„Времето на кварките“ идва в кино „Македония“

Снимка: Виктория Атанасова

В някогашното кино „Македония“  имате възможност да гледате, слушате и участвате в уникалната театрална “лекция” на тема квантова физика –  „Времето на кварките“. Спектакълът ще има точно 10 представления в рамките на 15 дни и обещава да промени представите ни както за понятието „време“, така и за възможностите на съвременния театър (на 30 и 31 октомври, премиера и  1, 2 ,6 ,7 ,8 ,9 ,11 и 15 ноември от 20:00).

Режисьорът Гергана Димитрова и екипът й са убедени, че съвременната науката има нужда от популяризиране на достиженията си, а хората  – необходимост и право да знаят докъде е стигнало развитието й и накъде отива. Сцената, според авторите, е подходящо място за осъществяването на подобен диалог. Точно затова те ни канят на театър не къде да е, а в огромното празно пространство на бившето кино „Македония“, за да ни разкажат за понятието „време“ през очите на съвременната наука.

Някогашният киносалон и прилежащите му коридори се оказват повече от подходящи, за да приютят всички находчиви обекти на сценографа Елена Шопова, демонстриращи различни научни хипотези и експерименти от света на квантовата физика.

Основен водач из неговите дебри е физикът-експериментатор Ивайло Миленков, който, за целите на спектакъла, участва в радиоинтервю, водено в реално време от актьора Петър Мелтев. Включват се и два „кварка“, пресъздадени от танцьорите Ангелина Гаврилова и Нейтън Купър.

По време на целия спектакъл публиката се движи свободно между отделните пространства, за да изучава и играе с инсталацията. По този начин неусетно, със своето присъствие и намеса, всъщност променя времето и пространството.

Дали „Времето на кварките“ ще е най-интригуващата лекция по физика, на която сте присъствали или пък ще е сред най-любопитните ви театрални преживявания – ще решите сами. Но не пропускайте тази възможност, защото, освен че ще е забавно, ще научите и отговорите на въпроси като: „може ли времето да бъде манипулирано и как?“ и „колко голяма е вероятността да имаме клонинг в някоя паралелна вселена?“.

Спектакълът е дело на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ – неправителствена организация, която се фокусира върху съвременното сценично изкуство, изследвайки съвременната драматургия и граничните театрални форми. От създаването си през 2007 г. ОСАИК работи за развитието на повече и по-качествено съвременно българско изкуство и култура, но също и за това да популяризира ролята на изкуството като политически и социален коректив.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.