В Сирия християни под обсада се страхуват за бъдещето

Асошиейтед прес

Сами Амир е свикнал с ехтящия тътен на артилерията на сирийската армия, обстрелваща позициите на бунтовниците в покрайнините на Дамаск. Избухването на минометните снаряди, изстрелвани от контролиран от ислямисти квартал, го плаши до смърт.

Минхвъргачките многократно са поразявали населения предимно с християни район на Дамаск „Ал Касаа“, в който той живее. Най-малко 32 души загинаха и десетки бяха ранени през последните две седмици.

„Не знаеш кога и къде ще ударят“, казва Амир, който е 55-годишен търговец християнин. „Животът тук често пъти е нелек.“

Бунтовническият обстрел в столицата поразява предимно няколко района, където християните са мнозинство, особено „Ал Касаа“, с неговите широки булеварди, блокове на средната класа, зелени паркове, популярни ресторанти и търговски улици, изпълнени с пешеходци.

Обстрелът и последните нападения на бунтовниците срещу градове с предимно християнско население засилиха страховете сред малцинствените групи в Сирия от все по-голямата роля на ислямските екстремисти и чуждестранните бойци в редиците на въстаниците, които се борят срещу управлението на президента Башар Асад. Християните смятат, че са на мушката отчасти заради антихристиянските настроения сред екстремистите и отчасти като отмъщение заради подкрепата, която се смята, че оказват на държавния глава.

Но макар и някои християни да са против бруталните действия на Асад срещу опозицията и тази общност да се опитва да остане встрани от гражданската война, все по-ясно изразената ислямистка реторика на бунта и участието на ислямисти екстремисти в него ги тласкат към подкрепа за правителството. Християните съставляват около 10 процента от 23-милионното население на Сирия.

„Ако питаш някой християнин кой избира между Асад и Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), отговорът е ясен“, каза преподавателят по политология в Американския университет в Бйрут Хилал Хашан, визирайки сражаващия се на страната на бунтовниците филиал на Ал Каида. „Няма да му е необходимо да се замисля много“.

Преди седмица бунтовници от свързаната с Ал Каида групировка Фронт „Ан Нусра“ нападнаха намиращия се на север от Дамаск християнски град Садад и установиха там контрол, докато не бяха прогонени в понеделник след яростни сражения с правителствените сили. Градът изглежда е станал мишена на бунтовниците заради стратегическото си местонахождение близо до основната магистрала, северно от Дамаск, а не защото е християнски.

Но сирийската осведомителна агенция САНА предаде в понеделник, че въстаниците в Садад са рушили намиращата се там църква „Свети Теодор“, както и голяма част от инфраструктурата на населеното място.

Хиляди избягаха от населеното предимно с християни древно градче Маалюля, когато бунтовниците поеха контрола над него миналия месец и го държаха няколко дни, след което правителствените сили го завзеха обратно. Но тъй като по възвишенията около градчето все още има бунтовници, избягалите от него все още са прекалено уплашени, за да се върнат.

Двама епископи бяха отвлечени през април в контролирани от бунтовници райони, а италианският йезуитски свещеник Паоло Дал’Олио изчезна безследно през юли, след като отиде да разговаря с екстремисти от Ал Каида в контролирания от бунтовници североизточен град Ракка. Оттогава няма и следа от тях. През август бунтовници убиха от преминаваща кола 11 християни по време на празненства по случай християнски празник.

Свързани с Ал Каида бойци повредиха и оскверниха църкви в превзети от тях райони. В Ракка екстремисти подпалиха две църкви и им свалиха кръстовете, поставяйки на тяхно място черния ислямистки флаг на групировката. По данни на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права (антиправителствена организация, която следи войната чрез мрежа от активисти) в неделя джихадисти са опожарили арменска църква в северния град Тел Абяд.

Очевидната целенасочена кампания срещу християните и други малцинствени групи предизвиква тревога във Вашингтон и много европейски столици във връзка със снабдяването със съвременно оръжие на представляващата умерената опозиция Свободна сирийска армия на фона на страхове, че то ще попадне в ръцете на екстремисти.

Християните в Дамаск са убедени, че екстремисти умишлено атакуват техните квартали, докато бунтовниците се сражават с правителствените сили, които се опитват да ги прогонят от контролираните от тях градове извън столицата. „Ал Касаа“ се намира близо до обсадени, контролирани от бунтовниците покрайнини, където жителите мюсюлмани призоваха за международна помощ, за да бъдат спасени от глада и постоянния правителствен обстрел.

„Наскоро забелязах, че всяка неделя изстрелват по 15 минометни снаряда на ден“, казва Амир. „Целта им са конкретни християнски райони.“

Последните снаряди в „Ал Касаа“ паднали в четвъртък пред магазин за модни облекла, както и до местна болница, убивайки трима млади мъже и повреждайки църква и няколко коли, които били направени на решето от осколки.

Стотици християни са избягали от „Ал Касаа“ в други столични райони или в съседен Ливан. В цялата страна около 450 000 християни са напуснали домовете си – част от масовото изселване на около 7 милиона души през продължаващия вече над две години конфликт, казват църковни представители.

Почти всичките 50 000 християни в града със смесено население Хомс са избягали, а на север 200 000 са напуснали Алепо – и двата града са бойни полета. Когато бунтовниците окупирали стратегическия централен град Кусейр през 2012 г. около 7000 католици били принудени да напуснат, а домовете им били плячкосани.

Хиляди хора, избягали от Маалюля, са намерили убежище в „Ал Касаа“ и други християнски райони на Дамаск. Маалюля бе важен туристически център преди гражданската война – там се намират двата най-стари запазени манастира в Сирия. Някои от жителите все още говорят на диалект на арамейския – езикът от библейските времена, за който се смята, че е използван от Исус.

Възрастна християнска двойка от града, Юсеф Нааме и съпругата му Норма, разказват как брадати екстремисти ислямисти щурмували селото в началото на миналия месец с възгласи „Бог е велик!“

„Джихадистите крещяха: преминете към исляма или ще бъдете разпънати като Исус“, разказва с треперещ глас Юсеф в апартамента на неговата дъщеря в „Ал Касаа“.

Описва как били хванати в капан с други християни в продължение на три дни в малка къща недалеч от градската църква без храна и електричество.

„Имаше снайперисти, които стреляха навсякъде, не можехме да се движим“, спомня си той. „Бяхме толкова уплашени. Не можех да говоря.“

Бунтовниците нападат и и други малцинствени групи в Сирия, особено алауитите, които са най-големите поддръжници на Асад – самият той е представител на това разклонение на шиитския ислям. Етническите и религиозни малцинства – в това число кюрди и друзи – съставляват една четвърт от населението на Сирия, състоящо се предимно от араби сунити.

Сирийски църковни лидери се страхуват, че евентуално падане на Асад от власт ще доведе до ислямистка държава, която ще сложи край на многовековното присъствие на християни на сирийска земя.

„Не вземаме ничия страна в конфликта“, каза в своята резиденция в Стария град на Дамаск епископ Лука, който е заместник-предводител на Сирийската православна църква.

„Ние защитаваме страната, защото тази страна е наша“, казва той. „Ако страната изчезне, няма да имаме нищо. Нищо няма да остане от нас“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.