ЕЦБ може да изпрати миролюбиво послание

Ройтерс

Макар икономиката на еврозоната да показва леки признаци на живот, Европейската централна банка (ЕЦБ) тази седмица вероятно ще изпрати миролюбиво послание, че скоро ще има още парична подкрепа.

След спад на инфлацията до 0,7% за годината до октомври, доста под целта на ЕЦБ от малко под 2%, UBS и RBS са сред банките, според които свалянето на лихвата може да стане още на заседанието този четвъртък (7 ноември).

Икономистите очакват най-малко президентът на ЕЦБ Марио Драги да даде знак, че балансът на риска се е наклонил към по-нататъшно облекчаване, отчасти защото напоследък силното евро ще ощети износа със закъснение.

Мнозина обаче са на мнение, че би имало по-голям смисъл ЕЦБ да изчака до декември, когато специалистите от банката актуализират прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията.

„Евентуално значително преразглеждане в посока надолу на равнището на инфлацията за догодина – да кажем 1% или по-малко спрямо 1,3% в момента – може да накара ЕЦБ да действа“, коментира Джузепе Марафино, анализатор в Barclays.

ВСИЧКИ ВАРИАНТИ СА ОТВОРЕНИ

Евентуално понижаване на основната лихва по рефинансирането на ЕЦБ, която в момента е 0,5%, би имало най-впечатляващо въздействие.

Другите варианти включват свеждане на ставката по депозитите под нулата, което би имало по-голям ефект върху лихвите на паричния пазар, или обещание за нова дългосрочна операция по рефинансиране, за да се гарантира, че банките имат изобилна ликвидност.

Сара Хюин, икономист в Standard Chartered Bank в Лондон, приема, че това понижаване на темпа на инфлация прави случая с намаляването на лихвата по-непреодолим. Според нея обаче има признаци, че икономиката на еврозоната поема нагоре.

Най-новото проучване на ЕЦБ за банковото кредитиране съдържа доказателство, че кредитните ограничения може скоро да бъдат смекчени, докато затруднените членки от периферията на еврозоната изглежда удрят дъното. Испания се върна към лек растеж през третото тримесечие.

„Не сме променили прогнозата си, че лихвата няма да бъде понижена, вземайки предвид начина, по който ЕЦБ подхождаше към политиката си по-рано“, посочва Хюин.

Въпреки че силното евро може да натежи на цените, спадът в инфлацията поначало отразява огромния застой в еврозоната. Безработицата през септември отбеляза рекордните 12,2%. Други централни банки също се борят със слаб растеж, намален натиск върху цените на суровините заради по-бавното китайско търсене и подобрените енергийни буфери, особено в САЩ, казва Алън Ръскин, главен валутен стратег в Deutsche Bank в Ню Йорк.

„Макар че няколко централни банки ще отпишат дезинфлацията (борбата с инфлацията) като изостанала реакция на разликата в реалния и потенциалния БВП, обикновено паричната политика на Г-10 ще остане по-либерална за по-дълго време в световен мащаб“, допълва той.

ВСИЧКИ ПОГЛЕДИ СА НАСОЧЕНИ КЪМ ПЛЕНУМА В КИТАЙ

Икономистите единодушно очакват Bank of England тази седмица да запази краткосрочната си лихва на равнище 0,5% и програмата си за изкупуване на активи на стойност 375 милиарда лири, независимо че британската икономика отчете две поредни тримесечия на силен растеж и цените на жилищата рязко се покачват в Лондон и околностите.

А и мнозина са на мнение, че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което не промени политиката си миналата седмица, едва ли до 2014 година ще започне да свива изкупуването на облигации за 85 милиарда долара месечно, най-малкото защото икономическата статистика бе объркана от частичното блокиране на работата на правителството миналия месец заради спор за федералния бюджет.

Петъчният доклад за заетостта в САЩ през октомври вероятно ще покаже, че увеличението на работните места в неселскостопанския сектор се е забавило до 125 000 спрямо вече не особено внушителния среден темп за преходните три месеца от малко под 150 000.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозират също, че безработицата ще нарасне от 7,2% до 7,3%. Джулия Коронадо от BNP Paribas в Ню Йорк очаква работодателите да са създали само 100 000 позиции, отчасти защото затварянето на правителствените служи намали инерцията на наемане на служители в частния сектор.

„Както е тръгнало, със забавянето в секторите, чувствителни спрямо лихвата, като жилищния, бизнес инвестициите и продажбите на автомобили, такъв резултат на практика би премахнал възможността за свиване (на програмата за изкупуване – бел. пр.) през декември“, отбелязва тя.

Като се има предвид, че УФР чака да разгледа „чистите“ данни, предварителният доклад за БВП за третото тримесечие ще бъде от по-малко значение, отколкото обикновено. Икономистите очакват темп на растеж от 1,9%, по-слаб спрямо 2,5% през тримесечието април-юни.

Далеч по-важно в дългосрочен план за световната икономика ще бъде събранието на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), където ще бъде очертана икономическа стратегия за идните пет години.

И докато западните банки приемат радушно насоки за бъдещото развитие, то ККП остава обезсърчаващо непрозрачна: очакванията, че срещата на 9 – 12 ноември ще осигури проект за политическа реформа вероятно няма да бъдат оправдани.

Ключов измерител за успех би следвало да бъде дали ръководството представя разбираем план за пренасочване на икономиката от инвестиции към потребление, което може да даде ясна посока за предстоящите години, според Николас Консонъри и Михал Мейдан от консултантската компания Eurasia Group.

„Обратното, подход на парче би сигнализирал, че ръководството е било неспособно да съгласува рамка за това как трябва да напредват реформите“, твърдят те в доклад.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.