Най-влиятелните българи – пиар акция или реална оценка?

Кои наистина са най-силните фигури у нас?

Доган, Цветан Василев и Борисов. Кой е истинско лице и кой аватар? Снимки: Булфото, Импакт прес груп

Българското издание на сп. „Форбс” пусна годишна класация за най-влиятелните българи. Моментално избухнаха спорове и възражения. Всъщност, който и да беше подреден нагоре-надолу в тази класация, неминуемо щеше да има спорове и недоверие.

Българската редакция на списанието уверява, че класирането се извършва на базата на притежаваните и контролирани от съответната личност ресурси – активи, нетно богатство, брой подчинени, позиция в управлението на държавата и неправителствени организации, годишен бюджет, годишни приходи и т.н., както и доколко въпросната личност използва тези ресурси, за да промени България.

Така се прави в Америка. Там реално може да се оцени собственост, активи, брой подчинени и др. А как е у нас?
Класацията се води от мустакатия банкер Цветан Василев, шеф на КТБ. Да, със сигурност влиянието му е огромно. Банката му стои зад БТК-Виваком, „Булгартабак”, мултиплексите с цифровизацията, предприятия, хотели, винарски изби и др. В нея са голям процент от държавните пари. Но, оттук нататък са само предположения – свързан е с ДПС и Доган. Да, но няма доказателства.

Втори след него е именно Доган. Той пък защо? Почетен председател на ДПС, вече не е дори депутат. Има предположения, че е акционер в КТБ, или, че в банката има негови капитали. Предполага се също, че той дърпа конците в ДПС, че Пеевски е негово протеже. Но класацията на предположения ли е правена? Дори да е така, не включват ли тия предположения и това, че Доган вече е загубил чувството си за мярка и е деградирал (ако ще предполагаме – алкохолизиран) тип, който щеше да събори правителството с неадекватните си кандидатури като Пеевски?
Дали Борисов, примерно, който е на 11-о място в класацията (миналата година е бил на първо), няма повече влияние от Доган? Борисов е лидер на най-голямата дясна партия (каквато и да е тя). И когато и да се състоят избори, сега или след година, ще бъде първа или втора сила. Дори да го вкарат в съда и да го осъдят, той ще клати държавата, както Берлускони клати Италия. А партията на Доган, в която той официално не е шеф, на избори ще бъде трета сила. А предположенията за Борисов не включват ли негово участие в бизнес и банки, включително в част от бизнеса на КТБ? Трудно е да се приеме за обективна тази класация.

Дилян Пеевски, несполучилият шеф на ДАНС, който сега пак е застрашен от изпадане и като депутат при новото разглеждане на неговия случай в Конституционния съд, е класиран на 7-о място. Да, влиятелен е – управлява медии, депутат е, най-ваклото агне в стадото на ДПС. Но кои медии? Официално той е само във фирмата Нова българска медийна група с майка си Ирена Кръстева. Това са най-тиражният пембян всекидневник и няколко малотиражки около него. Това голямо влияние ли е? Или „Форбс” е предположил, че Пеевски е собственик и на ТВ7, на в. „Уикенд”, „Всеки ден” и съпътстващите ги вестници. Няма официални данни той да е техен собственик или прокурист. Той наистина неофициално ги управлява като цензор. Но може би отново с предположения е класиран толкова напред? И без предположения може да се види, че на Пеевски също му липсва реална преценка в политиката и бизнеса. Той беше напълно неадекватен с кандидатурата си за шеф на ДАНС, която показва доста ниско равнище за един едър бизнесмен и политик.

Корицата на новия брой на българския „Форбс“ с класацията.

Дали Красимир Гергов, който е изпаднал далеч назад от миналогодишната класация, с участието си в доста по-гледаната бТВ, в радиа, списания и рекламния медиен пазар не е по-влиятелен от Пеевски, поне според методиката на оценяване? За Гергов поне малко по-достоверно може да се каже на какво е собственик.

Дали Валентин Златев, тотален монополист на горивата в България, от когото купуват и „Шел”, и ОМВ, и т. н., заслужено е чак на десето място след тимаджиите от Варна? Или след банкера „Проклет да е Цеко” (Минев) от Първа инвестиционна банка, който е на 8-о място? Цеко, който бил шеф на ските. Голяма работа. Контролира два курорта, хотели и т. н.

Ами ако банките имат по-голяма тежест от горивата, къде тогава е изпаднала чак на 33-о място Цветелина Бориславова? Която освен банка има и холдинг, притежава и цял планински курорт с хотели и всички съоръжения, има енергийни инвестиции, влиятелна фондация и др. Тя е на 33-о място, а Цеко на 8-о място. Не е сериозно. А само едно място над Бориславова е подреден нейният приятел Иво Прокопиев, едър бизнесмен със своя медийна група. Който води почти равностойна медийна и политическа война с групата на Цветан Василев и Пеевски. Както казва д-р Николай Михайлов, протестиращите също имат „своя соанирана, красива, интелигентна, европейска олигархия, която дърпа конци“ (виж тук).

Създава се едно впечатление, че тази класация е направена за да отговори на пиар нуждите на бизнес-политическия кръг около Прокопиев и президента. Да изтъкне влиянието на Василев и Пеевски и да омаловажи това на техните противници, и на Борисов, за да потвърди пропагандните тези. В този двубой няма добри и лоши. Една олигархия бори друга олигархия и се очернят взаимно. И всяка си има привърженици, както „Левски” и ЦСКА си имат запалянковци.

Създава се впечатление, че класацията не е направена по методика, както я прави американският „Форбс”, а по предположения и пиар тези. Така изглежда, особено като се сравни миналогодишната със сегашната класация (виж по-долу). И това е просто част от медийната и политическа война на олигархиите.

Със сигурност в България скоро няма да може да се направи обективна класация на най-влиятелните българи. Защото скоро няма да дойде денят, когато ще се вижда прозрачно кой на какво е собственик и кой на кого дърпа конците.

Класацията на BG-„Форбс“ за 2013 г.:

1. Цветан Василев – собственик на Корпоративна търговска банка
2 Ахмед Доган – почетен председател на ДПС
3. Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев – „Химимпорт“, диверсифициран бизнес
6. Сергей Станишев – председател на БСП, президент на ПЕС
7. Делян Пеевски – „Нова българска медийна група“, депутат от ДПС
8. Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев – Първа инвестиционна банка и др.
10. Валентин Златев – генерален директор на „Лукойл България“
11. Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

32. Иво Прокопиев, диверсифициран бизнес, „Икономедия“ („Дневник“, „Капитал“)
33. Цветелина Бориславова, Българо-американска кредитна банка, CSFI фонд, Пампорово АД


Класацията на BG-„Форбс“ за 2012 г.:

1. Бойко Борисов, министър-председател
2. Цветан Василев, Корпоративна търговска банка
3. Иво Каменов, „Химимпорт“
4. Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите
5. Росен Плевнелиев, президент на Република България
6. Огнян Донев, „Софарма“
7. Валентин Златев, „Лукойл България“
8. Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи
9. Красимир Гергов, КРЕС, „Пиеро 97“
10. Цветелина Бориславова, Българо-американска кредитна банка

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.