Чешкият президент Земан реди правителствена коалиция

Франс прес

Милош Земан. Снимка: от тв екрана

Чешкият президент Милош Земан, ветеран от левицата, е в центъра на преговорите за създаване на нова правителствена коалиция след победата на социалдемократите (ЧСДП) на парламентарните избори, на които на второ място се класираха популистите от АНО.

„Неубедителният резултат на изборите подсилва позициите на президента Земан, който получава главната роля“, заяви пред АФП политологът Иржи Пехе.

ЧСДП със сигурност е на първо място след гласуването в края на миналата седмица, но неубедителният й резултат (20,45 на сто от гласовете) е пирова победа за председателя й Бохуслав Соботка.

Соботка, който отказа да подкрепи Земан на президентските избори през 2003 година, не се ползва с доверието на президента, който разпалва напрежението в ЧСДП като подкрепя неговия заместник-председател Михал Хашек.

В деня след изборите ръководството на ЧСДП, в което поддръжниците на Хашек са мнозинство, призова Соботка „да поеме личната и политическата си отговорност, като подаде оставка незабавно“.

Председателството изключи Соботка от екипа по преговорите за съставяне на ново бъдещото правителство, докато в същото време Хашек се срещна скришом с… президента Земан.

„Сигурното е, че не са говорили за футбол“, отбелязва Пехе, според когото президентът е играл „активна роля“ в този опит да се свали от поста 42-годишния Соботка. Той обаче отказва да се поддаде на натиска и започва контраофанзива.

„Аз съм лидер на ЧСДП, аз ще преговарям за правителството. Осъждам пуча на Михал Хашек, който разрушава ЧСДП“, заяви той в понеделник на демонстрация на стотици от поддръжниците си на площада пред Пражкия замък, където е официалното седалище на държавния глава.

Соботка настоява на правото си да води преговорите след изборите с другите двама участници в очакваната бъдеща коалиция, движението АНО на бизнесмена Андрей Бабиш и християндемократите (ХДС-ЧНП).

Трите партии имат общо мнозинство от 111 от общо 200 места в бъдещата Камара на депутатите, която се предвижда да бъде свикана на 25 ноември.

Оставката на Соботка „ще дестабилизира ситуацията“, смята Бабиш, чието движение, получило второто място на изборите, не може да бъде заобиколено. Председателят на ХДС-ЧНП Павел Белобрадек изглежда също предпочита настоящия лидер на ЧСДП пред „пучистите“.

Ръководството на ЧСДП се събира на 10 ноември, в неделя, за да се опита да сложи край на призрака на вътрешното разделение.

„Ако Соботка успее да защити позицията си след тази среща, ще нанесе тежко поражение на Милош Земан“, анализира Пехе, според когото президентът със сигурност няма да чака със скръстени ръце 10 ноември.

„Според мен, Земан ще опита преди това събрание да повлияе по един или друг начин на общественото мнение, което изглежда е на страната на Соботка“, смята той.

Президентът така или иначе няма интерес да бърза, защото докато очаква, на власт остава неговия „експертен кабинет“. Ръководен от левия икономист Иржи Руснок, той е съставен от министри, които официално са без политическа принадлежност, но като цяло се смятат за близки до президента.

Временният кабинет замести дясноцентристкото правителство на Петър Нечас, което падна през юли вследствие на непопулярната си политика на икономии и поредица от скандали.

„Ако партиите не успеят да постигнат съгласие за мнозинството, президентът може да удари с юмрук по масата и да състави отново свой кабинет, за който ще търси подкрепа в целия политически спектър“, според Пехе.

Земан впрочем вече предупреди, че създаването на новото правителство ще отнеме най-малко „два или три месеца“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.