ООН предвижда нова война в Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина ще има конфликти! Поне това показва проучване на сараевския офис на ООН, което е предоставено на Съвета за прилагане на мирното споразумение.

Въпреки че в проучването се посочва, че няма да има „истинска война“ и две трети от босненските жители от всички етнически групи вярват, че през следващите пет години няма да има нов въоръжен конфликт в Босна и Херцеговина, цели 35,7 процента от босненските граждани смятат, че в бъдеще в страната ще има някакво насилие.

СЛАБО ЖЕЛАНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ЦЕЛОСТТА

Над една трета от анкетираните вярват, че в Босна и Херцеговина ще има някакво насилие като протести, отделни междуетнически инциденти или по-широки етнически сблъсъци и нарастване на престъпността.

Разглеждано по етнически групи, 58,8 процента от бошняците босненските мюсюлмани, 55 процента от хърватите и 44,7 процента от сърбите вярват, че не може да има мирно разделяне на Босна и Херцеговина. Ако обаче се стигне до „заплаха за целостта на Босна и Херцеговина“, едва 13,5 от бошняците, 12,6 процента от хърватите и 1,5 процента от сърбите ще бъдат готови да вдигнат оръжие.

На представителите на Съвета за прилагане на мирното споразумение са представени данни, че 28,4 процента от бошняците биха гледали спокойно на разпадането на Босна и Херцеговина. Няма да реагират на разпадането на държавата и 40 процента от хърватите и цели 64,9 процента от сърбите, които въобще не биха се ангажирали в евентуален нов конфликт, който да доведе до разпадане на Босна и Херцеговина.

Що се отнася до сегашните граници, едва 28,5 процента от гражданите на Босна и Херцеговина от всички етнически групи желаят да живеят в Босна и Херцеговина в сегашните й граници, а 71,9 процента от сърбите и 53,6 процента от хърватите искат да живеят в независима моноетническа административна единица.

МЮСЮЛМАНСКА АДМИНИСТРАТИВНА ЕДИНИЦА И ПОМИРЕНИЕТО

Само 36,7 процента от бошняците желаят да живеят в Босна и Херцеговина в сегашните й граници, но мюсюлманите не са много сигурно какво точно желаят, защото само 20,6 процента от тях искат да живеят в независима бошняшка административна единица. В проучването се изтъква, че 73 процента от босненските граждани от трите етнически групи предпочитат да живеят в общност, в която преобладава техният народ.

За съжаление, проучването показва, че само 13 процента от гражданите от трите етнически групи вярват, че помирение е възможно, а 39,7 процента вярват, че вече има някакво помирение между народите.

Около една трета от гражданите на Мюсюлманско-хърватската федерация и една четвърт от гражданите на Република Сръбска вярват, че членството в Европейския съюз е единственият начин Босна и Херцеговина да оцелее, но приблизително същия брой са и онези, които смятат, че членството на страната в ЕС е желателно, но не е от решаващо значение.

Интересно е и че 17,7 процента от гражданите на Република Сръбска и само 7,4 процента от гражданите на Мюсюлманско-хърватската федерация вярват, че по-скоро ЕС ще се разпадне, отколкото Босна и Херцеговина да стане негова членка, а 11,8 процента в Република Сръбска и 5,1 в Мюсюлманско-хърватската федерация – че по-скоро Босна и Херцеговина ще се разпадне, отколкото да стане членка на ЕС.

ЛЕТАРГИЧНИ ГРАЖДАНИ

В Мюсюлманско-хърватската федерация 5 процента от гражданите мислят, че Европейския съюз не го е грижа за Босна и Херцеговина, на същото мнение са и 4,1 процента от гражданите на Република Сръбска. Седем процента и в двете административни единици пък казват, че тях не ги е грижа за Европейския съюз.

В заключенията от проучването, части от които публикува в. „Дневни лист“, се казва, че гражданите на Босна и Херцеговина са „летаргични“, което намалява възможностите за каквато и да е промяна, и че са „пасивни, освен ако животът им не е пряко застрашен“.

„Има криза на общата идентичност на всички равнища на обществото, която никакви конституционни реформи не могат да променят, а огромното мнозинство смятат, че техният народ все още е застрашен“, посочват авторите на проучването, като добавят, че „напълно погрешно се възприема ролята на международната общност“. „Бъдещето е непредвидимо“, е изводът от проучването на ООН.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.