Кризите връщат Джон Кери в Близкия изток

Франс прес

Джон Кери. Снимка: от тв екрана

В края на седмицата държавният секретар на САЩ Джон Кери за пореден път заминава на обиколка в Близкия изток и Залива, за да търси решения за трудния израелско-палестински мирен процес, войната в Сирия и проблема с иранската ядрена криза.

Най-важната среща от това 17-о пътуване на ръководителя на американската дипломация за последните осем месеца ще се състои още в началото на обиколката. Утре в Саудитска Арабия Кери ще се срещне с крал Абдула, за да се опита да смекчи напрежението между двете съюзнически държави – Рияд обвинява Вашингтон за нежеланието му да се намеси в Сирия с военни средства и за сближаването му с Иран.

След Рияд, в дните до 11 ноември, Кери ще посети Варшава, Ерусалим, Витлеем, Аман, Абу Даби, Алжир и Рабат.

Египетската държавна информационна агенция МЕНА съобщи вчера, че Кери ще направи в неделя и неколкочасова визита в Кайро – възможност, спомената тази седмица и от него лично, и от Държавния департамент. Египетската столица обаче не фигурира в официалната програма на държавния секретар и неговата говорителка Дженифър Псаки запази мълчание по този въпрос. Напоследък в американско-египетските отношения има сериозно захлаждане, освен това в понеделник в Кайро започва процесът срещу сваления президент Мохамед Морси, В Рияд Кери ще „потвърди отново стратегическия характер на отношенията между САЩ и Саудитска Арабия“ и ще обсъди теми като прекратяването на войната в Сирия, положението в Египет, както и преговорите на групата 5 плюс 1 и Иран на 7 и 8 ноември в Женева, заяви говорителката на Държавния департамент.

„Това е подходящ момент за визита на държавния секретар“, увери тя.

Фактически, макар Вашингтон да отрича, американско-саудитските отношения са охладнели, както заради Сирия, така и заради Иран – мощната шиитска сила в региона и „черната овца“ в очите на Рияд.

Ислямската монархия, където сунитите са мнозинство, заяви на 18 октомври, че се отказва да стане член на Съвета за сигурност на ООН, след като току-що бе избрана – безпрецедентен жест в знак на протест срещу „безсилието на Съвета“ (разбирай Вашингтон) пред сирийската драма. Саудитците обвиняват американските си съюзници, че са се отказали да нанесат военен удар срещу режима на Башар ал Асад.

Според „Уолстрийт джърнъл“ шефът на саудитското разузнаване принц Бандар бин Султан ас Сауд е заявил пред европейски дипломати, че Рияд ще ограничи сътрудничеството си с ЦРУ с цел въоръжаване и обучение на сирийски бунтовници, за което помагаха също Франция и Йордания.

Що се отнася до иранския ядрен въпрос, Саудитска Арабия не одобрява „размразяването“ между Техеран и Вашингтон. Рияд е ядосан и от това, че САЩ намалиха военната си помощ за временното египетско правителство, наложено от армията. Джон Кери, който е архитект на подновения в края на юли пряк диалог между Израел и палестинците, ще се опита да рестартира мирния процес, блокиран според палестинската страна от новото решение на Израел за построяване на 1500 жилища за еврейски заселници в Източен Ерусалим.

Държавният департамент призна, че това ще помрачи атмосферата на преговорите, които през септември 2010 г. се провалиха именно заради израелската заселническа дейност. Очаква се Кери да се срещне във вторник във Витлеем с палестинския президент Махмуд Абас.

Запитана за слуховете за оставка на палестинските преговарящи, говорителката на Държавния департамент заяви, че палестинската страна държи на преговорите и ще участва в предстоящата поредица от срещи. Друг болезнен въпрос в израелско-американските отношения е Иран. Еврейската държава се опасява да не би Вашингтон да смекчи санкциите срещу Техеран, без да получи в замяна реални отстъпки по ядрения спор. По време на тази обиколка в арабския свят Кери ще се отбие за кратко в Европа – във Варшава, за да разговаря за „американското партньорство в отбраната с Полша и нейния принос за укрепването на демокрацията и влиянието на НАТО“, заяви Псаки.

Държавният секретар, който е посетил вече около 35 страни, откакто зае поста през февруари, ще завърши обиколката с първото си посещение в Магреба – в Алжир, в рамките на стратегическия диалог САЩ – Алжир, а след това и в Мароко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.