 150 души на предизборно шествие в Тбилиси в четвъртък.

Второто място на изборите му бива оспорвано от политическия ветеран Нино Бурджанадзе, която иска да види Саакашвили в затвора заради злоупотребите по време на неговото управление.

Допълвайки интригата, кандидатът на Иванишвили уверява, че ще се оттегли от надпреварата, ако спечели по-малко от 50 процента от гласовете в неделя. Маргвелашвили заяви, че това не е трик, а обосновано усилие да накара поддръжниците си да гласуват.

В интервю за Асошиейтед прес той обеща, че грузинското правителство ще работи още по-усилено без Иванишвили начело.

„Ние като правителство ще станем много по-активни, защото ще знаем, че всички успехи и провали ще бъдат наши собствени успехи и провали“, казва той.

Още по темата: Съюзник на милиардера премиер става президент
Георгий Маргвелашвили, съюзник на милиардера премиер Бидзина Иванишвили, печели убедително президентските избори в Грузия.

Според екзит полове, цитирани от местните медии малко известният бивш вицепремиер събира близо две-трети от гласовете. Така се затвърждава контролът над властта на коалицията „Грузинска мечта“. Приключва и десетгодишната епоха от управлението на президента Махиал Саакашвили, който няма право на повече от два последователни мандата.

Според GfK за Маргвелашвили са гласували 66.7% от имащите право на глас. Грузинската социологическа агенция АСТ посочва почти същия резултат – 68%. И двата екзит пола дават на втория Давид Бакрадзе около 20%. Възходът на 44-годишния Маргвелашвили се дължи изключително на Иванишвили. Миналата година той го вкара в правителството като министър на образованието, а после го направи и вицепремиер.

Несигурността ще се засили и заради заявлението на Иванишвили, че скоро ще подаде оставка, защото за две години е постигнал основната си мисия – да отстрани Саакашвили от власт. Това става в момент, когато промени в конституцията ще намалят властта на президента в полза на правителството и парламента. Иванишвили ще остане с възможност да влияе на политиката отстрани, особено като се има предвид ,че личното му богатство е оценявано на 5.3 млрд. долара – около една-трета от БВП на страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.