Изборите в Косово ще изпитат отношенията със Сърбия

ДПА

Косово ще произведе в неделя избори за местни органи на властта, които ще подложат на изпитание наскоро подобрените му отношения със Сърбия.

Двата съседа постигнаха през април с посредничеството на Европейския съюз споразумение за нормализиране на отношенията, след като Косово, където живее преобладаващо албанско население, обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Съгласно споразумението Сърбия се съгласи да ограничи влиянието си в районите с преобладаващо сръбско население в Северно Косово.

Миналия месец Косово отмени забраната белградски представители, в т.ч. премиерът на Сърбия Ивица Дачич, да посещават северните му райони преди изборите, с което сложи край на скандал, застрашаващ прилагането на споразумението от април.

Този спор извади наяве деликатните отношения между Сърбия и нейната бивша област.

И двете страни имат интерес да осигурят изборите да протекат гладко. Сърбия иска да започне преговори за членство с Европейския съюз, а Косово желае да ускори преговорите за асоцииране с 28-членния блок, към който също се надява да се присъедини.

Сърбите в Северно Косово се съпротивляват, често пъти чрез насилие, на властта на Прищина и управляват своите зони с политическата и финансова подкрепа на Белград.

Общинските избори ще подложат на изпит способността на Косово да интегрира цялостно преобладаващо сръбските райони, за да избегне нестабилност в бъдеще.

Дачич подтикна сърбите при свое посещение в Косово миналия месец да се явят масово пред урните.

Сръбският министър за Косово Александър Вулин предупреди косовските сърби, че ако бойкотират вота, ще получат албански кметове в своите градове.

„Изборите на 3 ноември са ключов момент в бъдещето на Косово и са важен елемент в прилагането на споразумението от април и процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия,“ заяви вчера върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Тя призова Дачич и премиера на Косово Хашим Тачи да покажат „визията и куражаЕ за осигуряване на справедливи и всеобхватни избори“.

Западни държави, включително 23 страни членки на ЕС, са признали независимостта на Косово, която беше обявена девет години, след като НАТО започна военна операция срещу сръбските сили, за да спре кампанията на етническо прочистване спрямо косовските албанци.

Пет от страните членки на ЕС обаче не признават независимостта на Косово, което превръща косовското членство в блока в далечна перспектива.

Съюзникът на Сърбия Русия се противопоставя на стремежа на Косово за пълноправно членство в ООН.

Още по темата: Сърбите от Косово за изборите на 3 ноември

в. Данас

ЩЕ СПЕЧЕЛИМ ПРИЗНАТИ ИНСТИТУЦИИКръстимир Пантич, функционер на Сръбската прогресивна партия

Разбира се, че сърбите нямат друг избор, освен да излязат да гласуват. Това няма да бъдат само местни избори, нито пък с тях сърбите ще признаят независимостта на Косово. Напротив. Най-накрая ще спечелят институции, признати от международната общност, които албанците ще трябва да зачитат. Тези институции и досега бяха единствените легални и легитимни за нас, но не и за международната общност и за албанците. Албанците не искат сърбите да участват в изборите и след това да бъде формиран съюз на сръбските общини, защото десетина общини ще се окажат под контрола на партии, близки до Белград, а не до Прищина. Затова Прищина направи всичко възможно да накара сърбите да се откажат от гласуване. СЕВЕРЪТ Е КЛЮЧОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Петър Милетич, генерален секретар на Независимата либерална партия

Очаквам след изборите да се формират общински ръководства във всички общини, а нас особено ни интересуват онези, където сърбите са мнозинство от населението. Ситуацията в Северно Косово представлява най-голямо предизвикателство, но очаквам и там да бъдат избрани местни органи на властта, в които ще влязат легални и легитимни представители на народа. Мисля, че южно от река Ибър ще бъде отбелязана най-голямата избирателна активност досега, но и на север ще гласуват достатъчен брой избиратели. Предизборната кампания беше горе-долу коректна, а това, което я опетни на юг от Ибър, бяха заплахите на представители на сръбското правителство към работници от просветата и здравеопазването, че ще останат без работа, ако не подкрепят тяхната листа. На север от Ибър пък имаше няколко нападения срещу хора, решили да се кандидатират. ИЗБОРНА АКТИВНОСТ В КОСОВСКА МИТРОВИЦА ДО 15 ПРОЦЕНТА

Оливер Иванович, председател на Гражданска инициатива СДП

Очаквам изборите да минат мирно и да няма инциденти, а гражданите да изберат най-добрите сред тях. Очаквам и новото ръководство в Косовска Митровица, където съм кандидат за кмет, веднага да се захване за работа и да започне да решава проблемите на гражданите, които не са решавани повече от десет години. Мисля, че избирателната активност в северната част на Митровица ще бъде от 10 до 15 процента и това е съвсем нормално. При условие, разбира се, да няма инциденти, а по всичко личи, че така и ще бъде. Всички предпоставки за проблеми постепенно се отстраняват, защото е очевидно, че всеки нов инцидент само повишава съзнанието на гражданите за необходимостта от участие в изборите. Това не е в полза на подстрекателите към насилие. Надявам се, че никой няма да кара насила гражданите да гласуват за тази или онази листа и няма да има злоупотреби от страна на Белград. ДА СЕ БОЙКОТИРА ПРИЗНАВАНЕТО НА КОСОВО

Марко Якшич, депутат от Демократическата партия на Сърбия от Северно Косово

Мисля, че сред нашия народ владее съзнанието за зачитане на сръбската конституция, не на властта, а на държавата. Надявам се, че гражданите няма да откликнат на призивите за избори и ще бойкотират целия процес. Говоря преди всичко за сърбите, които живеят на територията на Косово и Метохия. Що се отнася до другите, те ще признаят независимостта на Косово и това е вече друга история. Кампаниите от Белград са жестоки и безпринципни. Белград ги води, за да може да „заглади“ вредното брюкселско споразумение, като го потвърди на практика. Целта е сърбите фактически да утвърдят едно противодържавно споразумение. Въпреки всичко обаче няма шанс това да успее. Заплашват хората, че ще останат без работа, създава се атмосфера като в най-лошите комунистически времена. Затварят се училища, учениците се извеждат на най-различни митинги. В Северно Косово е важно сърбите да не гласуват, за да не затвърдят по този начин държавността на Косово.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.