Дилема за сърбите в Косово – участието в общинските избори

Франс прес

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Две седмици преди косовските местни избори на 3 ноември сърбите в Северно Косово са разкъсвани между участие в тези избори, организирани от Прищина, чиято власт те продължават да отхвърлят, и призива на Белград да участват в гласуването.

„Ако реша да не гласувам, това е от страх за бъдещето. И същият този страх би могъл да ме накара да гласувам“, обобщава дилемата Сузана Мишич, 35-годишна, преподавател по литература в Косовска Митровица.

Повечето от запитаните сърби уверяват, че ще вземат решение в последния момент за участието си за първи път в избори, организирани от Прищина, след като Косово провъзгласи независимостта си през февруари 2008 г.

Участието на близо 40 000 сърби, живеещи в северната част на Косово – район, граничещ със Сърбия, където те са мнозинство и където Прщина на практика не упражнява никакъв контрол, е в действителност ключът за доброто протичане на тези общински избори.

Изборите бяха свикани в съответствие със споразумението от Брюксел, целящо нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, сключено през април от Белград и Прищина под егидата на ЕС.

Сърбите, живеещи в анклавите в Косово, около 80 000 души, заобиколени от огромно мнозинство албанци, вече участваха в избори, организирани от косовските власти.

Сръбия, която се надява да започне в скоро време преговори за присъединяване към ЕС, насърчава участието в изборите на сърбите от Косово, специално на тези от северната част, за които споразумението от Брюксел предвижда известна автономия.

В началото на септември Белград разпусна общинските съвети на сърбите в Северно Косово, санкционирайки враждебното отношение на някои от тези общински избраници към организацията на изборите. Накрая няколко сръбски листи бяха регистрирани.

Сръбският министър, отговарящ за Косово, Александър Вулин обикаля неуморно през последните дни района, за да убеди сърбите да отидат да гласуват.

„На следващия ден след изборите хората ще трябва да продължат да живеят тук, но те няма да успеят“ без участие в изборите, заяви той в Звечан Северно Косово .

Но в тази част на Косово не съществува почти никакъв знак за предизборна кампания. Няма афиши на улиците и няма предизборни митинги.

Премиерът Ивица Дачич призова в събота от анклава Грачаница сърбите в Косово „да се обединят, за да защитят по-добре интересите на Сърбия“ в тази територия.

„Ние искаме от вас да гласувате. Вашата държава ви казва, че това е в най-добър ваш интерес“, заяви Дачич, който все пак не отиде в Митровица, където противниците на изборите са много активни.

Улиците на Митровица са окичени с афиши, призоваващи да се бойкотират изборите. На един афиш върху снимка на Дачич, на която той стиска ръката на косовския си колега Хашим Тачи, стои текст: „Предпочитам да не си цапам ръцете“.

Фургон с високоговорител на покрива, от който се разнасят патриотични песни и призиви за бойкот на изборите, се движи из улиците на Митровица от сутрин до вечер.

„Ако гласуват, сърбите ще заменят своята държава с държава, която е създадена върху нещастието на сръбския народ. Всички тук разбраха, че това е предателство“, заяви за АФП Марко Якшич, депуат от ултранационалистическата формация ДПС Демократическа партия на Сърбия , противопоставяща се на всяко сближаване на Сърбия с ЕС.

Според Даниела Вуичич, кандидатка от листата „Сръбска гражданска инициатива“, изборите ще позволят на сърбите да формират легитимни институции, признати от Прищина и международната общност.

„Ако сръбското участие е масово, Прищина няма да може вече да взима решения без сърбите“, изтъкна тя.

„Ние вече бойкотирахме изборите, организирани от Прищина, през 2010 г. Това попречи на косоварите да контролират северната част, тогава защо да не направим същото“, се пита Невенка Медич, 44-годишна.

Ако бойкотът на изборите от сърбите успее, той би могъл да породи колкото неочаквани, толкова и странни последици и да издигне в управлението на общините с преобладаващо сръбско население албански представители, тъй като косовските партии са представили листи във всички избирателни райони на Северно Косово.

Като цяло близо 1,5 милиона избиратели са призовани да избират между 102 партии и асоциации, които се стремят към контрола на 36 общини в Косово.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.