В ливанския град Триполи се води война на голтаци, финансирана от донори

Франс прес

Демонстрация в Ливан. Снимка:топнюз

Столицата на Северен Ливан Триполи прилича на военно „Монополи“, където регионални сили и местни велможи водят война чрез трети лица, като плащат на мизерстващите воюващи от различни вероизповедания.

На фона на ставащото се издига съседна Сирия. Обаче в благоденстващия търговски център от 500 000 жители изстрелите отекват само в два бедни северни квартала: Баб ат Тебанех, сунитски бастион, подкрепящ сирийските бунтовници, и Джабал Мохсен, обитаван от верни на сирийския президент Башар Асад алауити.

От 2008 г. е имало 18 изблици на насилие, в които са загинали общо над 200 души, а 3000 са ранени. Последният случай е от 21 октомври, с 14 жертви.

Всеки „рунд“, както го наричат местните жители по аналогия с бокса, завършва с жалък консенсус за разгръщането на ливанската армия, оръжията изчезват и при първия изстрел пак се появяват.

„Търпим последиците от сирийския конфликт“, обяснява сунитският шейх Набил Рахим, духовен водач, който полага всички усилия да усмири двете общности.

Според него казанът в Триполи ври и кипи заради три съставки: сирийската криза, изострилите се до крайност политически разделения между ливанци, които подкрепят сирийския режим и тези, които го отхвърлят, и междуверските напрежения.

„В Джабал Мохсен знаем, че Хизбула, Иран и сирийският режим осигуряват пари и оръжия. В Баб ат Тебанех е по-сложно: там воюващите са местни жители, ислямисти и членове на антисирийската ливанска опозиция“ от движение „14 март“, обяснява шейхът.

Ливанските сунитски политически дейци се разграничиха от въоръжените групировки и официално призовават за разоръжаване на града.

Сирия, която до неотдавна имаше силно влияние в Ливан, постепенно затъва в гражданска война. Успоредно с това нараства насилието в Триполи, където живеят над 80 процента сунити, 15 процента регистрирани християни, които обаче сега са само 7-8 процента заради напусналите града, и 11 процента алауити. Бившият премиер и сунитски лидер Саад Харири заяви, че тази война се води от Асад срещу Триполи чрез „местни инструменти“, което значи алауитите и подкрепящите сирийския президент ливански партии.

В противниковия лагер Арабската демократична партия, която представлява ливанските алауити, отхвърля тези обвинения и приписва последната вълна от насилие на на изказвания на сунитски лидери срещу нея след последните атентати от август. Тогава те поискаха партията да бъде разпусната след като съдът издаде заповеди за задържането на седем алауити от квартала.

Разделителната линия между враждуващите фракции съществува от времето на ливанската гражданска война (1975-1990 г.), а първите прояви на насилие преминаха в обстановка на съперничество между Сирия и Организацията за освобождение на Палестина на Ясер Арафат, която тогава е имала силно присъствие в града.

През 80-те години сблъсъците бяха между алауитите и различни просирийски партии от сунитското Движение за ислямско обединение.

В града настъпи примирие след разполагането на части от сирийската армия през 1986 г. в района на Баб ат Табанех. Жителите на двата квартала се сближиха и дори имаше смесени бракове.

Този меден месец обаче свърши след сирийското изтегляне от Ливан през 2005 г. след убийството на бившия премиер Рафик Харири.

Според местния журналист Гасан Рифи боевете между двата квартала отразяват регионални и местни напрежения. Според него последният изблик на насилие се дължи на саудитско-сирийското напрежение. Рияд подкрепя сирийските бунтовници.

„Вярно е, че някои се бият, за да се защитят, но други са тласкани от верски рефлекси или пари, като тези, които в понеделник отказаха да сключат примирие докато не им платят изразходваните боеприпаси“, заяви шейх Рахим.

В понеделник ливанската армия започна да разполага свои части под стрелбата на снайперисти, но местните жители са скептични, че мирът ще се завърне.

„Въоръжените хора в Баб ат Табанех нямат пари да си купят хляб, как се сдобиват с оръжия?“, недоволства местен търговец, който обвинява политиците, че финансират въоръжените групировки, които по негови думи са съставени от престъпници и наркомани.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.