„Файненшъл таймс“: Да не балканизираме интернет

Разкритията за дейностите на американската Агенция за национална сигурност (АНС) и мащабът на извършваното от нея шпиониране на чужди граждани породиха разпалени дебати по света. Каквато и позиция да заеме човек в тези дебати, един общ страх би трябвало да обедини всички ни. Това пише в редакционна статия британският в. „Файненшъл таймс“.

За някои разкритията, направени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, са причина за сериозна тревога предвид това, че агенцията събира огромно количество електронна информация за чуждестранни граждани. Други се опасяват, че изтичането на поверителна информация е отслабило американските разузнавателни служби, подривайки усилията им в борбата с тероризма, пише вестникът, цитиран от БТА в сряда и добавя, че опасността, която би трябвало да обедини всички, е полемиката около АНС да не доведе до „балканизация“ на интернет, рикът правителствата по света да реагират, като изолират мрежите си, за да защитят данните на гражданите си и да ограничат възможността на АНС да ги шпионира.

Има множество признаци за движение в тази посока, предупреждава всекидневникът. След съобщенията, че САЩ са следили имейла на бразилската президентка Дилма Русеф, правителството й обяви, че смята да създаде собствена мрежова технология и дори осигурена национална служба за електронна кореспонденция.

Европейският комисар по вътрешния пазар Мишел Барние предложи Европа да разработи собствен „Европейски информационен облак“, независим от американския контрол, привежда примери „Файненшъл таймс“.

Това развитие на нещата буди тревога. Глобалната мрежа е най-отворената платформа за комуникации на планетата. Тя е мотор и на световната икономика, тъй като представлява една пета от увеличението на брутния вътрешен продукт в напредналите икономики през последните пет години. Ако глобалната общност бъде разпокъсана на отделни национални мрежи, негативните икономически последици ще са огромни, подчертава вестникът.

Фрагментирането на интернет ще е и политически подарък са авторитарни държави като Китай и Русия, които управляват затворени национални системи, за да ограничават информационните потоци.

Правителството на Обама трябва да започне да действа за спиране на този процес. То трябва да даде на западните правителства гаранции, че дейностите на АНС стават по-открити и прозрачни. Интересите на американската национална сигурност трябва да бъдат уравновесени от търговските императиви.

САЩ категорично искат да запазят значителния си капацитет за борба с тероризма, но защитата на ролята и репутацията на американските комуникационни компании и тяхното място в световната мрежа е ключова икономическа цел. Докато споровете около АНС продължават, САЩ са застрашени неограничените правомощия на агенцията в крайна сметка да навредят на американските интернет-компании, които олицетворяват технологичното лидерство на САЩ, допълва вестникът.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.