Сп. “Икономист” хвали идеята сестрите в Либия да влязат в листите за евродепутати

economist.jpgАвторитетното британско списание “Икономист” нарича изобретателна и похвална идеята 6-те българските медицински сестри в Либия да бъдат включени в листите на няколко партии в изборите за европарламент.
В статия в последния си брой “Икономист” пише, че така скандалът за хвърлените в затвора медицински сестри “ще се катапултира в сърцето на европейските политически институции”. Според списанието идеята е на българския журналист Георги Готев, който предложил всяка партия да включи по една от сестрите в листите си.
Идеята сестрите да бъдат включени в листите на една или друга партия отначало беше лансирана от различни политици и изглеждаше популистка и неосъществима, защото само БСП и Герб имат шансове да вкарат над 5 депутати, дори със сестрите начело в листите. Това обаче означава съответната партия да остане без представителство в Европарламента.
Предложението повече партии да включат сестрите в листите си е по-осъществимо, но отново малките партии рискуват да останат без представителство в парламента, а големите да имат по-малко хора.

Списанието припомня, че обвиненията срещу сестрите са абсурдни, условията
на задържането им – ужасни, а целият този случай е част от
либийски политически шантаж. Статията е озаглавена“Кадафи, засрами се и освободи сестрите“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.