„Ефектът Депардийо“ привлича инвеститори в Русия

Водка, балалайка, ниски данъци. Шарж на Жерар Депардийо от полит.ру

Русия усети „ефекта Депардийо“ – събуди интереса на френския бизнес, пише руският всекидневник „РБК дейли“ днес, когато премиерът на Франция Жан-Марк Еро започва двудневна визита в Москва.Франция вече е на трето място по обем на инвестиции в Русия, заявява „с гордост“ за вестника Еманюел Киде, президентът на Френско-руската търговска камара. Като знак за общия напредък в двустранните връзки се споменават по-специално дейността на френско-руския аналитичен център към тази камара, издаването на годишник „Русия“ за инвеститори от Франция и регионалното сътрудничество.

Нарастващият интерес на Франция към Русия се дължи според експерти на „ефекта Депардийо“, посочва изданието. Известният френски актьор стана тази година гражданин на федерацията и подчерта пред журналисти, че „руската икономика се развива активно“.

Делът на френския капитал, инвестиран в Русия от началото на годината, нарасна тройно – от 3,3 на 9,3 процента. Руската икономика получи повече само от офшорни страни – Холандия, Кипър и Люксембург, отбелязва „РБК дейли“.

Генералният директор на консултантската фирма RGG Capital Жоел Лотие свързва това не само с подобрения бизнес климат в Русия, но и с влошените икономически перспективи в самата Франция. Досега френските компании виждаха в Русия високи рискове, но днес вече са принудени да търсят компромиси и удобни варианти, сред които е Русия, пояснява той.

Мозъчният център „Обсерво“, контролиран от Еманюел Киде, е подготвил 20 идеи за перспективно партньорство между Франция и Русия. Вчера те бяха представени пред руския бизнес омбудсман Борис Титов. Повечето са икономически, но има и доста екзотични – например съгласувани усилия за развитие на Афганистан, информира вестникът.

Френските инвеститори имат в Русия голям избор от отрасли, в които да инвестират, твърди Титов и хвали „огромния потенциал“ на федерацията в преработката на суровини за износ, селското стопанство, информационните технологии, машиностроенето. . . „И „най-важното – винопроизводството“, добавя с усмивка бизнес омбудсманът, оглавяващ впрочем руския Съюз на лозарите и винопроизводителите.

„Неотдавна френският президент ме запита какви са проблемите в Русия – разказва Еманюел Киде. – Отвърнах му: бюрокрацията. И добавих, че ние французите сме измислили бюрокрацията, а руснаците са я усъвършенствали. Президентът се посмя.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.