Нюйоркчани избират наследника на кмета Блумбърг

ДПА

Когато нюйоркчани гласуват за следващия си кмет, те ще могат да избират между човек, който се бори за промяна, и администратор, който предупреждава за опасността от промени.

52-годишният обществен защитник Бил де Блазио, номиниран от Демократическата партия, ще се конкурира с 59-годишния Джо Лота, бивш председател на компанията MTA, която ръководи обществен транспорт в Ню Йорк, и кандидат на Републиканската партия.

Оттеглящият се кмет Майкъл Блумбърг, който спечели голяма популярност с това, че промени Ню Йорк по време на 12-годишния си мандат, има толкова добра репутация, че според мнозина нито един от двамата кандидати няма да успее да получи същото признание.

По време на мандата си мултимилиардерът Майкъл Блумбърг разчиташе на собствени средства, за да финансира кампанията си и да няма задължения към спонсорите си. Той успя да създаде екип от наистина добри професионалисти, а не толкова от хора с политически заслуги.

Според наблюдатели който и от двамата кандидати да спечели, групите за защита на интереси, които финансират кампаниите на кандидатите, ще имат последната дума по важните политики.

Блумбърг до голяма степен успяваше да се справя с корпоративния натиск. За да подобри здравеопазването и да защити околната среда, Блумбърг повиши цената на паркирането, наложи да има ленти за високоскоростните автобуси и създаде повече възможности за използване на велосипеди в града.

Освен това той прокара в градския съвет забрана за пушене в ресторантите, баровете и парковете и стигна дотам, че накара здравните власти да забранят големите порции безалкохолни напитки в ресторантите, на уличните сергии и в кината. Последното му решение бе опит за борба със затлъстяването, но съдът го отмени.

При управлението на Блумбърг обаче се задълбочи икономическата пропаст между живеещите в Манхатън и тези в останалите четири големи района на града. Затова той започна да изглежда като „кмет на белите“, които са само една трета от населението на Ню Йорк.

Около 1,7 милиона нюйоркчани – 21,2 на сто от 8,3-милионното население на града – живеят под прага на бедността по данни на статистическата служба на САЩ. Високата цена на живота намали населението на Манхатън до около 1,6 милиона жители и през последните десет години много хора бяха принудени да се преместят в по-толкова благоустроени райони на града.

Блумбърг упорито защитаваше икономическата си политика. През септември в интервю за вестник „Ню Йорк таймс“ кметът настояваше, че в Ню Йорк доходите на „най-бедните 20 на сто са по-високи, отколкото в почти всички други градове“ в САЩ.

И все пак илюзиите на малцинствените групи бяха разбити от активно хвалената политика на строг контрол на Блумбърг. Кметът засили практиката „Спри, разпитай и претърси“, като случаите на използването й се увеличиха от около 100 хиляди през 2002 година до най-високото равнище в историята със 700 хиляди през 2011 година.

Блумбърг заявява, че този подход е подобрил сериозно сигурността в Ню Йорк и го е направил най-безопасния голям град в цялата страна.

Мнозина критици на този негов подход, включително Де Блазио, смятат, че „агресивният контрол“ само е отдалечил още повече хората от полицията.

Де Блазио, който се окачествява като анти-Блумбърг, обеща на гласоподавателите да повиши данъците за най-богатите жители в града и да използва парите за финансиране на образованието преди детската градина и програми след часовете.

От друга страна, Лота, който е бил заместник-кмет при Рудолф Джулиани, призовава за продължаване на политиката на Блумбърг. Той казва, че подходът „Спри и претърси“ е направил Ню Йорк „най-безопасният голям град в Америка“.

Лота освен това е на мнение, че прекалено големите данъци за богатите жители на града, ще накарат тези, които повишават благосъстоянието на всички, големите корпорации и банките да напуснат града.

След 20 години републиканско управление на кметството – макар че Майкъл Блумбърг се кандидатира като независим за втория си мандат – градът е по-склонен да избере кандидат на демократите. Броят на регистрираните демократи в града в момента надхвърля този на републиканците с повече от 6 към 1.

Над 10 кандидати искаха да станат кметове на най-влиятелния град в Америка. Сред по-интересните бяха Антъни Уайнър, бивш конгресмен, изпратил по интернет снимки на слабините си на жена, която никога не е срещал, както и Кристин Куин, известният хомосексуален председател на Градския съвет на Ню Йорк. И двамата загубиха на първичните избори.

Кандидатът на Независимата партия Адолфо Кариън все още е в надпреварата, но проучванията показват, че само 2 на сто от регистрираните гласоподаватели са склонни да гласуват за него.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.