Германците не променят политиката си спрямо Гърция

„Не“ на ново отписване на гръцкия държавен дълг и нито едно евро за военни репарации. Това дава ясно да се разбере посланикът на Берлин в Атина.

Необичайно интересно и крайно обезсърчително по съдържание бе интервюто, дадено от германския посланик в Атина Волфганг Долт за интернет телевизията на Атинската информационна агенция.

С някак необичайна за дипломат искреност германският посланик каза ясно, че изключва промяна в политиката на германското правителство спрямо Гърция.

Посланикът категорично се противопостави на ново отписване на гръцкия държавен дълг. „Дебат за „подстригване“ на дълга би предизвикал несигурност в еврозоната и би извадил отново на дневен ред въпроса за кризата“, твърди той.

Германия подкрепи първото „подстригване“ на гръцкия дълг, което засегна най-вече гръцките банки, застрахователни фондове и дребните притежатели на акции. Защо тогава, а не сега?, попита журналистът от агенция АНА-МПА, взел интервюто от посланика.

„Тогава бе изработена схема за отписване на дълга и това бе голяма крачка. Но оттогава бе отбелязан напредък. Вие Гърция напреднахте достатъчно…В момента не е нужно да говорим за нова „подсрижка“…Не мисля, че трябва да гледаме наляво и надясно за следващите действия“, отговаря германският посланик.

Думи, изпразнени от съдържание. Сега, когато германците трябва да плащат, а не ние да се „самоподстригваме“, точно германците установяват, че гърците…“са напреднали достатъчно“. Стига те да не платят и признават каквото щете!

Германският посланик категорично отхвърля също така изплащане на военни репарации на Гърция. „От гледна точка на закона, няма база“, недвусмислено разясни германецът…С други думи, пари няма да вземете.

Оттам насетне като дипломат той се опитва да замени парите с празни приказки. „Колкото обаче до моралната и историческа отговорност за действията на Германия по време на окупацията в много страни, в това число и Гърция, това не е приключило и ще продължава да съществува и да бъде водещ принцип в Европа за запазване на социалната кохезия, мира и демокрацията, формирани след Втората световна война“, заявява посланикът, видимо доволен.

С други думи германецът ни казва, че „моралът и историческата отговорност“ от престъпленията, извършени от германците спрямо всички народи на Европа и не само през Втората световна война, са, за да научат…европейците да пазят социалната кохезия, мира и демокрацията! Доста евтино струва на Германия тази квази „отговорност“, ако сметнем за сериозни позициите на посланика на Берлин по този въпрос.

Нито едно евро! В това отношение антигерманизмът се вихри във всички страни на европейския Юг, по този въпрос хората говорят за Четвърти Райх и за нова германска окупация в страните, поставени в режим, основаващ се на меморандуми за облигационни заеми, а също и в Италия, Франция, Испания, а германският посланик ни говори за отговорности на…европейците спрямо „социалната кохезия“!

Нима в Гърция социалната кохезия се поддържа от режима на меморандумите за облигационни заеми, който бе наложен от германците и който приветства посланикът на Берлин. Този ли режим, който прати в пъкъла на безработните над един милион гърци и създаде беди на десет милиона гърци.

Доходите на много домакинства паднаха значително. Има голямо разочарование и гняв най-вече заради кредиторите, сред които е и Германия. Напълно разбирам това. Трябва да ценим това чувство на разочарование и песимизъм, посочва лицемерно германският посланик, опитвайки се да оправдае Германия, че тя просто е „един от кредиторите“.

Истината обаче е различна. Повечето гърци вече хранят открито враждебни чувства спрямо Германия, защото я смятат за главния виновник за невижданите икономически беди, които понася гръцкият народ. За това и рязко ескалира антигерманизмът в Гърция, именно заради меморандумите с кредиторите, а не просто от „гняв срещу тях“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.