Университетите – последната арена на борба за привържениците на Морси в Египет

Франс прес

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Убивани или арестувани по улиците, демонстрантите, настояващи за връщане на президента ислямист Мохамед Морси, свален от армията, от един месец насам превърнаха университетите в последния бастион на движението си, опитвайки се да привлекат подкрепа.

„Силите за сигурност ни преследват, когато се събираме на улицата, защото там те контролират положението. Но университетът е нашата територия“, обяснява студентът Хамза по време на една от ежедневните демонстрации в „Ал Азхар“, един от най-престижните ислямски университети в света.

Неговият съмишленик Махмуд Сабри казва, че „университетът оттук насетне е основната арена на борбата“ срещу „преврата“, както привържениците на Морси наричат свалянето от армията на първия демократично избран президент на Египет, който от 3 юли е под стража.

Месец след началото на академичната година „Ал Азхар“ е новият център на мобилизация. Той се намира на две крачки от площад „Рабаа ал Адауия“, където на 14 август полицаи и войници, разпръсквайки протест в подкрепа на Морси, убиха стотици хора.

Коридорите и стените на най-престижния ислямски университет в света са изписани с послания като „Държавният преврат е тероризъм“ и „Сиси е убиец“. Генерал Абдел Фатах ас Сиси е началникът на всемогъщата армия, новият силен човек в Египет. Демонстрациите на студенти ислямисти са все по-чести, понякога полицията ги разпръсква със сълзотворен газ, друг път се предприемат силови акции срещу пълни аудитории. Новият призив на студентите е „Без учебни занятия докато продължава военният режим“.

От началото на академичната година при сблъсъци в университети в делтата на Нил и големи градове като Кайро и Александрия десетки бяха ранени с ножове и ловно оръжие.

В неделя стотици студенти от Каирския университет скандираха „Морси е моят президент“ и влязоха в ръкопашен бой със свои противници, а около кампуса бяха разположени полицаи и военни.

В Египет силите на реда нямат право да влизат на територията на университетите. Освен това от 2010 г. служителите, назначавани от министерството на вътрешните работи да охраняват университетите, бяха заменени с частна охрана и така се сложи край на полицейското присъствие във висшите учебни заведения.

По време на Арабската пролет, в началото на 2011 г., студентите изиграха важна роля в бунта, свалил президента Хосни Мубарак. Две години по-късно те бяха в авангарда на масовите протести срещу непопулярния Мохамед Морси. Излязоха да протестират по призива на армията, която искаше по този начин да оправдае силовите си действия.

В същото време някои кампуси – по-конкретно „Ал Азхар“ – се превърнаха в крепости на „Мюсюлманските братя“, които с лекота спечелиха парламентарните избори през 2011 година. Безценни крепости, особено в момент, когато Братята се опитват да се мобилизират срещу репресиите (повече от 1000 души загинаха от средата на август) и срещу вълната от арести. Наближават и важни съдебни процеси – срещу върховния водач на „Мюсюлманските братя“ и срещу самия Морси, предвиден за 4 ноември.

Затова, обяснява Амр Абдел, един от организаторите, „университетът е място, където се концентрира енергията на студентите, което оказва голямо влияние върху развоя на събитията“.

Особено в „Ал Азхар“, емблематичната институция на сунитския ислям, където „словото на „Мюсюлманските братя“ намира отзвук в идеите и религиозното образование на повечето студенти. Те са по-склонни от други свои колеги да прилагат методите на Братята, за да създават хаос“, смята Хасан Уаги, преподавател в университета.

„Студентите, привърженици на движението „Мюсюлмански братя“, опитват с всички средства да покажат, че ги има, дори чрез насилие, и това съсипва нашия учебен процес“, стига още по-далеч студентът по право Абдала Сулейман.

За да се противодейства на движението, Върховният съвет на университетите въведе система за „контролиране на протестите“ на територията на университетите – забрани провеждането на протести в близост до аудиториите, както и употреба на високоговорители, наказва авторите на графити и на политически и религиозни лозунги.

Преподавателят по политически науки в Американския университет в Кайро Ахмед Абед Рабо смята, че „Мюсюлманските братя“ са намерили спасение в конфронтацията с обществото чрез насилствени действия, но това ще бъде контрапродуктивно“, тъй като „има опасност свободите на студентите да бъдат погазени под претекст, че се потискат Братята“.

От друга страна, дебатът сред младите поколения ще се радикализира и това ще намали възможностите за помирение и съжителство“ в дългосрочен план, отбелязва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.