Страх задушава свободата в Гърция

Двойното убийство на двама членове на неонацистката партия Златна зора в атинския квартел Нео Ираклио в края на миналата седмица натовари със страх, голям страх, един народ, вече изплашен и уморен.

Това бе терористичен акт в пълния смисъл на думата, но е и хаотичен акт. Не си заслужава труда да се навлиза в истинските факти на това отвратително престъпление. Достатъчна е само една подробност: убиецът срази трима души с 13 куршума за седем секунди. Очевидно е, че той е бил обучен и решен да предизвика по възможност повече загуби. А също и да изпрати послание за абсолютно сплашване.

Очевидно е също така, че 13-те куршума не само отнеха два живота, но накърниха сериозно колективното чувство на сигурност сред хората за техния живот, което е най-съкровеното благо.

В тази продължаваща вече години наред криза гърците са принудени да преоценяват ценности, блага, обичаи, поведения. Те не могат да планират бъдещето си, тъй като са загубили сигурност и рутина. Те обаче не са длъжни да преоценяват стойността на живота – тя е неоценима.

Хладнокръвното двойно убийство ни заставя да се замислим и върху това, че днес, 2013 година, в развитата и демократична Гърция човешкият живот не струва нищо и е игнориран до крайност.

Засега не е известна идентичността и мотивите на извършителите.

Известни са обаче непосредствените резултати от това престъпление: първо, тероризиране на всичко и всички, масово и безогледно, второ, да се пролее кръв от хора, пряко свързани с една политическа формация, която е обявена за престъпна и се преследва от закона, чиито лидери на практика често са прибягвали до насилие, и трето, провокиране на граждански сблъсък.

Двойното убийство, което предизвика общ гняв, преследва политически цели. Без никакъв идеологически мотив, то е замислено като хладнокръвно престъпление, целящо да се провокира хаос в страната.

Терористичната активност в Гърция от последните години може да се квалифицира като ниска или от средна величина – никоя от познатите досега организации не разполагат с оперативните възможности, демонстрирани при сегашното нападение, предприето от неизвестни екзекутори в квартал Нео Ираклио.

Единствено мистериозната групировка „Секта на революционерите“ е извършвала хладнокръвно покушение над двама души, но при много по-лесни условия. От тази гледна точка само тази организация фантом е показала такава хладнокръвна жестокост, но не и оперативна способност.

Следователно, въпросът трябва да бъде формулиран другояче. А именно: кой има полза от убийството. Никой. Ни най-малко Златна зора.

Свидетелствата по това престъпление обаче няма да спрат страха на обикновените членове на тази партия, че и те представляват жива мишена за „професионалисти“ екзекутори. Кой е ощетеният? Всички.

Кой би желал всички да бъдат тероризирани? И за какво? Това е жизнено важният политичеки въпрос, който ни поставя това гнусно престъпление.

За жалост, ние сме длъжни, като народ, да седнем и да обсъдим дали е в ход някакъв план за дестабилизация.

За щастие, всички, политически сили и граждани, разбраха същността на заплахата и се сплотяват около един общ знаменател. А той е, че страхът трябва да бъде победен. Защото страхът задушава свободата в Гърция. Отхвърлянето на страха е първият, най-гневен отговор на куршумите на терористите.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.