Как да не падаме под 60 процента рейтинг без да свършим нищо

Почти една година след изборите управлението на Социал-либералния съюз (СЛС) не може да се похвали с много изпълнени обещания: връщането на орязаните през 2010 г. заплати е вече забравено, увеличаването на минималната работна заплата не засегна много хора, а намаляването на ДДС за хлебопроизводството не се усети особено в джобовете на гражданите.В другата класация – на неизпълнените обещания, имаме предимно политически неуспехи: промяната на конституцията е отложена за неопределено време; от регионализацията остана само децентрализацията, но и тя не „въз основа на публично обсъждане в сътрудничество със средствата за масова информация, неправителствените организации и други заинтересовани публични институции, както и постоянно и коректно информиране на гражданите“ (съгласно програмата за управление), а чрез поемане на отговорност (съкратена парламентарна процедура за приемане на закони – бел. ред.); за необходимото изменение на изборните закони изобщо не се говори.

Влизането в Шенгенското пространство е по-далеч от всякога, благодарение на постоянните усилия да се получи колкото се може по-лош доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (създаване на пречки пред наказателно разследване на народни представители, пренебрегване на съдебни решения за несъвместимост, коментари на някои високопоставени служители по текущи дела).

Ангажиментите за приватизация (химическото предприятие Олтким, товарното подразделение на железницата ЧеФеРе Марфа, Румънска поща) бяха систематично нарушавани, а частният мениджмънт на държавните компании бе превърнат в карикатура.

Въпреки този впечатляващ (и непълен) списък с неуспехи, управляващият Социал-либерален съюз запазва в повечето проучвания на общественото мнение над 60 процента от намеренията за вот при евентуални парламентарни избори. И всичко това, при условие че от два месеца в големите (и по-малките) градове на страната се организират улични протести, на които се иска все по-настойчиво оставка на правителството. Иначе казано, правителството не постига поетите цели, оспорвано е на улицата, но запазва непокътнат изборния си капитал – парадокс, който следва да се изясни.

Едно обяснение може да бъде намерено през призмата на обществения дневен ред (тема, която по-рядко се представя в публикуваните сондажи). Промяната на конституцията, регионализацията, споразумението Шенген, приватизациите, управлението на държавните компании се намират някъде на опашката в списъка с теми, които занимават избирателя. На първите места се намират пенсиите и заплатите (които малко или много нараснаха, поне като номинални стойности), цените (относително стабилни в сравнение с други години), работните места (нивото на безработица е като цяло константно и относително ниско).

По този начин правителството стои добре (или изглежда, че стои добре) по темите, които занимават мнозинството от населението; фактът, че изостава по тези, които не са важни за обикновения гражданин, няма как да засегне капитала от избиратели.

Тематиката, около която се развиват протестите срещу експлоатацията на залежи чрез цианид, започна да придобива актуалност едва през последните месеци. Фактически привличането на вниманието на обществеността, промяната на дневния ред представлява една от целите на всяко протестно движение. Партиите, които се намират във властта, разбраха това и тъкмо поради тази причина отлагат приемането на решение.
В контекста отпреди два месеца, когато бе представен проектозаконът за златната мина в Рошия Монтана, темата не бе актуална и управляващите се надяваха, че ще го прокарат в парламента без да платят висока изборна цена. Сега нещата се промениха и е възможно, тъй като темата стана чувствителна, управляващите да пожертват проекта, най-малкото докато излезе от общественото внимание.

Друго възможно обяснение за запазването на подкрепата сред избирателите за СЛС е, че онези, които протестират, не са част от електората на съюза, а по-скоро от тези, които изобщо не са гласували на последните избори.

За отбелязване обаче е фактът, че активирането на темата за шистовия газ стана в окръг Васлуй – традиционна крепост на Социалдемократическа партия (водещата формация в СЛС – бел. ред.) и по една тема (заплахите за дребните земеделци), към която електоратът на социалдемократите е чувствителен. Протестите в Пунджещ (срещу експлоатацията на шистов газ – бел. ред.) бяха скоро, но се очаква да намерят отражение в бъдещите социологически анкети.

Накрая, трябва да се каже, че намеренията за гласуване се изчисляват като части от общ брой, фиксиран на 100 процента. С други думи, за да падне една партия в сондажите, трябва да се издигне друга. Анкетите ни показват, че другите две партии, които се наредиха след СЛС на изборите миналата година, са в стагнация или губят подкрепа.

Демократично-либералната партия получи на изборите, под емблемата „Съюз Дясна Румъния“, 16,5 процента, а сега се котира с 15,5 на сто (анкета на INSCOP), 18 процента (сондаж на CSCI) или 19 на сто (според CSOP) – значи не бележи съществен напредък. Народна партия Дан Дяконеску, която получи 14 на сто, сега е под половината от това постижение (4 процента при CSCI, пет на сто според CSOP, 6,8 процента според INSCOP).

По този начин една от партиите-алтернатива е на път да изчезне, другата запазва същата подкрепа, а новопоявилите се формации (Гражданска сила, Нова република, Народно движение) регистрират изключително скромни резултати. При тези условия, усилията на Социал-либералния съюз да падне под нивото на подкрепа, което постигна на изборите, са обречени на неуспех.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.