Всеобщата лудост като диагноза

Евгений Тодоров. Снимка: личен архив

Сканадалното гласуване на 171 депутати в подкрепа на идеите на „Атака” Бойко Борисов обясни с появяването на някаква  „всеобща лудост”.

Кратко и  неясно. Нещо като девойка обяснява на майка си как е загубила невинността си: „кво ми стана, те ме напиха, той беше нахален и нищо не помня”

Или както се пита при други поводи:„кой ми сра в гащите?”

А може би пък наистина да е имало нещо необяснимо?

Може наистина някаква епидемия да е завладяла Народното събрание и депутатите да са  изпаднали в неконтролирано състояние.

Хайде, за 20 от тях, тези от „Атака”, заболяването си го карат от години като лек грип, но какъв е бацилът на „всеобщата лудост” при останалите?

За остра форма ли става дума или за хронична?

Може би се е появил  непознат вирус. При това положение би трябвало Народното събрание да се изолира, да се обеззарази, а вирусът да се залови и изследва.

Някои специалисти смятат, че депутатите не са били жертва на бактериална, а на психотропна атака. Възможно е да става дума за обикновена хипноза. Не може да има спор кой е големият хипнотизатор. Волен Сидеров успява да хипнотизира с безумни идеи стотици хиляди български избиратели, та камо ли 151 депутати.

Да си припомним как преди четири години той успя да хипнотизира даже Бойко Борисов, който обяви идеята на Сидеров за референдум за забрана на новините на турски, като разумна и справедлива. След което вероятно е обяснявал в Брюксел пак за някакво необяснимо психическо състояние.

Да си припомним също така, че Борисов спомена преди време как в САЩ имало именна система и не може хората да носят неамерикански имена. Вероятно тези неща той е запомнил от времето на т.н. Възродителен процес, когато ни обясняваха как във Франция /не помня дали говореха и за САЩ/ имало именници като въведените у нас.

Не знаем как Георги Първанов, като водач на БСП навремето, е обяснявал на европейските социалисти писмата си до Милошевич, с които го подкрепяше в борбата с американския империализъм. Вероятно пак с някакво моментно състояние.

Така че сега е моментът да потърсим предшестващи подобни прояви в нашия политически живот. При много психаитрични заболявания при снемане на анамнезата се обръща особено внимание на подобни отклонения в миналото и при установяването им лекарите се карат на близките, че не са сигнализирали навреме. За да се хванела болестта още в началото.Защото вече не можела да се лекува и рано или късно ще има нови проявления. В много по-обострена форма.

Колко му е същите 171 депутати да обявят утре война на ислямския фундаментализъм и да пратим храбрата българска армия отвъд Босфора? Като закупим преди това хиляда нови ракети СС 23. Или да анексираме Македония и да решим проблема с Велика България веднъж завинаги? Или да разрушим всички джамии, синагоги, католически църкви и да оставим само православните храмове? „България – за българите”, както се казва.

Всяка от тези идеи може да намери широка народна подкрепа – както при случая с мораториума.

Защото бацилът на „всеобщата лудост” не ходи само по депутатите.

От блога За прехода

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.