Католическата църква ще попита за проблемите на семейството

Франс прес

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана

Свободен съюз, еднополови бракове, семейства с по един родител или многобрачие: изправен пред сътресенията в католическото семейство, което не престава да брани, папа Франциск възложи на епископите безпрецедентно допитване.

Въпросник от 38 точки, ясно формулирани и без табута, беше изпратен от Секретариата на Синода (общото събрание на епископите) до Епископалните конференции, съобщи вчера Ватикана.

В каква форма на неузаконено съжителство живеят католиците (съжителство без брак, развод, хомосексуален съюз – бел. АФП)? Дават ли си сметка за него или демонстрират безразличие? Чувстват ли се отритнати, се пита в анкетата, изготвена със съдействието на водача на Църквата.

Папата, който иска да укрепи принципа на колективното взимане на решения, в началото на октомври посети на два пъти Секретариата на Синода, за да обсъди подготвяния въпросник.

Целта му е ясна: да даде нов тласък на християнизацията, вдъхвайки любов към ценности като семейството и брака, но също така да покаже разбиране към онези, които не живеят „по правилата“. „Очакванията са огромни“, посочва подготвителният документ.

В проповед на утринната си литургия вчера Франциск отново отбеляза, че Църквата трябва да бъде отворена към всички: „Не може да се подхожда избирателно, Църквата е за всички, начело с най-отхвърлените“, каза той.

„Църквата не принадлежи само на благочестивите. В нея сме поканени всички ние, грешниците“, добави светият отец.

Въпросите са групирани в девет раздела. От епископите се иска да дават мнение за съвременните практики и нагласи и за това как вярващите ги възприемат.

Документът припомня католическата доктрина за брака, кореняща се в Библията: неразривен съюз между мъж и жена, чието висше предназначение е продължаването на рода. Йоан-Павел Втори и доста абсолютисткото му разбиране за естественото право, са широко цитирани в препратки.

Пред претъпкана зала за пресконференции унгарският кардинал Петер Ердьо, главен докладчик на следващия епископски събор, известен с консервативните си разбирания, и монсеньор Бруно Форте – специален секретар, определян като реформист, изтъкнаха необходимостта от по-добра „чуваемост“ от страна на Църквата.

„Не е редно да заравяме глава в пясъка като щрауси“, заяви италианският прелат, говорейки за общество без непоклатими ценности, за „психическата неустойчивост и стреса“, която налага на семейството ритъмът на живота в съвременния свят.

Документът назовава днешните реалности, приканвайки епископите да внасят предложения в съзвучие със Светото писание. Сред тях са увеличаващият се брой необвързани двойки, смесените бракове или браковете между хора с различна религиозна принадлежност, семействата с един родител, полигамията, договорените бракове, кастовата система.

В него става дума обаче и за „културата на необвързаност и предпоставена нестабилност на връзките, за враждебните към Църквата форми на феминизъм, за релативисткия плурализъм в понятието за брака, за философски течения, вдъхновяващи законодателни инициативи, които обезценяват трайността и верността на брачното споразумение, за разрастващото се явление „сурогатни майки“.

Монсеньор Лоренцо Балдисери, генерален секретар на Синода, подчерта „голямото отваряне“ на Църквата, която иска да даде възможност децата на двойки с неузаконена форма на съжителство – хомосексуални, живеещи без брак, разведени родители – да бъдат въведени в основните принципи на християнската вяра и да получат достъп до тайнствата – лайтмотиф на бившия кардинал Хорхе Марио Берголио и настоящ папа.

За първи път се иска мнението на епископите за еднополовите бракове, за съжителството без брак или за сключването на брак след развод. Те могат да предложат за обсъждане и други теми, като повдигнатия от френски представител болезнен въпрос за кръвосмешението, посочи монсеньор Форте.

Кардинал Ердьо призна, че в някои страни „огромната част от младите хора“ живеят в свободен съюз, включително много от младите католици, които членуват в църковни организации.

Епископите трябва да попълнят въпросника в доста кратки срокове, за да може да се изготви работен документ за извънредното събрание на Синода за предизвикателствата пред семейството, насрочено за 5-19 октомври 2014 г.

Този форум ще бъде последван през 2015 г. от обикновено общо събрание. С други думи, през 2014 г. ще се състоят консултации, за да може през 2015 г. да се вземат решения.

„Светото писание не се променя, ние трябва да го разбираме по-добре“, казва монсеньор Форте, аргументирайки това безпрецедентното допитване в духа на Втория ватикански събор.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.