Д-р Николай Михайлов по повод „оня списък“: За демократите целта не оправдава средствата

В тази напрегната ситуация не е ясно дали изобщо имаме държава, казва експертът

Д-р Николай Михайлов. Снимка: от екрана на бТВ

Д-р Николай Михайлов е психиатър с дългогодишна практика, магистър е по теология и автор на много публицистични текстове и анализи. Един от основателите на ДСБ, бил е депутат в 40-о народно събрание, но по-късно се отдръпва от политиката. Работил е като преподавател по психиатрия, бил е преподавател по психология в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и в Нов български университет.

В сряда д-р Михайлов се яви  предаването „Лице в лице” по бТВ да коментира списъка с „врагове на народа и демокрацията”, който пусна официозът на протеста, сайтът„Норешарски” (виж тук).
В него са включени и заклеймени като „комисари-гаулайтери“ 45 личности, повече или по-малко известни, с най-различни възгледи. Те били с най-вредна роля за ситуацията и „задълбочаващата се диктатура“. В списъка е и д-р Михайлов. Единственото, което ги обединява, е, че са изказвали под една или друга форма критики към протестиращите.

В текста към списъка (виж го тук) пише следното:
„Не може да не се отбележи, че почти всички изброени са обединени от зависимостите си – принадлежност към комунистическия репресивен апарат, криминално минало, корупционни или политически обвързаности, както и от изповядването на крайни идеологии като фашизъм, национал-социализъм, сталинистки комунизъм. Текущите им активности водят към бившата Държавна сигурност, БСП, ДПС, Цветан Василев и Делян Пеевски.”

Димитър Цонев: Сега остава да разберем кой е болния мозък, който е измислил този текст и още по-болния, който му е помогнал да бъде публикуван. Това за мен е един печат, една заплаха към всички, които са в този списък – специално това текстче. Не знам Вашия коментар какъв е, защото и вие сте вътре там?

Д-р Михайлов: Ако българската демокрация се поддаде на риска да подгизне в такъв тип омраза, в такъв тип агресия, да падне жертва на нещо много, само по себе си зло, непродуктивно, ще носи отговорност за състоянието на страната, по начин, който в началото на тази протестна акция не е предвиден.
Ще носи отговорност за, първо, че деградира етиката на българския демократичен процес, етиката на този протест.
И второ – че създава контекст на вражда, който ще деградира българската обществена действителност по един начин с непредвидими последствия.

Димитър Цонев: Тя без това е разделена нацията.

Д-р Михайлов: Нека кажа още едно нещо. Тези хора са на едната страна на барикадата. Това трябва да се каже – те са заради справедливостта и истината, те са хора в процедура на самозащита от тези, които се наричат олигархична власт и управляват в момента с мнозинството на тази парламентарна коалиция. Те също работят по типа на компромата, по типа на агресията, по типа на дискредитацията. Този тип реакция, обаче, е нещо, което приляга тъй да се каже на олигархията, по манталитет, същност и в някакъв смисъл по неизбежност
Това обаче не може да бъде допуснато по никакъв начин да се роди и да се официализира картинно в сайт официоз на протестното движение. Защото това навява огромна тъга – на много голям упадък на сетивата, на демократичните сетива, на демократичната съвест, на либералната оценъчна годност на тези хора, които шестват по телевизията сутрин, обед и вечер, от гледна точка на друг ентусиазъм – те желаят за България европейско бъдеще. …През този текст? През тази дискредитация на хора? През липсата на реакция? През смълчаването на такава реакция?

Д-р Николай Михайлов. Снимка: от екрана на бТВ

Ако се разходите из Фейсбук в ключови, в елитни, тъй да се каже, стени на този Фейсбук, ще видите хора, ентусиазирани привърженици на протестното движение, да смълчават факта, да не се интересуват от него. Те са се барикадирали в собствената си ниша на хора, които водят позиционна война с всички средства. Само че, за демократите целта не оправдава средствата въобще. Това те трябва да знаят. Защото добрите цели са цели, добри цели за олигархията. Разликата между олигархията и българските демократи е в начина по който преследват целите. С други думи разликата е в средствата. Това не се вижда на този етап, който коментираме. Затова, мисля си, че този дребен детайл – списъкът – трябва да бъде преодолян зряло, един път завинаги, с поука. И оттук нататък грижата ще трябва да бъде наистина тези дълбоки ровове на разцепление в българското общество, тази страшна омраза, която се развихря и е на път да бъде извън контрол на фона на етнически напрежения и проблематики, свързани с бежанците, може да доведе до драматичен регрес на тази тежко ранима ситуация.

Цветанка Ризова: Искам да ви попитам – безспорно правенето на списъци не е демократично. То е очевадно, че не е демократично, то е антидемократично. Аз по принцип не понасям вкарването на хора в списъци, превръщането на медиите в бухалки, в трибунали, това означава, че демокрацията се изражда в нещо друго. Но как гледате на това, че ксенофобията и езикът на омразата се превръщат в новата модерна идеология на днешния ден.

Д-р Михайлов: Вижте, това е силно да се каже… Българската държава е в криза. Не е ясно доколко имаме държава. И дали изобщо имаме държава. В ситуация на хаос, на една много слаба държава, на делегитимиран политически елит, на една власт, която агонизира пред погледа ни и трябва да си отиде, строго погледнато, но не желае, защото има основания да се бори да остане. Един такъв ход на толкова много бежанци в България, а и на незаконно пребиваващи покрай тях, качва ръста на тревогата у българското население на много високи равнища. Защото хората се чувстват институционално незащитени. Те първо са жертва на битова престъпност, те са просто в перманентен страх да загубят живота си, имуществото си и достойнството си. В хода на тази, така както я преживяват, на допълнителна масивна опасност на инородни елементи, възпалява въображението им и систематизира някакъв отговор през хора, които желаят да утилизират тази ситуация, за свои политически цели по един безподобно осъдителен начин.

Цветанка Ризова: И успяват!

Д-р Михайлов:
И успяват. Те идеологизират, систематизират, предлагат идеологията на уплашените хора. Хубаво е, че главният прокурор даде знак да възбуди някакви наказателни производства срещу тези, които правят опит да злоупотребят със страховете на хората.

Цветанка Ризова: Те го смятат за реклама, д-р Михайлов, тези хора са щастливи от това.

Д-р Михайлов:
Първо, държавата трябва да поеме собствената си отговорност да уреди този процес, да го рационализира и да сведе до разумен минимум страховете на хората. Да стане ясно, че тя може да се справи с този проблем. Такива сигнали не излъчва. И второ – обществото трябва да бъде, без всякакво съмнение, нетърпимо към прояви на груба ксенофобия, защото това е по-голям риск от риска, който това правителство излъчва.

Цветанка Ризова: Добре, но въпреки всичко ми се струва, че това е една европейска тенденция и ние нямаме никакъв начин да избягаме от нея. Вижте какво се случва дори в Германия, в Чехия, във Франция. Това е много близка до хората идеология.

Д-р Михайлов: Разбира се, това е рискова проблематика. Но едно население, което живее в хронична фрустрация на липсваща държава и на корумпиран елит, не може да се справи със собствената си тревога в такива обстоятелства и трябва да бъде разбрано. Елементарната проповед за човечност и така нататък е добра, уместна, но не върши работа, не функционира, защото страховете на хората са на високо равнище. Има дебит на напрежение, дебит на страх, дебит на несигурност. Държавата трябва да се погрижи да редуцира тази тревожност чрез институционална зрялост и компетентност.


Цветанка Ризова: Дошло ли е време за промяна в политическата структура, дойде ли времето на месиите и има ли кой да ги припознае отново? Защото сега плашат протестиращите, че ако има гласуване, статуквото ще се възпроизведе, я си стойте на мира.


Д-р Михайлов:
Тази алтернатива, която се задава и които вероятно ще се явят на предстоящите избори, не са никаква алтернатива, а са миазматичен резултат на същото, за което говорим. Това, което предстои, е мъчителен и вероятно дългосрочен опит на българското общество да рационализира своя политически живот стъпка по стъпка, като си спести ексцесиите на едно развинтено  въображение в агресивна посока, за което говорихме в първата част на предаването.

От бТВ, виж тук запис на интервюто.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.