Пожарът като ПР на дигитализацията

Пожарът в Ричмънд. Снимка: Internet Archive

Една сграда в пламъци в нощта на 6 ноември напомни за ползата от дигитализацията.

Пожар в Ричмънд, квартал на Сан Франциско, за пет часа унищожи сканиращия център на неправителствения „Интернет архив“. Изгорялото пространство е пристройка, която през 1923 г. била отворена като читалня за християнска наука. В съседство е бивша църква, сега собственост на Архива.

В този сканиращ център между 7-10 дигитализатори са работели с технологии от „най-висок клас“. Унищожени са офиси и оборудване, използвани за цифровизиране на книги,  микрофилми и филми, включително стари домашни ленти.

Пожарникарите изчислили, че причинените щети на сградата възлизат на $ 500 000, а унищоженото обзавеждане е за $ 250 000. Но по преценка на Брюстър Кейл, основателят на Internet Archive, загубата само от съдържанието е поне $ 750 000.

Организацията има 30 сканиращи центрове в цялата страна и останалите центрове ще абсорбират част от работата, която се е извършвала в изгорелия център.
По логиката на нематериалността няма безвъзвратно загубени в огъня бази данни. Но Брюстър Кейл напомня, че не това е мечтата на библиотекаря.

Съкровищницата Internet Archive и „летописецът на интернет“

Internet Archive е гигантска безплатна дигитална библиотека. Създадена е през 1996 г., за да предлага файлове на книги, филми, музика, архивирани уеб страници и друго съдържание на постоянен достъп за изследователи, историци, учени, разработчици, за творци от цялата контент-индустрия и за хора с ограничени възможности.

Основателят Брюстър Кейл (Brewster Kahle, р. 22.10.1960) е дигитален библиотекар, компютърен инженер, интернет предприемач и филантроп. Завършил е Масачузетския технологичен институт (MIT) в областта на изкуствения интелект и компютърните мрежи.

Още като студент в началото на 80-те години Брюстър Кейл го обсебила идеята да създаде това, което той нарича дигитална версия на легендарната древноегипетска Александрийска библиотека.

И се втурва към смелите експерименти. Първата задача, която Брюстър Кейл си поставя, е да съхрани всичко от публичния домейн в интернет. На 36 години (през 1996 г.) създава организацията с нестопанска цел Internet Archive.

През 2007 г. архивът придобива правен статут на библиотека. За да се гарантира сигурността на уеб-архива, негово огледално копие се пази и в новата Александрийска библиотека в Египет.

Днес сайтът Internet Archive има около 3 милиона потребители дневно. Архивираното съдържание е над 10 петабайта (това са 10 000 000 000 000 000 байта) Само в уеб архива (под името Wayback Machine) има 364 милиарда уеб страници.

По време на неотдавнашното спиране на работата на федералните служби в САЩ правителствените сайтове пренасочваха интернет трафика именно към Internet Archive и така потребителите получаваха безпрепятстван достъп до уеб съдържанието им.

Брюстър Кейл може да бъде наречен „летописецът на интернет“, тъй като архивира копия на всички уеб страници, ретро софтуер, стари игри, графични материали, снимки, видео-, филми, жива музика, аудиозаписи, телевизионни новини, сканирани книги и електронни текстове – всичко за благото на човечеството и за вечни времена.

Без съмнение Internet Archive е един незаобиколим проект в мрежата, заради целта си да съхрани културно-историческите следи на цивилизацията пред лицето на смущаващата нетрайност както на цифровите, така и на физическите носители.

Акции за помощ:

Internet Archive приема дарения (еднократни или във вид на абонамент) на интернет страницата си.

Средства за възстановяването на щетите от пожара събират и граждани.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.