Академическият съвет на СУ: Потърсете други форми на протест

След продължило близо три часа заседание по повод окупацията на Ректората Академическият съвет на Софийския университет огласи следната декларация:

„Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция.

В същото време окупационната форма на протест е крайно средство, което нарушава изпълнението на образователната и научната дейност на Университета, правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, както и правото на труд на преподавателите и служителите.

Академическият съвет се обявява против опитите на външни сили независимо дали са в подкрепа или против Правителството да използват действията на студентите за политически цели.

Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на Университета да осъществява своята мисия.

Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.“

Поне три политически сили политизират действията на протестиращите студенти и окупацията на Ректората. Това заяви пред журналисти ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев, след днешното извънредно заседание на Академичния съвет, цитиран от Агенция „Фокус”.

Той заяви, че Академическият съвет се обявява твърдо против опитите на външни сили, без значение дали в подкрепа или против правителството, да използват действията на студентите за политически цели. „Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на университета да осъществява своята мисия”, повтори проф. Иван Илчев.

Той обясни, че учебните занимания ще бъдат възстановени след решението на самите студенти да махнат окупацията. „Ректоратът се надяваме, че скоро време ще бъде отворен”, отбеляза ректорът. По думите му, това не е начинът за протестиране. Проф. Илчев обяви, че Академическият съвет е взел решение семестърът да бъде удължен с толкова дни, колкото продължи окупацията.

След като ректорът на Софийски университет заяви позицията на Академическият съвет, събралите се в двора на Ректората протестиращи студенти в подкрепа на окупацията го освиркаха и скандираха „Оставка”.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.