Защо Ердоган отрича смесените общежития

в. Тудейс заман

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Изказването на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че властите може да предприемат действия за разделяне на момичетата и момчетата в студентските общежития предизвика безпокойства за намеса на правителството в частния живот на хората – нещо, за което кабинетът на Ердоган е често обвиняван.

На заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) във вторник Ердоган заяви: „Никой не знае какво се случва в тези общежития (където студентите са смесени). Много объркани неща… Всичко може да се случи. И тогава родителите се оплакват „А къде е държавата?“. Тези стъпки се предприемат, за да покажем, че държавата е тук. Като консервативно, демократично правителство, трябва да се намесим“.

Забележките на премиера бяха направени след медийни публикации, че Ердоган остро е критикувал смесеното съжителство на студентите и студентките на закрито партийно заседание в Къзълджахамам, Анкара, през уикенда.

Турски медии съобщиха в понеделник, че Ердоган се оплакал от недостига на общежития за студентите. „Наскоро станахме свидетели на това в окръг Денизли. Недостатъчните общежития създават много проблеми. Студентите и студентките пребивават в едно и също общежитие. Не се извършва надзор. Това е против нашата консервативна и демократична линия. Дадохме нареждания на валията по този въпрос. Това положение ще бъде инспектирано по някакъв начин,“ заяви Ердоган. „Никога не отричам нещо, което съм казал, защото съм един различен вид политик,“ каза Ердоган във вторник.

Обявявайки се против идеята за смесени общежития, което според него противоречи на „демократичните и консервативни“ възгледи, Ердоган каза:

„Никога не сме позволявали на студентите и студентките да живеят в едно и също общежитие, няма и да го направим. Недостатъкът в една такава система, при която представители и на двата пола живеят заедно, е признаван и от педагогическата психология в световен мащаб. В момента тече процес на разделяне на смесените общежития, като 75 процента от него вече е завършен. В някои райони студентите се настаняват в жилища, когато има липса на места в общежитията. Получаваме информация за това какво се случва в тези къщи. Окръжните служби се намесват. Защо това ви безпокои?“, запита Ердоган, визирайки критиките в медиите заради забележките му.

„Тази информация се преценява както от валиите (окръжните управители, бел.ред.), така и от полицейските служби, които след това се опитват да разрешат проблема“, допълни той.

По думите на Ердоган „има оплаквания от съседите“, когато студенти и студентки споделят общи жилища, и никой не бива да тълкува „намесата“ в тези жилища като вмешателство в лични въпроси.

Коментарът му обаче беше повече от достатъчен да задейства червената лампичка на онези, които се безпокоят от вмешателство на правителството в частния живот.

„Бях ужасен, когато слушах премиера да прави това изявление“, каза Мехмет Алтан, учен и журналист. По думите му хората над 18 години могат сами да взимат решения за това с кого да живеят и фактът, че са студенти, не ги лишава от гражданските им права.

Според Алтан плановете на правителството да инспектира студентски жилища, за да провери дали момчета и момичета живеят заедно, е директно нарушаване на частния живот и основните права и свободи.

„Тези забележки показват, че премиерът се опитва да създаде общество в линията на своите собствени желания. Това е антидемокртично отношение“, каза той пред „Тудейс заман“.

След идването си на власт през 2002 г. правителството на Ердоган често пъти е било изправено пред обвинения за намеса в личния живот на гражданите; ПСР прие ограничения върху консумацията и продажбата на алкохолни напитки, а премиерът многократно окуражава хората да имат най-малко по три деца. Ердоган насърчава също жените да избягват цезарово сечение и прекъсване на бременността. Правителството обаче отрича твърдо обвиненията за намеса и твърди, че уважава всеки начин на живот.

Есер Каракаш, пенсиониран преподавател по икономика, който води рубрика във вестник, заяви пред „Тудейс заман“, че не разбира как валиите ще предприемат действия срещу студентките и студентите, които живеят заедно, тъй като няма правни основания за такова нещо.

„Става въпрос за пълнолетни хора, избрали да живеят заедно по своя собствена воля. За да бъдат докладвани на полицията тези лица, те би следвало да са замесени в нелегална дейност. Можеш да се оплачеш в полицията от тях, ако са замесени в проституция, ако правят бомби или използват хероин. Но ако петима студенти, да кажем три момчета и две момичета, живеят в едно и също жилище, учат и се хранят заедно, тогава няма как да накараш държавните власти да предприемат действия спрямо тях“, коментира той.

Според Каракаш всякакви стъпки от страна на правителството да създадат законови основания за инспекции в жилищата на студенти ще предизвика обществено негодувание в страната. Той не смята обаче, че правителството ще пристъпи към такива действия.

Обяснявайки по-подробно забележките си по-късно във вторник, Ердоган заяви обаче, че ако е нужно, правителството му ще поиска законови промени, за да стане възможна инспекцията на жилища, в които съжителстват студенти от двата пола.

Запитан от журналистка дали такъв ход няма да е в нарушение на правото на личен живот, той зададе въпроса как би се чувствала тя, ако дъщеря й или синът й споделят жилище със свой състудент от противоположния пол.

Забележките на Ердоган предизвикаха критики и от страна на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, който заяви, че истинският проблем на Ердоган е смесеното образование и че той се стреми да превърне Турция в страна като Саудитска Арабия.

Пред парламентарната група на партията си във вторник Кълъчдароглу каза, че няма смесени общежития в Турция. „Как може човек, който не е стъпвал в общежитие през целия си живот, да отправя такива силни критики? Вашият (на Ердоган) проблем не е с общежитията, а със смесеното обучение и търсите начини да сложите край на това“, каза Кълъчдароглу. Ако има проблем с общежитията, продължи той, отговорността е на правителството.

„Това са хора, които не разбират проблемите на тази страна. Това е модел в тяхното съзнание и те се стремят да го вкарат в действие стъпка по стъпка. Целта им е да превърнат Турция в близкоизточна държава. Всеки гражданин, особено жените, трябва да го имат предвид. Жените в Саудитска Арабия се борят, за да получат правото да шофират. Ако утре се окажете изправени пред такава забрана, не се учудвайте“, каза Кълъчдароглу.

Ердоган направи тези забележки ден, след като вицепремиерът Бюлент Арънч отрече да има план за инспекции в жилища, където има подозрения, че заедно живеят студенти и студенки, и заяви, че няма такова нареждане от премиера.

На пресконференция след заседание на кабинета в Анкара Арънч критикува липсата на общежития за студентите и каза, че премиерът е наредил броят им да бъде увеличен, за да отговори на нуждите на университетите.

Посочвайки, че има над три милиона студенти в Турция, Арънч каза, че много от тях са принудени да плащат частни квартири заради липса на свободни места в общежитията, но че правителството няма да извършва инспекции в жилища на студенти.

Ялчън Акдоган, главен политически съветник на Ердоган, също коментира въпроса. В понеделник Акдоган написа в Туитър, че забележките на Ердоган за инспекции в студентските квартири са изопачени и че премиерът не е имал предвид жилища, общежития или хостели, а „други места“, които не подлежат на никакъв контрол. Според него тези „други“ места за живеене на студенти не са регистрирани и контролирани, с тях злоупотребяват нелегални организации и създават проблеми.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.