Площад „Тянанмън“ – политически деликатното място на Китай

Входът на Забранения град в Пекин. Снимки: Гергана Мартинова

Автомобилната катастрофа, при която в понеделник загинаха пет души и пострадаха 38, се случи в едно политически деликатно време – и на политически най-деликатното място в Китай. Катастрофата стана само няколко седмици преди важен форум на управляващата Китайска комунистическа партия, на който тя ще разкрие подробен план за нови реформи.

Форумът, който официално се нарича „Трети пленум на 18-ия Конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП)“ също така бележи за поелия властта през миналата година президент Си Цзинпин началото на периода, в който той ще има пълен контрол над най-многолюдната страна в света.

Без значение дали катастрофата онзи ден е била злополука или предполагаем самоубийствен атентат на уйгурски сепаратисти от Синцзян-Уйгурския автономен район, самият факт, че тя е станала пред площад „Тянанмън“, неизбежно я превърна в политическа история. Това се дължи на уникалния политически характер на площада.

Той определено е единствен по рода си в света. Думата „тянанмън“ означава „врата към божествения покой“. Но този площад е всичко друго, но не и божествен покой.

Площадът е използван като игрище към Забранения град преди свалянето на последния император през революцията от 1911 г., предвождана от д-р Сун Ятсен. Оттогава той се използва като политическо средище. Но едва от 1949 г., когато на власт идва ККП в края на една кръвопролитна гражданска война, площадът започва да придобива истинско политическо значение.

На 1 октомври 1949 г. Председателят Мао, от трибуната на главния вход към Забранения град, гордо обявява основаването на Народната република пред насъбралото се на площада многолюдно и възторжено множество. За мнозина по онова време, които мечтаели за един нов Китай, площад „Тянанмън“ е бил нещо като Мека, най-свещеното място на Земята.

Площадът е значително разширяван на няколко пъти по време на първото десетилетие от властта на компартията, за да достигне сегашните се размери от 440 000 кв. м – или приблизително колкото 70 стандартни футболни терена. „Тянанмън“ може да побере 600 000 души.

Площадът не е предназначен за място за отдих и социализация. На него няма пейки, на които посетителите му да седнат, няма и дървета, нито пък някакво друго укритие от слънцето и дъжда. Няма дори тоалетни. ККП го е преустроила само с една единствена цел – да служи на политиката в огромни мащаби.

Ако имаше някаква видеокамера, която да можеше непрекъснато да заснема случилото се на площада след 1949 г., щяхме да имаме една пълна и всеобхватна справка за Народната република, защото всеки поврат на историята или е ставал, или е бил усещан там.

Площад „Тянанмън“ се прочува по света до голяма степен заради едно единствено събитие през 1989 година. На 4 юни същата година китайското правителство изпраща войници и танкове, за да смажат продемократичен студентски протест там. Демонстрацията завършва с множество убити и ранени.

„Тянанмън“ преди беше открито място със свободен достъп от всички страни. В горещи и влажни вечери жителите на Пекин бяха свикнали да идват и да сядат на площада, за да се разхладят. Много хора обичаха да пускат хвърчила на площада – популярно хоби за мнозина местни жители.

Но сега площадът е превърнат в нещо като крепост. Около него са издигнати железни прегради, а достъпът до четири подземни тунела в четирите му краища е ограничен. Въведени са проверки за сигурност, за да се попречи на всякакви потенциални смутители на реда да влизат. На много места са поставени камери за видеонаблюдение, за да могат властите и полицията да следят площада денонощно.

„Тянанмън“ придоби роля, която не е била предвидена и със сигурност не е била желана от компартията. Той стана място, на което хората да изразяват недоволството си. Правозащитници и противници на режима използваха площада, за да отправят открито предизвикателство към партията.

Във време, когато ККП е изправена пред все по-голяма криза за легитимността на управлението й, тя е обзета от мания за социална стабилност. Опасява се, че всякакви протести и демонстрации на площад „Тянанмън“ ще бъдат разчетени като знак за слабост на партията.

ККП е готова да използва всички възможни средства, за да пресича протести на площада, преди да са излезли извън контрол.

Все още не се знае дали подпалилата се в понеделник кола е злополука или отчаян опит за отправяне на някакво политическо послание. Едно е обаче е сигурно – площад „Тянанмън“ ще става все по-укрепен.

Още по темата: Китай официално обяви инцидента на „Тянанмън“ за терористичен акт

Китай обяви официално инцидента в понеделник на знаковия площад „Тянанмън“ в столицата Пекин за терористичен акт. Петима души са задържани, предаде Франс прес, като се позова на държавната телевизия.

Агенцията отбелязва, че китайските власти и официални медии досега са отказвали да признаят открито, че сърцето на Пекин може да стане сцена на атентат. Площад „Тянанмън“ е невралгичният център на властта в страната.

Китайската полиция издирва осем заподозрени след предполагаемия самоубийствения атентат, предаде по-рано днес Асошиейтед прес. Мениджър в пекински хотел съобщи, че седем от осемте имена в разпространявания от полицията списък на заподозрените са типично уйгурски, а последното е китайско.

Уйгурите са етнически тюрки мюсюлмани, които населяват предимно северозападния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район. В областта има сепаратистко движение и периодично се стига до смъртоносни сблъсъци.

Всички пет лица, задържани по подозрение в съпричастност към  извършения терористичен акт на площад „Тянанмън“, признаха, че  са действали в сговор с виновниците за катастрофата, съобщи Общинското бюро по обществена сигурност в Пекин, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Китайската полиция е открила ножове и така наречения черен флаг „на джихада“ в джипа. Органите на реда са установили самоличностите на извършителите на катастрофата. Това са Усмен Хасан и две жени – майка му Куванхан Реим и жена му Гулкиз Гини.

Петима души загинаха и 38 бяха ранени, след като джип се вряза в множеството на знаковия площад в китайската столица, след което се заби в каменен пост пред Забранения град и се подпали. Тримата пътници в автомобила загинаха. Жертвите са били от едно семейство, уточни днес китайската държавна телевизия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.