Джонатан Франзен – певецът на дребната буржоазия

Романът „Свобода” е пореден аргумент за признанието

„У дома брат й беше в задния двор и май жонглираше с отвертки. Сестра й четеше пълните съчинения на Гибън. Другата, която живееше на кисело мляко и репички, се беше затворила в банята и за пореден път си сменяше цвета на косата.”

Характерна сцена от „Свобода” на Джонатан Франзен (изд. „Колибри”, превод Владимир Молев). Историята на въпросната героиня. Тя към момента е гимназистка и изнасилена, но то е само началото.

Нейната история няма как да не е семейна – говорим за дребната буржоазия. И на всички около героинята и семейството й. Влюбване в рок музикант, омъжване за неговия приятел, по-късно връщане към онзи и отново към съпруга.

Франзен е новият абониран американски писател за медийна почит. Има защо. Той може да е който извлича максимума литература от сегашната дребна буржоазия, оттам е патосът в третата дума от заглавието на този вестникарски текст.

Не е лесно. Прословутата Джоан Роулинг („Хари Потър”) опита и се получи средна хубост. Словосъчетанието „средна класа” покри  „дребна буржоазия”, предимно в икономически план, не в етичен. Друг е въпросът защо е добър тон да се заобикаля етичния.

Дребният буржоа се възмущава публично дето комшията изсича несанкционирано прекрасните дървета в двора си – никой няма еднолична власт върху природата.

Той е и който си спестява обаждане в полицията като изнасилят щерка му: мръсникът е от твърде влиятелно семейство.

Дребният буржоа има какво да губи. Съчетанието „дребна буржоазия” е гротескно и трагично. Втората дума в него клони към „душица”, когато се излезе от публичността. Но тъкмо публичността е забележителна.

Образованието за дребния буржоа е легитимност, той е забавен, колоритен, готин, знае кога какво да рече, остроумен е. При едрия буржоа луксът и въображението са несъвместими.

Дребният обича темата „обществен морал”. Моралът е функция на интереса. Дребният буржоа винаги има какво да губи.
Длъжни сме, като чуем някой да се провиква за обществения морал, първо да си помислим за дребния буржоа.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.