Русия пак затяга газовата примка

„Газпром“ предложи Украйна занапред да плаща предварително доставяния руски газ. Президентът на концерна Алексей Милер обвини вчера Украйна, че не е платила газова сметка от 882 милиона долара, и предупреди на съвещание при премиера Дмитрий Медведев, че фирмата му обмисля система на авансово плащане за Киев.

Според експерти на „Ведомости“ украинската задлъжнялост може да доведе до нова газова война между двете държави.

В момента Украйна получава руски газ от местната държавна компания „Нафтогаз“ и от холдинга Ostchem на бизнесмена Дмитро Фирташ. Според източник на „Ведомости“, близък до „Газпром“, предвижда се авансово да плаща само „Нафтогаз“, който през август е внесъл, но не е платил 2,24 милиарда кубика руско гориво.
Премиерът Медведев и руската президентска администрация подкрепиха „Газпром“. Украинският министър-председател Микола Азаров заяви, че правителството му следи проблема, „но той засяга главно стопанските субекти и те трябва да се оправят“.

Дългът на „Нафтогаз“ вероятно ще бъде платен от украинския бюджет. Авансовото плащане е неизгодно за Украйна – ще замрази средства, а парите бездруго са малко. Затова „Нафтогаз“ може би ще купува занапред минимални обеми, както през септември, прогнозира Алексей Гривач, зам.-директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност.

Съответно в разгара на отоплителния сезон Украйна може би ще започне да взема газ от подземните хранилища или от транзитната тръба, което крие риск от нова газова война, смята Гривач. Този вариант обаче според него е малко вероятен.

В редакционен коментар „Ведомости“ споменава за политически мотиви зад предложението на „Газпром“ за авансови плащания. „Русия не може да прости на своята съседка дрейфа към Европа“, твърди вестникът по повод очакваното сключване на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС.

„Газовият натиск върху Украйна е изпитана хватка, особено щом иде зима. Съседката ни е в трудно икономическо положение, натрупала е дългове за газа, но може да не натискаме – ако лидерите ни се целуват при срещи, – и може да натискаме, ако няма нищо лично, само бизнес“, коментира изданието, цитирано от Би Би Си.

„Претенциите на „Газпром“ са опит за натиск върху Украйна, която трябва да реши дали се включва в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан – б. р.) или тръгва по пътя към евроинтеграция“, изтъква руският бизнесаналитик Сергей Вахрамеев пред „Комерсант“. Той не изключва да се стигне до намаляване на доставките и „газова война“; според него в този случай ЕС ще сметне за виновник Украйна.

Украинските власти движат нещата към фалит на „Нафтогаз“, заявява пред „Независимая газета“ директорът на руския Институт за национална енергетика Сергей Правосудов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.