Олигарх държи ключа към правителството в Чехия

Ройтерс

Андрей Бабиш. Снимка: сайт на АНО

Роденият в Словакия милиардер Андрей Бабиш, който е новак в политиката, сега държи ключа към властта, след като гласоподавателите, ядосани от корупцията сред политическата класа, направиха партията му втората по големина в парламента.

Много активният 59-годишен политик преодоля факта, че чешкият език не му е роден, не му попречи и неясната му политическа програма и на изборите, стояли се в край на миналата седмица той спечели 18,7 на сто от гласовете. Така се нареди веднага след социалдемократите, които получиха разочароващите 20,5 на сто.

Предвид съперничеството и лошите отношения сред някои от останалите партии, възможно е в създаването на ново правителство да трябва да се включи кандидат, чиято кампания се състоеше от едно просто послание – че не е политик.

„Нямаше да се заема с политика, ако страната функционираше нормално“, заяви Бабиш пред Ройтерс в интервю миналия месец.

„Можеше да сме много по-добре. Били сме сред най-богатите европейски страни преди Втората световна война и би трябвало да се възползваме от потенциала, който имаме“.

Чешките гласоподаватели, уморени от многото корупционни скандали, които опетниха политическия елит, видяха в Бабиш издигнал се сам човек, който е спечелил парите си с бизнес, а не благодарение на неясни обществени поръчки.

„Той има същото послание като (евроскептика Франк) Стронах в Австрия или (Силвио) Берлускони в Италия: той е практичен бизнесмен, който може да се погрижи да се свърши работата, който е постигнал нещо в живота и може да управлява страната като фирма“, казва Шон Ханли, старши лектор по Славянски източноевропейски изследвания в Университетския колеж на Лондон.

„Той е успял да се представи като аутсайдер, противник на досегашното ръководство, но и като много умерен и разумен.“

Въпреки това е малко вероятно богатият Бабиш, бивш член на комунистическата партия, да успее да обедини онези чехи, които са изоставени в общество, в което пропастта между богати и бедни се разшири след падането на комунизма.

Бабиш първо прави кариера през 80-те години, във фирма за търговия с химически продукти, още по времето на социализма. След Нежната революция от 1989 година, с която комунистите бяха свалени от власт, превръща фирмата си в бизнес с диверсифицирана дейност, който му носи милиарди.

В компаниите му в Централна Европа работят 28 хиляди души. Миналата година оборотът им е бил 6,91 милиарда долара. Списание „Форбс“ оценява богатството му на общо 2 милиарда долара.

Критиците обаче посочват, че той е просперирал в същата посткомунистическа среда, която сега критикува. Бабиш е заявил, че ще продължи да е собственик на фирмите, дори ако влезе в правителството.

Администратор, запознат с империята му, казва, че Бабиш е взискателен началник, който спи само няколко часа на ден и строго контролира всичките си предприятия.

Освен това той избягва технологичните устройства. Доскоро използваше традиционен бележник, за да следи програмата си. „Никой няма да хакне това“, беше написал в акаунта си в Туитър.

Бабиш спечели избирателите с откровения си начин на говорене, справи се и с подозренията, свързани с членството му в комунистическата партия. Казва, че е влязъл в партията, просто заради кариерата си.

Той признава също, че е имал контакти с мразената комунистическа тайна полиция. Според него това е било част от работата му, защото е работел с чужди фирми, но категорично отрича да е бил агент и оспорва тези твърдения в словашки съд.

Тази година Бабиш се съгласи да купи два национални вестника и възникнаха опасения, че ще се меси в работата на медиите.

Скоро след това той повика репортер, за да поиска обяснение защо вестникът му не е отразил пресконференцията на Бабиш. По-късно той се извини и обеща да не влияе на съдържанието, но няколко опитни журналисти напуснаха.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.