Разкаял се мафиот: Южна Италия е бунище за токсични отпадъци

ДПА

Кармине Скиавоне. Снимка: от тв екрана

Италия е разтърсена от разкритията на бивш бос на мафията, че от края на 80-те години насам организацията е печелела пари изхвърляйки огромни количества токсични отпадъци в цяла Южна Италия и застрашавайки живота на милиони.

Кармине Скиавоне, бивш член на Камората, неаполитанския клон на италианската мафия, е направил шокиращото изявление пред комитет за разследване на парламента през 1997 година. Неговите изказвания са били защитени от законите за държавната тайна до четвъртък миналата седмица, когато действието им е изтекло.

„Знам от опит, че до 1992 година (годината, в която е арестуван), всички южни региони бяха замърсени с токсични отпадъци от цяла Европа, не само от Италия“, е заявил Скиавоне пред депутатите. „Говорим за милиони, а не хиляди“ тонове токсични материали, е казал той. Не само индустриални отпадъци от Северна Италия, но и радиоактивни материали от Германия са се изхвърляли в пещери, дълбоки до 50 метра, близо до запасите от подземни води, както и в рибарници и езера, е заявил Скиавоне.

Камората продължава дейността си и днес, заяви той в петък, след като беше публикувана стенограма на изявлението му отпреди 16 години. „Правеха го тогава и все още го правят днес“, заяви той пред държавната телевизия РАИ.

В парламента Скиавоне обясни как Казалеси, могъщият клан на Камората, част от който е бил и той, са контролирали бизнеса с изхвърлянето на отпадъците, от Латина на 70 км южно от Рим, до Казерта на 40 км северно от Неапол.

За жителите на Казал ди Принчипе, градът от който произхожда името на Казалеси, както и на околните региони „има риск всички да измрат от рак до 20 години; всъщност не вярвам, че ще оцелеят“, заяви Скиавоне.

Няма цялостна статистика за повишаването на равнището на раковите заболявания в Неапол и околностите му, но през май беше съобщено, че отдел на местните здравни власти е открил нарастване на случаите на рак в града от 136 през 2008 година до 420 през 2012 година.

Отец Маурицио Патричиело, местен свещеник, който участва в протестите срещу замърсяването с отпадъци, беше възмутен от факта, че италианските власти не са предупредили местните жители за разкритите от мафиота опасности.

„Ако преди 16 години държавата беше предупредила нас, жителите на Неапол и Казерта, че може да умрем от рак заради изхвърлени токсични отпадъци, можеше поне тези, които бяха по-млади, да си стегнат багажа и да отидат да живеят другаде“, заяви той в събота пред италианското издание на „Хъфингтън пост“.

Твърдения за токсичните отпадъци има от години. Роберто Савиано, писателят, обявил война на мафията, писа за смъртоносния бизнес на Камора в бестселъра си от 2006 година „Гомор“. По-късно по него беше заснет филм, получил похвалите на критиката.

„Това е обществена тайна“, заяви Легамбиенте, най-голямата италианска организация за опазване на околната среда след публикуването на свидетелските показания на Скиавоне. Тя призова за разкриване на „истината“ по въпроса „кой от политиците е пазил мълчание в продължение на толкова години и е бездействал. Правили са се, че не знаят и на фона на общото безразличие са станали де факто съучастници в убийствата по тези земи“.

Пред парламентарната комисия Скиавоне заяви, че в края на 80-те и началото на 90-те Камората директно е назначавала кметове „във всичките 106 общини в провинция Казерта“. Той заяви, че тя може да разчита и на мълчалива подкрепа от политици на национално равнище като бившите министри Франческо де Лоренцо, Винченцо Скоти, Антонио Гава и бившия премиер Чириако де Мита, понастоящем член на Европейския парламент. „Не че са били членове на клана или мафиоти; за съжаление всеки от нас има само един глас и за да се спечелят много гласове, особено в някои райони, се нуждаеш от много приятели“, каза Скиавоне.

Бившият мафиот беше ключов свидетел по приключило преди три години дело, когато доживотните присъди срещу 16 босове на Камората – включително братовчед му Франческо – бяха потвърдени от италианския Върховен апелативен съд. Делото продължи близо 12 години.

В публикувано в четвъртък интервю за Би Би Си Скиавоне заяви, че е свидетелствал срещу бившите си съучастници, превръщайки се в предател на мафията, защото се е чувствал виновен за замърсяването.

„Направих го, като знаех, че хората са обречени да умрат от рак. Те инжектираха отровни вещества в цялата тази земя – милиони кубични метри. Плашещ коктейл“, заяви той. „Дори роднини на членове на Камората се разболяват от рак. Колко глупаво“, каза падре Патричиело, местният свещеник. Той смята да участва в обществения протест, който ще се проведе на 16 ноември в Неапол.

В същото време властите обещаха да започнат операция по почистване. На 6 ноември експертите ще започнат да проверяват бреговата линия в Ликола, северно от Неапол. „Тези, които са замърсили Кампаня (регионът около Неапол), ще трябва да платят“, заяви министърът на земеделието Нунция ди Джироламо.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.