С какво ще запомнят грузинците Михаил Саакашвили

Михаил Саакашвили. Снимка: Известия

Президентските избори в Грузия на 27 октомври сложиха край на епохата, в която управляваше Михаил Саакашвили, наричан от мнозина грузинци Миша.След два мандата на висшия изборен пост политикът е фигура, будеща твърде нееднозначни реакции в страната. Но въпреки противоречивите оценки Саакашвили ще се запомни задълго в Грузия и със своята харизматичност, и с някои необичайни постъпки.

1. Розата и чаят

След многодневни протести из улиците на грузинската столица през ноември 2003 г. Михаил Саакашвили нахлу с група демонстранти в сградата на парламента, където държеше реч предшественикът му Едуард Шеварднадзе. Охраната бързо изведе слисания Шеварднадзе от пленарната зала, а Саакашвили се покачи на трибуната и жадно изсърба чашата чай, останала от предходния оратор. Чаят, оставен от Шеварднадзе, символично беляза смяната на властта в Грузия, където победи Революцията на розите.

2. „Архитектурната революция“

Правителството на Революцията на розите начело със Саакашвили много се гордееше с новопостроените пътища и сгради. По принцип най-грандиозните обекти бяха откривани от самия държавен глава. Саакашвили обаче настояваше да се работи бързо и местният печат гъмжеше от описания как президентът открива недостроени сгради.

Но Саакашвили не си падаше само по „рязането на лентички“ – инициатор бе на ред нововъведения в архитектурата. „Революционният“ стил на новите сгради в Тбилиси, Батуми и други грузински градове обаче не се хареса на всички. Мнозина възмутени столичани разкритикуваха например т. нар. Мост на мира – новия пешеходен мост през р. Кура в старата част на Тбилиси.

3. „Фасадната демокрация“

Саакашвили бе особено горд с новата сграда на парламента в Кутаиси (Западна Грузия). Затова насрочи тъкмо там тържественото парламентарно заседание на 26 май 2012 г. по случай Деня на независимостта. Журналистите бяха принудени да внимателно да влизат в залата, строго надзиравани от пресцентъра – да не би някой да закачи и повреди нещо в недовършената постройка. Президентът пък заяви, че сградата на парламента символизира прозрачността и откритостта на Грузия.

Според мнозина обаче демократичното, прозрачното в постреволюционна Грузия свършва само с фасадите на новите сгради и новите полицейски участъци – в сградата на парламента те виждат доста подходящ символ на недоизградената, нестабилна демокрация в страната през управлението на Саакашвили.

4. Грузинският туризъм

Саакашвили неведнъж демонстрираше лично красотите на Грузия и нейния туристически потенциал. Държавният глава грейваше на телевизионните екрани ту с екип на скиор – като покорител на върховете в Сванетия, ту по плувки – на черноморското крайбрежие. Грузия е страна на традициите; далеч не всички там бяха очаровани от това поведение на държавния глава.

5. Саакашвили като винопроизводител

Президентът реши да даде своя принос не само за развитието на туризма, но и за производството на вино в Грузия. Тази година Саакашвили дори покани на лозето си, да му помагат в беритбата, Виктор Юшченко – бившия президент на Украйна, и сина си Николоз, кръщелник на Юшченко. След символичното прибиране на реколтата Юшченко получи за подарък делва с автограф от своя кръщелник.

6. „Революция в манталитета“

Привържениците на Единното национално движение, партията на Саакашвили, и аналитиците – симпатизанти на бившия президент, твърдят, че днешна Грузия вече е друга страна, не само заради новите пътища и осветените улици. Сред всички борби, водени от екипа на Саакашвили, челно място заемаше борбата с криминалните босове и корупцията. Самият Саакашвили заяви веднъж, че основният износ на Грузия за Русия не е виното, а криминалните босове и престъпността.

Но и в борбата с престъпниците постреволюционното правителство получи твърде нееднозначни оценки. Обявената от него нулева толерантност спрямо криминалните дейности доведе до препълване на затворите, а върху Саакашвили и кабинета му заваляха обвинения, че нарушават човешките права и са отговорни за тежкото положение в изправителните заведения.

7. „Изядената вратовръзка“

Заснетите от Би Би Си кадри, показващи как Саакашвили нервно си дъвче вратовръзката, бързо бяха разпространени от руски медии. Записът бе направен през август 2008 г., скоро след като Русия и Грузия сключиха споразумение за прекратяване на огъня с посредничеството на ЕС. Инцидентът с вратовръзката дълго бе тема за шеги не само в Русия, но и в самата Грузия. Тези кадри обаче са по-скоро напомняне за един от най-тежките дни в историята на Грузия от последно време – войната през август 2008 г.

8. „Женолюбецът“

В Грузия често бе обсъждан и личният живот на президента. Някои снимки сякаш наливаха масло в огъня – хората виждаха Саакашвили ту всред фриволно облечени руски журналистки, ту в компанията на известна масажистка. А местният печат неведнъж писа, че президентът обича да се обгражда с хубавици не само в резиденцията си и по време на обиколки, но и в министерския кабинет – през управлението на Саакашвили често се случваше в правителството да заседават симпатични млади жени.

9. Парите за ботокс

Саакашвили отделяше доста време за посещения в чужбина. Част от сънародниците му с гордост гледаха как харизматичният им президент, владеещ няколко езика, говори пред чужда аудитория, без да чете от подготвен текст. Мнозина обаче го обвиняваха, че пилее средства от бюджета за лични развлечения и нужди.

През май телевизия „Имеди“ се сдоби с документи, според които при пътувания до Ню Йорк през 2009 и 2011 г. президентът е изразходвал над 11 хил. евро бюджетни средства за козметични процедури и инжекции с ботокс.

Саакашвили отхвърли обвиненията и обясни, че разходите били необходими, за да рекламира Грузия и да привлече инвестиции в страната.

10. Саакашвили – обичан или мразен?

Как ще влезе в историята Михаил Саакашвили – първият президент на постсъветска Грузия, напуснал поста след избори, вероятно ще покаже времето. В общи линии, след неговото почти 10-годишно управление в Грузия е трудно да срещнеш човек, който, запитан за Саакашвили, би вдигнал рамене. Хората или го обичат, или го мразят.

Част от населението все още вижда в него символ на нова Грузия, освободена от корупцията и престъпността. За мнозина обаче с оттеглянето на Михаил Саакашвили приключва ерата на еднолично авторитарно управление, контрол върху медиите, корупция „по върховете“ и полицейска държава.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.