Чехия – избори на разочарованието

в. Ню Йорк таймс

Андрей Бабиш. Снимка: сайт на АНО

Левоцентристките социалдемократи спечелиха най-много гласове в чешкия парламент на изборите в събота, но не успяха да получат мнозинство на изборите, които показаха дълбокото неудовлетворение на гласоподавателите от ендемичната корупция и политическото статукво.

Сега страната ще навлезе в период, който вероятно ще продължи дълго, докато партиите сключват споразумения и се борят да съставят правителство.

Чехия, чийто първи президент Вацлав Хавел помогна страната да се превърне в глобален символ на свободата след падането на Берлинската стена, преживява етап на силна враждебност към политическия елит след скандал за подкупи и предполагаемо подслушване. Шири се усещането, че революцията от 1989 година не е постигнала целите си.

След преброяването на почти всички гласове социалдемократите получават 20,5 на сто от вота – далеч по-скромна победа от очакваното. Вместо това чехите се обърнаха към партиите, които разчитат на протестния вот и обещават да изкоренят корупцията. 18,7 на сто от гласовете получи партията на Андрей Бабиш, словашки милиардер с чешки паспорт. Комунистическата партия, последната подобна партия в бившите страни сателити от съветския блок, получи 15 на сто.

Десноцентристката Гражданска демократическа партия в центъра на скандала беше смазана, като получи само 7,7 на сто от гласовете.

Бабиш заяви в събота, че не иска да се присъединява към никакво коалиционно правителство, което накара аналитиците да предскажат, че предстои труден период на политически пазарлъци. Ако Бабиш си промени мнението, неговата партия АНО, или „Да“, може да се обедини с социалдемократите, за да постигнат мнозинство. Друг вариант е Бабиш да се съгласи да подкрепи коалиционно правителство на малцинството.

При всяко положение Бабиш, предприемач, който ръководи империя за земеделие, храни, преработвателна и химическа промишленост, се оказа изненадващо човекът, който държи ключовете на властта, посочиха аналитиците. Партията му, която съществува само от около година, се крепи на личността му и няма ясна идеология и икономическа програма.

„Партиите, които разчитаха на протестния вот, са очевидният победител на тези избори, които показаха до каква степен на чехите им е писнало от политиката в тази страна, писнало им е от корупцията и им е писнало от слабата икономика“, казва Ярослав Плешъл, заместник-главен редактор на „Тайден“, водещо чешко политическо списание.

Плешъл заяви, че докато страната преминава през тежки икономически времена, ответната реакция срещу мерките за икономии също е помогнала на социалдемократите, които обещаха да увеличат разходите. „Имахме слаб или никакъв икономически растеж от 2009 година, а хората се чувстват по-зле отпреди“, казва Плешъл. „Те усещат, че политиците са крали като луди“.

Изборите се състояха на фона на нарастващо безпокойство в региона, а хората показаха тлеещото разочарование от политическия ред след 1989 година. В България хиляди протестираха срещу ендемичната корупция и икономическите трудности. В Унгария авторитаризмът на премиера Виктор Орбан изкара протестиращите на улиците.

Дни преди изборите този уикенд чешкият скулптор Давид Черни показа дълбоката омраза на много чехи, когато инсталира деветметрова лилава скулптора на ръка с вдигнат среден пръст на платформа в река Вълтава в чешката столица Прага. Той заяви, че тя е насочена към Пражкия замък, седалището на чешкото президентство, като силен укор към политическата класа.

След това на хълм над историческия център на Прага гражданското движение „Декомунизация“ постави огромен плакат на руския президент Владимир Путин облечен като Сталин – напомняне, според групата, за тъмното минало на страната при комунистите. Знак за размирното настроение на чехите е, че дори комунистите, дълго отхвърляни от много чехи, се проявиха сравнително добре.

„Тези избори показаха забележителен ръст на антиполитиката и много цинизъм. Чехите си казаха: „Едва ли нещата могат да станат по-зле от това, което се случва сега или в близкото минало“, заяви Иржи Пехе, директор на университета Ню Йорк в Прага и бивш съветник на Хавел.

Една партия, която ще влезе за първи път в парламента, „Зората на пряката демокрация“, е основана от чешкия сенатор Томио Окамура, проповядващ власт на народа и за референдуми като начин да се дадат права на гласоподавателите.

Силното представяне на партиите, разчитащи на протестния вот, бе предшествано от корупционен скандал през лятото, който доведе до свалянето на Петър Нечас, бившия десноцентристки премиер. Нечас подаде оставка, след като Яна Нагиова, началникът на канцеларията му, която беше тогава и негова любовница, бе обвинена, че е използвала тайните служби, за да шпионира съпругата му.

Нагиова беше обвинена също, че е подкупила трима членове на парламента, които се противопоставяха на правителството, да напуснат постовете си в замяна на доходни места в държавни компании.

Тя отрече обвиненията. Нечас, който никога не е бил обвиняван по скандала, вече се разведе със съпругата си и се ожени за Нагиова.

Скандалът подхрани силни настроения срещу десноцентристката Гражданска демократическа партия, която имаше сериозно присъствие в чешката политика през десетилетията след революцията от 1989 година.

23-годишната Алжбета Сабова от Прага, която работи като пиар, заяви, че е изгубила доверие в хората, управляващи страната, и няма голяма надежда, че изборите ще променят нещо. „Политиката тук е ужасна“, заяви тя преди гласуването. „Пълен фарс“.

27-годишният Ондржей Роус, управител на ресторант, казва, че е отвратен от политическото статукво и че страната има тежка нужда от ново поколение политици, които да раздвижат нещата. „Би трябвало да изхвърлим сегашните през прозореца“, заяви той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.