Е, роднините на сестрите прекалиха

 

По около 40 евро на ден или 100 000 евро обезщетение трябва да изплати българската държава на Снежана Димитрова, една от медицинските сестри, престояла над 8 години в либийския затвор. Това заяви синът й пред националното радио.

Подобни приказки за компенсации, с още по-големи цифри, са се чували и от други роднини на сестрите, които виняха за положението им българската държава и конкретни политици, че “нищо не правят”.

Един обикновен български гражданин, отрасъл и излязъл от калъпа на социализма, по принцип винаги вини държавата и очаква от нея за всичко. Трябва да измрат още 2 поколения, докато българинът почне да мисли като гражданин, а не като социалистически мутант на Тодор Живков.

Защо онези роднини, които искат компенсации от държавата, не са прави?

Защото сестрите бяха заложници на Кадафи не по вина на българската държава. Той издейства срещу тяхното освобождаване нещата, които му трябваха от ЕС и САЩ.

Само Външно министерство на България похарчи към 4 млн. лева за адвокати и др. акции по освобождаването на сестрите през тези 8 години. Накрая правителството опрости външния дълг на Либия към България в размер на 56 млн. долара – прехвърли го на фонда “Бенгази”, който обезщетява роднините на заразените със СПИН деца. Това беше част от сделката за освобождаването. Тоест всяка сестра струва по около 15 млн. долара на държавата, по-точно на данъкоплатеца.

При завръщането им кабинетът им даде по 10 000 лв. Тук не се броят рекламните акции на МТел, който подари на сестрите по един апартамент.
На това отгоре роднини да искат и компенсации, е прекалено. Медиците не са изпратени като войници от държавата да работят в изостанала и опасна страна като Либия. Всеки е избрал сам да отиде там и трябва да си поеме риска. Държавата си свърши работата, колкото и да недоволстваха роднините.

Три последователни български правителства (с повече или по-малко заслуги), успяха да превърнат каузата за освобождаване на сестрите в международен въпрос. ЕС и САЩ можеха да преговарят с Кадафи, без да ги е грижа особено за българските сестри. Но цивилизованият свят застана зад тяхната кауза (Русия мълча, въпреки че Първанов нелепо благодари и на Путин при посрещането на летището).

Каквито и да са страданията на заложничките, исканията на роднините им са прекалени.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.