Алтернативни „Руски маршове“ в Москва планират националисти

Руски неонацисти. Снимка: рашънспай.орг

Националистически групировки в Русия са насрочили за понеделник няколко „Руски марша“ в Москва, пише „РБК дейли“. Вестникът напомня деветгодишната история на тези шествия, съвпадащи с официално чествания Ден на народното единство.

Темата за миграцията вече от година е във фокуса на общественото внимание в Русия, посочва изданието, но добавя, че в шествията под наслов „Руски марш“ ще участват общо взето същите лица. Националистите се разцепиха и в Москва ще има две демонстрации с еднакви имена, уточнява всекидневникът.

„Руският марш“ прерасна в общонароден руски проект, твърди пред „РБК дейли“ Дмитрий Дьомушкин от ръководството на обединение „Руснаците“. Столичното кметство е одобрило заявката му за шествие от 30 хил. души в район Люблино съвместно с Националнодемократическата партия и Руския общонароден съюз.

Приветствие е обещала да изпрати гръцката партия „Златна зора“, „редовно споменавана в международни сводки заради обвинения в расистки насилствени акции“, посочва вестникът.

Руските неонацисти изтъкват в програмен текст, че „нацията е висша ценност“, но изброяват също искания, несвързани с етнически проблеми. Говорят за национализация на петролногазовия комплекс, кражбите при подготовката за олимпиадата в Сочи през 2014 г., за изборните фалшификации и др.

Алтернативният „Руски марш“, организиран неведнъж, тази година може би ще е най-мащабният досега, отбелязва изданието. Сред участниците се споменават по-специално Съюзът на православните хоругвоносци и партия „Великата Русия“, прочута според „РБК дейли“ с униформи, напомнящи сериала „Седемнайсет мига от пролетта“.

Междувременно руските либералдемократи, представени и в парламента, са получили разрешение за петхиляден митинг на Пушкинския площад, където смятат да обсъдят „руския въпрос“ наред с други проблеми.

Популярният националистически сайт „Спътник и погром“ нарекъл инициативата „Руски марш“ мероприятие за маргинали. Политологът Павел Данилин заявява за „РБК дейли“, че се смята за националист, но прогнозира, че тази година „Руският марш“ в Москва ще е по-малоброен отпреди.

Когато „Руският марш“ беше забранен (…), да излезеш на „Руския марш“ бе въпрос на престиж. А сега, щом излезеш на „Руския марш“, ти просто се разписваш, че руснаците нямат по-върли врагове от чистачите таджики с метлите“, коментира Данилин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.