Защо са недоволни уйгурите

В китайския Синцзян-Уйгурски автономен район бедността и маргинализацията са по-голяма заплаха от исляма

Ройтерс

Уйгурите са тюркска етническа общност, която от векове се бори за независимост и се мъчи да отвоюва земята си от Китай. Снимка: gps.caltech.edu

В мръсните улички на стария уйгурски квартал на Урумчи, столицата на Синцзян-Уйгурския автономен район на Китай, Абудууахапу се мръщи, когато го питам каква според него е основната причина за постоянния проблем на региона с насилието и размириците.

„Китайците хан (етническите китайци) нямат вяра, а уйгурите имат. Затова не се разбират“, каза той, говорейки за исляма, който изповядват тюркоезичните уйгури, за разлика от официалния атеизъм на управляващата Комунистическа партия.

Според тийнейджъра разносвач на хляб обаче не ислямът тласка хората към прояви на насилие като смъртоносната катастрофа с кола миналата седмица на площад „Тянанмън“ в Пекин, за която правителството обвини борещите се за независимост уйгурски ислямистки екстремисти.

„Някои хора тук подкрепят независимостта, други – не. Повечето от тези, които я подкрепят, са недоволни, защото са бедни“, каза Абудууахапу, който е дошъл в Урумчи преди две години от населения предимно с уйгури град Кашгар, разположен на стария Път на коприната в югозападната част на Синцзян, близо до границите с Пакистан и Афганистан.

„Етническите китайци се боят от уйгурите. Страх ги е, че ако имаме оръжия, ще ги избием“, каза той, застанал до купища димящи отпадъци на парцели с разрушени сгради.

Твърденията на Китай, че се бори срещу ислямистки бунт в богатия на енергоизточници Синцзян-Уйгурски автономен район (обширна област с пустини, планини и гори в Централна Азия) не са нещо ново. Преди едно десетилетие Китай използва нападенията от 11 септември в САЩ като оправдание да втвърди отношението си към хора, които според Пекин са подкрепени от Ал Каида екстремисти и искат да предизвикат подобни кръвопролития в Синцзян.

У мнозина китайци благосклонното по-скоро отношение към Синцзян отпреди 11 септември 2001 г. като към екзотичен граничен район с колоритни малцинства, които обичат да пеят и танцуват, бе заменено с подозрителност.

Китай казва, че Ал Каида и други групировки работят с Ислямското движение на Източен Туркестан, което Пекин смята за водеща терористична групировка в Синцзян. Властите изписват със спрейове предупреждения по стените срещу „Хизб ут тахрир“, наднационална групировка, която заявява, че целта й е да установи транснационална мюсюлманска държава.

Инцидентът на площад „Тянанмън“ само усили безпокойството на Китай. „Китайците хан изглежда се боят от нас. Не знам защо. Не искат да ни кажат“, каза 22-годишен уйгурец, който има магазин за облекло и обувки в близост до тренировъчен полигон на полицията в Урумчи.

От 2001 г., а според някои още преди това, Китай прилага строги мерки за сигурност в Синцзян и според правозащитни сдружения потиска уйгурската култура, религиозни традиции и език, въпреки силните отричания на правителството, което казва, че дава широки свободи на уйгурите. Някои уйгури смятат, че единствената им алтернатива е да се доближат още повече до исляма, с което увеличават отдалечеността си от Комунистическата партия и етнишческите китайци.

Макар и много уйгурски жени в Урумчи да се обличат свободно като китайките хан, някои от тях започват да носят було, покриващо цялото тяло, което е по-типично за Пакистан или Афганистан, отколкото за Синцзян.

„Откакто държавата започна да потиска религиозните практики в Синцзян, това по горчива ирония накара уйгурските мюсюлмани да се върнат към традициите, да се реислямизират с ускорени темпове“, каза Джоан Смит Финли, преподавател в университета в Нюкасъл, която изучава Синцзян. „В Синцзян няма никаква традиция на радикален ислямизъм“, добави тя.

Правителството признава, че някои проблеми имат икономически причини и наля пари в изграждането на училища, болници и пътища. Доходите наистина нараснаха, особено в селата, където живеят много уйгури. Средният годишен доход по селата бе малко под 6400 юана (1000 долара) през 2012 г., което е увеличение от около 15 процента спрямо предишната година, макар и да остава с 1500 юана под средния национален годишен доход и над 11 юана под този на селските жители на Шанхай, най-богатият район в страната.

Друг проблем е дискриминацията към уйгурите на пазара на труда, включително в обяви за работа, в които се казва „Уйгури не се приемат“, въпреки усилията на правителството да сложат край на това.

Живеещият в Китай уйгурски икономист Илхам Тохти, който е отдавнашен критик на китайската политика към Синцзян, изрази опасение, че инцидентът на „Тянанмън“ само ще доведе до повече репресии и дискриминация, което допълнително ще налее масло в огъня.

„Каквото и да стане, това ще се отрази обхватно и дългосрочно на уйгурите и ще нанесе големи вреди. То само ще увеличи препятствията, пред които са изправени уйгурите в доминираното от китайците хан общество“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.