Въпросът не е само в забрадките, нали?

в. Хюриет дейли нюз

Шумът около предимно политически мотивираното носене на забрадки в парламента започна да отслабва в Турция, като нито движеният от страх религиозен изблик за война срещу светските ръце, „атакуващи“ ислямското облекло, нито светското ядро на страната бяха поставени в така очакваната опасност. При огромен медиен интерес четири депутатки от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се появиха със забрадки на заседание на Великото национално събрание миналата седмица. Това бе тест, проведен от правителството не само за другите опозиционни партии, но и за останалата част от страната, която не е гласувала за ПСР, насред страховете за банална кампания, заплашваща различните.

Сега шоуто свърши и целият политически спектър на страната се хвали един друг за „достатъчната зрялост“ във време на криза, която де факто изкуствено затормозяваше Турция от десетилетия. Правителството на ПСР зае предизвикателна позиция по въпроса за забрадките и бе готово да заеме и позицията на жертва, което работи добре до момента за привличането на гласове. Въпреки факта че често разчита на символи, особено за да осъществи основните цели в своята стратегия, правителството се държа сякаш депутатките с техните забрадки в парламента не са просто депутатки със забрадки в парламента, но и нов етап от „новата Турция“.

Докато присъствието на депутатки със забрадки в парламента бе приветствано като „победа“ в борбата за правата на жените в Турция от прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД) и сегашната й млада издънка Демократична партия на народите (ДПН), дясната Партия на националистическото действие (ПНД) го окачестви като стъпка за привличане на електорат в предимно консервативната държава. Независимо от това, двете отдавна враждуващи партии най-накрая намериха нещо общо помежду си във връзка с въпроса за забрадките, като дадоха да се разбере, че не са против ислямското облекло в парламента.

Истинският победител не бе братството между ПМД и ДПН или техният нежелан съюз с ПНД, а основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Две изказвания от двама депутати от НРП показаха както традиционния разрив в своята двуполюсна стара партия, която още не е взела решение за своя политически уклон, така и рядката способност на партията да оцелява и да действа във време на криза въпреки различните гласове вътре в нея. Много подобно на другите опозиционни партии, НРП не прие позиция срещу силно символичната употреба на забрадки в парламента и избегна неудобната сцена, както когато избрана депутатка с нейната забрадка бе принудена да напусне парламента преди повече от десетилетие.

В действителност не би имало никакъв проблем с носенето на забрадки в държавни учреждения стига то да не бъде налагано на онези, които предпочитат да не носят ислямско облекло. Дори и да има някои в Турция, които не са съгласни да виждат забрадки в държавните учреждения, а такива има, те ще бъдат уплашени до смърт дори да кажат и една думичка срещу това, може би само ще помърморят малко. Това е истинската „промяна“, осъществена в Турция от правителството на ПСР през последното десетилетие.

„Ако си заразен с арогантност, как можеш да чуеш призива на някой, който не е като теб?…Единствено наличието на нашата борба пречи на вашето самосъздадено радикално чудовище да ви завладее“, бяха провокиращите думи на депутатката от НРП Шафак Павей по време на нейната реч в парламента, където седяха четирите депутатки от ПСР със забрадки.

Истинският проблем със забрадките не е ислямският начин на живот, а фактът, че другите начини на живот се чувстват застрашени на фона на бурната кампания на правителството на ПСР за по-консервативни общество и държава. Борбата за оцеляване на малцинството „други“ наистина е единственият гарант на борбата за мнозинството „нас“ и ако правителството не осъзнае това, перспективите за политически резултати изглеждат мъгляви.

Както и по време на антиправителствените протести по-рано през лятото, когато не ставаше дума за дърветата, които трябваше да бъдат отсечени в истанбулския парк Гези, и сега не става дума само за забрадените жени, въпреки че напоследък техният брой се увеличава. Тези, които излязоха храбро срещу полицейското насилие по улиците на Истанбул, искаха да запазят тяхното малко парче зелена площ в сърцето на града, както и начина си на живот, който е систематично очернян от правителството.

Сега до голяма степен същата част на Турция иска да не бъде обвинена, че е „белязана“ само заради своите свободни, различни или несъществуващи религиозни вярвания или различен произход, политически, културни или сексуални предпочитания и етнически произход, докато не изпитва враждебност към онези, които предпочитат да бъдат или да действат в съответствие с официалната линия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.