Джон Кери не успя да убеди саудитците в добрата воля на САЩ

Ройтерс

Джон Кери. Снимка: от тв екрана

Ако държавният секретар Джон Кери е посетил Рияд, за да увери саудитското ръководство, че недоволството му срещу американската политика в Близкия изток е неоснователно, той ще трябва да положи още усилия.

Крал Абдула, който кара 90-тата си година и рядко приема пристигнали на посещение официални лица, събра цял куп високопоставени принцове, които да участват в състоялите се в понеделник разговори с Кери. Подобно присъствие е израз както на голямото значение, което той придава на отдавнашния съюз със САЩ, така и на гнева му от последните действия на Вашингтон.

Саудитските лидери се опасяват, че администрацията на президента Барак Обама е престанала да се вслушва в арабския си съюзник, особено по отношение на сирийската гражданска война и ядрения спор с Иран. Те смятат, че това крие опасност регионалното надмощие да отиде у основния им съперник – Техеран. Кери увери Рияд, че това няма да стане, заявявайки, че сирийският президент Башар Асад трябва да си отиде и че саудитците ще бъдат винаги информирани за ядрените преговори с Иран.

„Отношенията ни са стратегически, те са трайни“, заяви Кери след срещата, а външният министър на Саудитска Арабия принц Сауд ал Фейсал добави: „Съвсем естествено е да има единомислие в някои области и различия в други“.

Все пак саудитците изглежда не бяха убедени. „Това е усещането във вътрешния кръг: Те приветстват визитата му. Оценяват желанието му да се види с краля. Но той донесе чашата наполовина празна“, каза Мустафа Алани, аналитик от базирания в Джеда и Женева Център за изследване на региона на Залива.

Вашингтон показа, че готов да рискува обтягане на отношенията със съюзниците си, за да постигне целта си: да избегне военна интервенция в Сирия и да постигне споразумение с Иран по ядрения въпрос.

Но посланието на Рияд през последните седмици бе нетипично откровено и публично, защото високопоставеният принц и шеф на разузнаването Бандар бин Султан говори за „важна промяна“ в посока отдръпване от САЩ.

Последвалата незабавно визита на Кери показа тревогата на Вашингтон, че тези различия могат да подкопаят политиката на САЩ на други места в Близкия изток, при все че основните им интереси в защитата на петролните доставки и борбата срещу Ал Каида остават незасегнати.

Той обеща, че Америка ще се изправи срещу агресия, насочена срещу партньорите й от Залива, „както направихме за Кувейт във Войната в залива“. Но макар САЩ да застанаха начело на прогонването на Ирак от Кувейт през 1991 г., времената се промениха. Проучване на РойтерсИпсос от миналия месец показа, че само 13 процента от американците подкрепят намеса на Вашингтон в Сирия.

ТАКТИЧЕСКИ РАЗЛИЧИЯ

Принц Сауд заяви, че „повечето ни различия са тактически“, но бе ясно, че основните въпроси, по които има неразбирателство, са били споменати в разговора между Кери и крал Абдула, когото държавният секретар нарече „истински“ приятел.

Освен Абдула и Сауд на срещата присъстваха престолонаследникът Салман, вторият вицепремиер принц Мукрин, вътрешният министър принц Мохамед ибн Найеф и министърът на националната гвардия принц Митаб ибн Абдала. В групата бяха представени почти всички най-високопоставени членове на кралското семейство.

„Това показва единна позиция и изпраща силно послание за неодобрение“, заяви саудитски аналитик, близък до официалното мнение. Никое действие не е предизвикало по-голямо неодобрение от решението на САЩ да не бомбардират Сирия след нападението с отровен газ през август и последвалото съгласие на Вашингтон за дипломатически процес за унищожаване на химическия арсенал на Асад.

„Свеждането на сирийската криза единствено до ликвидирането на химическите оръжия – което е само малък аспект от нея – няма да помогне да се сложи край на една от най-големите хуманитарни катастрофи на нашето време“, заяви на пресконференцията в понеделник принц Сауд.

Управляващите принцове гледат на Сирия като на бойно поле за регионално надмощие между подкрепяния от Иран шиитски съюз и прозападните сунитски страни, включително арабските държави от Залива, Египет и Турция.

Това стратегическото становище се подкрепя от възмущението на саудитското ръководство, че Асад използва тежки оръжия срещу цивилни квартали, които са под контрола на бунтовниците.

Още от самото начало саудитците казаха, че не може да има никакво решение, ако сирийският президент не се оттегли, но въпреки уверенията на Кери, че това продължава да е цел на Вашингтон, те са скептично настроени, че САЩ ще действат в тази посока.

„Кери казва, че Асад трябва да си отиде. Но (американците) говорят така от дълго време и не подкрепиха това с действия. Те обещаха помощ за бунтовниците, но не подкрепиха това с действия“, каза Робърт Джордан, посланик на САЩ в Рияд в периода 2001-2003 г. при президента Джордж Буш.

Той посочи нееднократно изразената от Кери позиция, че САЩ не искат военна намеса в Сирия.

„Без договорено решение, не виждаме много начини за спиране на насилието, които да са изпълними или приемливи за нас, тъй като нямаме нито законова власт, нито основание или желание към този момент да се озовем въвлечени в гражданска война“, каза Кери в понеделник.

ОКУПИРАНА ТЕРИТОРИЯ

В коментарна статия от вторник във вестник „Аш шарк ал Аусат“ (панарабски ежедневник, собственост на принц Салман) Гасам ал Имам определи политиката на Обама като „пагубна“ и по-специално разкритикува остро „пораженческото поведение“ по отношение на Иран.

Това е мнение, заявява Алани, което се споделя от мнозина в саудитското ръководство. То се опасява, че Обама не споделя схващането им, че Ислямската република все по-безочливо се опитва да установи господството си в арабския свят.

Коментаторът изтъкна по-специално ролята в сирийския конфликт тази година на смятаните от Рияд за пионка на Ирак ливански шиитски милиции Хизбула.

„Има голяма разлика в усещането за заплаха. Ние живяхме много години с Хизбула в Ливан. Но сега имаме ясни доказателства, че това е инструмент на интервенционистката политика на Иран“, посочи той.

Макар че Кери съвсем мимоходом спомена Хизбула на пресконференцията в понеделник, принц Сауд бе категоричен: „Смятам Сирия за окупирана територия, в момента най-важната стъпка, която (Иран) може да направи, за да докаже добрите си намерения, е да се изтегли от Сирия и да изтегли оттам и ливанския си съюзник Хизбула“, каза той.

Но може би нищо не отрази различията в приоритетите повече от изявлението на Кери, че иранската намеса в арабски държави е по-маловажна от уреждането на ядрения спор.

„Всички добре знаем за иранските действия в региона и те ни тревожат. Тревожи ни, че Иран има присъствие в Сирия. Тревожи ни, че Хизбула действа активно с подкрепа от Иран. Но първата стъпка е ядреният въпрос“, посочи Кери.

Новият ирански президент Хасан Рохани заяви, че иска да уреди продължаващия вече от десетилетие спор за ядрената програма, за която Техеран настоява, че е за мирни цели.

Но Рияд се страхува от Иран, разполагащ с ядрено оръжия, или че Обама ще допусне иранците да се превърнат в държава, която няма атомна бомба, но е запазила капацитета си да създаде такава много бързо, каза Джордан.

Те обаче смятат този въпрос за по-маловажен, отколкото иранската намеса в Сирия и другаде. „Ядреното досие е важно, но то не убива по 200 души в Сирия всеки ден“, посочи Алани.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.