САЩ са следили милиони чрез „Яху“ и „Гугъл“

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) се е била прикачила към комуникационната инфраструктура между сървърите на технологичните компании „Яху“ и „Гугъл“ и по този начин е получила достъп до данните на стотици милиони потребители, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирайки публикация на вестник „Вашингтон пост“.

Програмата, чрез която това е ставало, се казва „Маскюлар“. Тя е различна от вече известната „Призма“, чрез която се е осъществявало мащабно глобално следене на комуникациите, пише американският вестник, позовавайки се на документи, изнесени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Проектът е осъществяван съвместно с британския аналог на АНС – Центъра правителствени комуникации (GCHQ). Според „Вашингтон пост“ АНС и британският център са копирали цели масиви от данни, прехвърляни по фиброоптични кабели между сървърите „Яху“ и „Гугъл“ по света.

Така американската агенция е събирани данни за интернет трафика, като са използвани „стотици милиони акаунти на различни потребители, включително американци.

Цитиран е секретен документ, според който за 30-дневен срок до 9 януари 2013 г. в централата на АНС са постъпили повече от 181 милиона съобщения – от така наречени „метаданни“ за изпращача, получателя и времето на посланието по електронна поща до текстова, аудио и визуална информация. Двете технологични компании са заявили, че не са знаели за дейността на АНС и са разтревожени от разкритието.

Директорът на АНС ген. Кийт Алекзадър опроверга публикацията на „Вашингтон пост“, заявявайки, че агенцията не извършва незаконни дейности. Той обаче потвърди, че „Яху“ и „Гугъл“ сътрудничат на АНС, тъй като са задължени да го правят според американското законодателство.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.