Руската армия – завръщане в Арктика и нови ядрени ракети

Ядрена ракета ЯРС. Снимка: известия

Руската армия се завръща в Арктика и взема на въоръжение нови ядрени ракети, пише „Комсомолская правда“. Вестникът отразява изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу по време на съвещание чрез телевизионна връзка в централния команден пункт на генералния щаб. Той изтъкнал значението на „руската Арктика“ като крайно важна ресурсна база със стратегическо значение за страната.Министерството последователно укрепва силите си в Арктика с цел да бъдат защитени руските национални интереси там. Предвижда се по-специално да продължи модернизацията на мрежата от военни летища и пристанищните съоръжения. Армията ще възстанови инфраструктурата на архипелазите от акваторията на Северния ледовит океан Земята на Франц Йосиф и Новосибирските острови, заявил Сергей Шойгу.

Министърът е съобщил и „екзотична новина“, отбелязва изданието: Русия ще сформира съединения с патрулни кораби ледоразбивачи (от т. нар. ледови клас), способни да си пробиват път през заледените арктически води.

Когато Шойгу премина към „ядрения“ въпрос от дневния ред – предприетото превъоръжаване на руската армия с нови междуконтинентални балистични ракети „Ярс“, организаторите благодариха на журналистите и съвещанието продължи при закрити врати, добавя „Комсомолская правда“.

Според армейския вестник „Красная звезда“ започналите изпитания на мобилния ракетен комплекс с наземно базиране „Ярс“ са сред най-важните задачи на руските въоръжени сили. Предвижда се те да станат основно оръжие от мобилната групировка на руските стратегически ракетни войски, изтъква изданието.

„Пред нас стои важна задача – да не допуснем да бъде нарушен балансът в системата за стратегическо възпиране“, заявява министърът, цитиран от „Взгляд“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.