Руска хватка върху финландската икономика

в. Файненшъл таймс

Финландците гледат с опасение на нарастващото руско присъствие

Руската хватка върху финландската икономика бавно се затяга. Най-новата покупка в северната страна е от тази седмица, когато, според финландски и руски медии, руската държавна Обединена корабостроителна корпорация обяви, че ще купи „Арктех Хелзинки“ – корабостроителна компания, специализирана в производството на ледоразбивачи.Сделката идва непосредствено след споровете в правителството около решението на руския производител на атомни реактори „Росатом“ да спаси закъсалата атомна електроцентрала „Феновойма“ като придобие една трета от собствеността върху нея и предостави реактора.

За някои това събужда болезнени спомени. Финландската икономика навлезе в тежка рецесия в началото на 90-те години след като колапсът на комунизма я лиши от основния й търговски партньор. Спомените от Втората световна война са все още живи у по-възрастните финландци, а отбраната на 1340-километровата граница между двете страни остава съществена част от задължителната във Финландия военна служба.

Но финландският премиер Юрки Катайнен никак не е притеснен от засилването на икономическите връзки между двете страни. „Не бих казал, че те затягат хватката“, заяви той пред „Файненшъл таймс“ по време на срещата на Северния съвет в Осло. „Ние ще сме много доволни, ако има повече руски инвестиции във Финландия. Имаме нужда от чужди инвестиции.“

Финландия може да е единствената страна от еврозоната с ААА кредитен рейтинг и стабилна перспектива за развитие според всичките три основни агенции за кредитен рейтинг, но Хелзинки все повече се безпокои откъде ще дойде импулсът за икономически растеж след упадъка на хартиената и целулозната промишленост и на технологичната компания „Нокиа“.

„Разбирам защо хората гледат предпазливо на идването на руснаците тук. Но заради проблемите в горското стопанство и с „Нокиа“ се нуждаем от всяка помощ, която бихме могли да получим“, казва високопоставен бизнесмен от Хелзинки.

За мнозина финландци най-символичната сделка от всички беше скорошната продажба на „Йокерит“, един от най-силните отболи по хокей на лед в страната, на няколко руски предприемачи, близки до президента Владимир Путин. Отборът, чиято централа е в Хелзинки, ще започне да играе от следващата година във финансово по-добре осигурената Континентална хокейна лига в Русия.

Търговията мужде двете страни нараства, докато тази между Финландия и ЕС е в упадък. По данни на финландските митници износът за Русия е нарастнал с 1 процент през първите седем месеца на тази година, докато този за ЕС е спаднал с 4 процента към края на август.

От началото на века финландският износ за Русия почти се е утроил, а компании като производителят на автомобилни гуми „Нокиан Ренкат“ и търговските вериги „Кеско“ и „Стокман“ отбелязват ръст.

Руското влияние не се усеща само в бизнеса. Миналата година рекорден брой руснаци са посетили Финландия – издадени са 1,3 милиона визи. Премиерът Катайнен казва, че всяка от визите е била използвана средно по три пъти, което прави общо почти 5 милиона посещения. „Обществата ни се интегрират“, посочва той. Финландия открива нови визови центрове в Южна и Централна Русия, както и в Сибир, за да могат руснаците по-лесно да получават визи.

Руският вече е най-разпространеният чужд език във Финландия, а директорът на Института по миграция дори предположи, че ако сегашните тенденции се запазят, към 2050 г. рускоговорещите може да надминат по брой говорещите шведски – шведският е вторият официален език в страната.

„Заради нашата история, има хора с лоши спомени от войната“, признава Катайнен, според когото е разочароващо, че прекалено малко финландски студенти изучават руски език. „Но все повече и повече хора започват да смятат, че сближаването между нашите народи е нещо добро.“

Той отбелязва нарастващия брой руски предприемачи, които идват в Хелзинки – един от най-популярните градове в Европа, за да започнат бизнес. „Преди ставаше дума само за промишленост. Сега говорим и за предприемачество и това е добре.“

Но тъкмо промишленият проект „Феновойма“ е най-спорен. През уикенда финансовият министър Юта Урпилайнен, лидер на левоцентристката Финландска социалдемократическа партия, заяви, че иска финландският парламент да възобнови дебата за даването на разрешение на Русия да строи атомна централа.

Останалите министри, начело с Катайнен, който е лидер на десноцентристката Национална коалиционна партия, попречиха на това решение. Негласното опасение е, че проектът, който задълго беше спъван от финансови и други неясноти, може да се провали, ако дебатът продължи.

Премиерът омаловажава въпроса. „Когато „Росатом“ обяви, че се интересува от придобиване на собственост, се изненадахме приятно, че това не предизвика повече негативни реакции.“

Придобиването на „Арктех“ предизвика по-малко политическо напрежение. Обединената корабостроителна корпорация вече притежаваше 50 процента от компанията, която изпитва тежки финансови затруднения, и сега изкупува останалата част от южнокорейската група Ес Ти Екс (STX).

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.