Емомали Рахмон – безспорният господар на Таджикистан

Франс прес

Елитна част на армията на Таджикистан. Снимка: таджикнюз

Таджикистанският президент Емомали Рахмон, който вероятно ще бъде преизбран в сряда, е на 61 години. Двайсет и една от тях той е във властта. Наложил се е като „архитект на мира“ в страна, раздирана от гражданска война, но е критикуван заради авторитаризма си.

Родом от Южен Таджикистан, този мъж с внушителна осанка и буйна черна коса – директор на совхоз по съветско време, дължи своята популярност главно на мирните споразумения, които успя да сключи с въоръжената ислямистка опозиция през 1997 г., след петгодишни сражения.

„Нося ви мир и стабилност“, заявяваше той. Тези думи повтаря и днес.

Усилията на Емомали Рахмон за „установяване на мир и етническа хармония“ в Таджикистан се възхваляват в книгата „Архитект на мира“, написана от таджикистански историци в сътрудничество с президентския говорител и издадена в Брюксел на английски и френски през септември 2012 г., дни преди юбилея на държавния лидер.

Баща на девет деца – седем от тях момичета, той взема властта чрез политически преврат през 1992 г., сваляйки коалиционното правителство, управлявало страната след разпадането на Съветския съюз предната година.

Последвалата война и 150-те хиляди жертви не го обезсърчават – през 1997 г. таджикистанският президент предлага една трета от министерските кресла на ислямистките партизани и поема ролята на миротворец в страната, която е обещал да води към демокрация и благоденствие.

Явно обаче предпочита да следва примера на повечето си колеги от Централна Азия: потиска опозицията, печата и преправя конституцията – рожба на мирните споразумения, за да може теоретично да запази президентския пост до 2020 г., когато би изтекъл четвъртият му мандат.

През последните години се разви и култ към личността му, при все че опозицията, макар безсилна, гневно критикува повсеместната корупция, влошаваща и без това окаяното положение на Таджикистан.

След разпадането на Съветския съюз икономиката в страната вървеше все по-зле. Мизерия налегна стотици хиляди таджикистанци, пропъди ги на гурбет в чужбина, главно по строежите в Русия.

Държавните медии обаче старателно избягват да критикуват президента, а привържениците му неспирно величаят „Великия ръководител“, забранил през 2007 г. сватбените тържества и погребенията с участие на повече от 150 души, за да намали харчовете на сънародниците си и „да повиши жизненото равнище“. Същата година таджикистанският президент премахна руското окончание от фамилното си име и вместо Рахмонов започна да се нарича Рахмон в знак на уважение към традициите на своя народ.

Син и внук на селяни, бъдещият лидер получава икономическо образование; преди това работи като електротехник, после отбива службата си в съветския военноморски флот. Започва политическата си кариера като депутат във Върховния съвет през 1990 г.

През 1992 г. оглавява парламента, същевременно поема и държавното ръководство. За пръв път е избран за президент през 1994 г. с петгодишен мандат; после въвежда седемгодишни мандати.

През 1999 г. е преизбран с близо 97 на сто от гласовете, а през 2006 г. – с малко над 79 процента. Наблюдателите от ОССЕ определят вота като недемократичен.

Неправителствените организации впрочем редовно обвиняват режима на Рахмон, че упражнява натиск върху независимите медии и опозицията.

Излъчен от управляващата партия за свой собствен приемник, Рахмон ще участва в президентските избори на 6 ноември като безспорен фаворит. Срещу човека, който управлява страната повече от 20 години, ще застанат само петима почти непознати претенденти за поста.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.