Айдееее, излезе списък с врагове на народа. Дръж!

Анонимен сайт „Българска демокрация” (bulgariandemocracy2014.com) пусна списък с 45 души, които били основните „гаулайтери-комисари” с „изключително сериозна и вредна роля” за ситуацията в България и  „задълбочаващата се диктатура” (виж тук).

Списъкът е публикуван и в сайта „Норешарски“, който е като официален орган на протестиращите (виж тук). А Ивет Добромирова, бивша пиарка на служебния кабинет, която често говори от името на протестиращите, написа във Фейсбук, че е „съгласна и със списъка, и с начина“, тоест с анонимността на съставителите (виж тук).

Списъкът на „врагове на народа“ е събрал в едно хора с най-различни професии и възгледи, някои от които противоположни. Обединени са обаче поради това, че всеки от тях някъде, по някакъв начин е изказвал критични оценки за протестите, протестиращите и окупацията на университета.

В един кюп са вкарани д-р Николай Михайлов и Мишо Шамара, журналисти като Любослава Русева и червеният деятел Румен Петков.

Пишещият тези редове, редакторът на e-vestnik, също е в кюпа, заедно с любимия ми Петьо Блъсков, който ме съди за 50 хил. лв. за публикация (виж тук). За мен е чест да съм в този елитен списък с врагове на народа. И съм особено поласкан от оценката, че съм застанал на страната на „проправителствената пропаганда” „изненадващо за мнозина”.

Този списък не се различава от скандалните списъци на евреи в българската политика, медии и т. н., които разпространяват атакаджии и др. подобни. Анонимните му автори са изпуснали мнозина други, но са обещали да ни зарадват с продължение на списъка.

Като израз на същата политическа екзалтация друг автор, този път не анонимен, пише в блога си с драматичното заглавие „Помнете”:

„Помнете лицата и имената на тези, които днес воюват с всички средства срещу нас – политици, журналисти, ректори, държавни служители, марионетките им. Помнете поведението им, помнете ролите им. Помнете всичко! Всеки детайл!

…Те са паразити, които трябва да бъдат игнорирани и изолирани от обществения живот. …Важно е да не забравяме, че те са враг.”

Авторът е Йовко Ламбрев с блога yovko.net – 39-годишен технократ, който се упражнява в съчинения. И вероятно с последното си есе може да получи популярност. Неговото излияние, което се разпространява из Фейсбук, е напълно съзвучно със списъка в анонимния сайт.

Нормален човек би помислил тези писания за някакви психиатрични отклонения. Те бликат тук и там из Фейсбук, форуми (виж тук). Това е екзалтация, типична за хунвейбините навремето, за талибаните, за всякакви политически екстремисти. Някои ги смятат за съзнателна провокация, което е нов израз на избуяващите теории на конспирацията.

В основата на този нагон за търсенето на врага има и идеолози, например Калин Янакиев – теолог, който развива някаква концепция за изначалното и грозно зло, което се бори с красивите протестиращи, воини на доброто. Скоро може да се очакват и книги с детски приказки по темата.

Какво друго може да се очаква? Пълна изолация и капсулиране на тези политически запалянковци и още по-голяма истерия от тяхна страна.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.