Мафията на Черно море

По Биволъ

И германската икономика съучаства в кликите на Балканите

Калина Павлова и семейството й никога не са пестели критики към положението в страната. Още през комунизма в България в дома на Павлови често е било много шумно. „Затворихме ли вратите, ругаехме режима до изпотяване“, спомня си архитектката. Семейството имало достатъчно основания. Нейните баба и дядо някога притежавали многобройни земи – докато комунистите не ги отнели.

Сега изисканата българка стои в улично кафене в родния си град Варна. Наоколо се шляят туристи и се радват на последните дни от циганското лято. Сезонът върви към края си, по плажовете на популярната черноморска метрополия отново с мъка можеш да намериш свободно място.

Павлова, основателка на Зелените във Варна, отпива от своята ко̀ла и се колебае да продължи с думите. Естествено, България днес е смятана за демокрация, а частната собственост върху земята се самоподразбира. „Въпреки това народът не е доволен. Гневът на хората заради политическите отношения с всеки изминал ден нараства, а който може, напуска страната“, казва тя. Дори и четвърт век след падането на Желязната завеса демокрацията все още е много слаба.

Недоволни граждани

От над 4 месеца в центъра на столицата София всяка вечер се събират недоволни граждани. Понякога идват няколкостотин, друг път между 20 000 и 30 000 души. Това не са социално изолираните българи с ниски доходи, които със свирки, барабани и находчиви транспаранти настояват за оставка на правителството. Предимно образованите хора от средната класа дават изява на яда си от шуробаджанащината, корупцията и господството на олигарсите във втората най-бедна страна от ЕС – само в Румъния хората живеят по-зле (вж. графиката). Офис служители с костюми и вратовръзки демонстрират редом до студенти, хора на изкуството и майки с детски колички.

Когато през февруари хората излязоха да демонстрират и по улиците на отдалечената на 500 км Варна, Павлова също беше с тях. Политикът от Зелените се гневи най-вече заради машинациите на групата ТИМ в родния й град. ТИМ – това е широко разклонена и непрозрачна мрежа от над 100 компании с приблизително 30 000 служители. Групата е основана в началото на 90-те години от бивши елитни командоси. Съкращението произлиза от малките имена на тримата й водачи. Предполага се, че първите си пари те спечелват, между другото, и от търговия с наркотици, рекет, кражби на автомобили и сутеньорство. През 2005 г. тогавашният американски посланик в София ги нарича „лидери на организираната престъпност“ във вътрешен документ, станал известен чрез разкритията на „Уикилийкс“. Мрежата била „най-голямата заплаха за българската икономика“, се казва там.

Днес империята ТИМ включва, наред с другото, и няколко телевизионни станции, вестник и авиокомпанията „България ер“. Ръководството на непрозрачната мрежа разполага с отлични връзки с политиката в столицата, но най-вече в черноморския град Варна, където ТИМ развива основната част от дейностите си. Оттам конгломератът контролира и цялата търговия със зърнени храни в Североизточна България.

Силови методи

„Варна принадлежи на ТИМ“, казва Георг Тупарев, заместник-председател на българските Зелени и един от най-добрите познавачи на съмнителната плетеница. В приватизационните сделки компаниите от групата си осигуряват за малко пари най-тлъстите парчета, установява Тупарев, освен това ТИМ все още се занимава с рекет във Варна. Мрежата, твърди той, управлява и национален пенсионен фонд, от който пренасочва значителни суми към собствените си фирми. Почти няма вестник, който да се осмели да съобщи за съмнителните машинации на ТИМ. Дръзне ли някой, е сплашван със „силови методи“, разказва Тупарев, който е преживявал опити за сплашване от групировката. „Модерна форма на феодализъм“, казва той.

Връзките на ТИМ в местната политика във Варна стигат дотам, че проектното бюро на групата разработва и устройствените планове на града. И по правило те облагодетелстват най-вече компании от мрежата на ТИМ. А в останалите плановиците всяват страх и ужас. Ако например собственик на ресторант не плати съответната сума за закрила, грози го прекатегоризация на земята, върху която е заведението му, казва архитектката Павлова. Населението на града надигна глас, след като стана ясно, че ТИМ си е гарантирала като дългосрочна аренда и така наречената „Алея Първа“. Върху живописната, обрасла с дървета брегова ивица на Варна трябва да изникнат хотели и търговски центрове. „Просто ни дойде до гуша“, казва Павлова.

Връзките на ТИМ се простират чак до Германия. Синкаво-сиво пробляскват на сутрешното слънце огромните хангари на летището в София. На горния ръб отвън е написано с жълти букви „Луфтханза Техник София“. От 2007 г. дъщерното дружество на германския авиопревозвач ремонтира тук самолети. В халетата се състоя и традиционният бал на германската икономика в България. Местен партньор на „Луфтханза Техник“ е „Бългериън Авиейшън Груп“, фирма, причислявана към ТИМ. Германците държат мажоритарния дял в съвместната компания. „Луфтханза“ се въздържа от коментар по конкретните обвинения срещу ТИМ. „Юридическата проверка и оценка на обвиненията срещу български компании е задължение само на правосъдието на България, която е членка на ЕС“, казва един от говорителите на „Луфтханза“.

С флагмана на ТИМ – химическия и торов концерн „Химимпорт“ – е обвързан и летищният оператор „Фрапорт“. Джойнт венчърът „Фрапорт Туин Стар Ерпорт Мениджмънт“, в който германците държат 60%, се намира във Варна и управлява тамошното летище, както и това в Бургас. Съюзът на критичните акционери в Германия многократно критикува дейностите на концерна, чийто акции се търгуват в сегмента MDaх на Франкфуртската борса. „Фрапорт“ нарушава десетия принцип на Глобалния договор на ООН, с чието спазване се е ангажирала“, казва Бернд Мориц от управата на Съюза на критичните акционери. Но и „Фрапорт“ запазва мълчание по случая. Говорител на компанията отново препраща към компетентността на българското правосъдие.

Подозрителните дела като тези на ТИМ, позволени и подкрепяни от политиката, бавно, но непрекъснато сриват доверието както на елитите, така и на обикновените хора към страната им. Примирението и безнадеждността се разрастват. Повече от един милион българи напуснаха през последните години държавата. Предимно добре образованите пробват ново начало в чужбина, включително и в Германия.

Нищо вече не е останало от някогашната еуфория при приемането на страната в ЕС през 2007 г. „Мнозина смятат Брюксел за виновен за нашата мизерия“, казва Павлова. Продължават да кръжат празни слухове, според които София плащала на Брюксел повече, отколкото получавала като помощи от ЕС, обяснява тя.

Икономическата и финансовата криза, но най-вече собствената неспособност за реформи и преплитането между корумпирани политици и олигарси парализират балканската страна. Равносметката разбива всякакви илюзии. За 5 години България падна в доклада „Doing Business“ на Световната банка от 46-о на 66-о място. Преките чуждестранни инвестиции се свиха от 2008 г. насам с 80%. В индекса за възприемане на корупцията на „Прозрачност без граници“ страната заема 75-о място, след Гана, Саудитска Арабия и ЮАР. 

Апаратчици и олигарси

Когато удари кризата през 2008 г., болезнено се усети, че България не е предприела никакви истински реформи след падането на Желязната завеса. За разлика от Полша или Чехословакия, където по време на промените бяха налице алтернативни сили като „Солидарност“ и „Харта 77“, на Балканите след смяната на системата доминираха апаратчиците от втория ешалон на някогашната държавна партия. Елитите бързо си заградиха своите територии. А олигарсите започнаха да плячкосват страната.

„България твърде рано беше приета в ЕС, тук все още съществуват старите структури“, казва журналистът Драгомир Иванов. Проблемът: присъединяването към Клуба на богатите, както той нарича ЕС, най-напред легитимира съмнителните групировки като ТИМ.

Превод Биволъ

Статията в германския бизнес седмичник Wirtschaftswoche http://www.wiwo.de/

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.