Италия има проблеми с отношението към пристигащите имигранти

ДПА

Спасени имигранти край Лампедуза. Снимка: от тв екрана

За имигрантите, предприемащи опасни пътувания в Средиземно море, за да избягат от бедността, репресиите и гражданската война, трудностите не свършват, дори когато лодките им доближат италианските брегове.

Ако стигнат до сушата, те може да се озоват в пренаселени центрове за бежанци, а през последните седмици италианските власти бяха критикувани, че са изложили бежанци от Африканския рог на тормоз от страна на еритрейски чиновници.

Международни институции като Върховният комисариат на ООН за бежанците и Съветът Европа заявиха, че Италия няма необходимата инфраструктура, за да помогне на хората, които се нуждаят от международна защита.

Но както стана ясно след стотиците смъртни случаи миналия месец, тези имигранти може изобщо да не успеят да стигнат до желания бряг.

Ако изпаднат в беда, докато още са в морето, рибарите може да не искат да им помогнат от страх да не бъдат разследвани за подпомагане на незаконна имиграция и лодките им да бъдат конфискувани.

Оцелелите от най-тежкото корабокрушение в новата европейска история, при което на 3 октомври край италианския остров Лампедуза загинаха над 360 души, заявиха, че около тях е имало рибарски лодки, но те не са се притекли на помощ.

До тях се „приближили две лодки, една от които направила маневра, за да избегнала тяхната, така че са видели в какво положение са“, заяви падре Мусие Дзераи, римски свещеник, препредавайки разказите на оцелели.

Имигрантите на борда, повечето от които са били еритрейци, са подали светлинни сигнали към близките плавателни съдове и са викали за помощ, но те са ги подминали, казва Дзераи, който е неофициален говорител на еритрейските изгнаници.

Зачестяват призивите за облекчаване на имиграционните закони, приети от предишното правителство на Силвио Берлускони, но в сегашното правителство на широката коалиция, което включва партията на Берлускони, има сериозни разногласия по въпроса.

„Нуждаем се от разследване, за да се изясни кой е бил на тези кораби, дали са били рибари или са били от флота или бреговата охрана, които са видели, но не са направили нищо“, казва Дзераи.

Плавателните съдове са преминали близо до лодката на мигрантите около 3 часа сутринта, на по-малко от километър от Лампедуза, където всяка година в ЕС пристигат хиляди мигранти без документи. Спасителните служби в крайна сметка се намесиха на зазоряване, но по това време много хора вече се бяха удавили.

Дзераи се оплака, че италианските магистрати, които разследват оцелелите от корабокрушението за нелегално преминаване на границата, все още не са започнали разследване въз основа на разказите на оцелелите.

„Консултираме се с адвокати какво можем да направим, за да ги притиснем“, заяви той.

Трагедията в Лампедуза беше последвана от корабокрушение на 11 октомври край Малта, при което загинаха най-малко 38 души. Това подтикна Италия да засили въздушните и морски патрули, за да предотврати други инциденти.

Но дори когато на помощ дойдат корабите на флота, имигрантите може да не са в безопасност, според вестник „Република“. В четвъртък той писа, че пари и скъпоценности на стойност над 100 хиляди евро (136 хиляди долара) са били откраднати от 95 сирийци, които италиански моряци са спасили на 25 октомври.

„Морските пехотинци ни претърсиха и ни накараха да минем през детектор за метал“, цитира „Република“ оплакване на имигрант пред италианската полиция. „Поискаха от нас да предадем личните си вещи, които щели да ни бъдат върнати, веднага щом слезем от корабчето“.

„За всеки имаше торба с номер, но когато ни накараха да слезем от кораба, моята торба, както много други, беше разкъсана и почти всички долари и някои златни предмети бяха отмъкнати“, казва имигрантът.

Смята се, че всеки от имигрантите е загубил от 3 до 5 хиляди долара, както и пръстени, гривни и колиета. Тези суми са толкова, колкото търсещите убежище обикновено плащат на трафикантите на хора, за да достигнат Европа.

Флотът не отрече обвиненията, съобщи, че граждански и военни магистрати проверяват информацията на „Република“ и че е започнало вътрешно разследване.

Изложена на все по-силни критики за отношението си към имигрантите, Италия отвърна, че ЕС също трябва да влезе в играта. Тя се оплака, че тя и Малта са оставени сами на предната линия.

Проблемът трябваше да бъде в центъра на дебатите на срещата на върха на ЕС миналия месец, но беше засенчен от разкритията за шпионажа на САЩ. Европейските лидери обещаха „решителни действия“, а наскоро създадена работна група се очаква да докладва и да даде конкретни предложения през декември.

Критиците казват, че лидерите са отложили необходимите действия и излагат на риск живота на още хора.

В същото време имигрантите продължиха да умират и да пристигат. Броят на стъпилите на италианска земя тази година почти се е утроил.

Според данни на правителството 36278 мигранти са пристигнали с кораби и лодки в Италия тази година до 24 октомври, в сравнение с 13245 за цялата 2012 година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.