Законопроект на Путин става корупционен фактор

Владимир Путин. Снимка: официален сайт

Внесен от Путин законопроект може да създаде „нов корупционен фактор“ в Русия, смятат местни бизнесмени, цитирани от „Ведомости“. „Ведомости“ коментира на първата си страница послание на руски бизнесмени до президента Владимир Путин. Предприемачите не искат силовите структури пак да получат правото по своя преценка да образуват наказателни дела за данъчни престъпления, пояснява вестникът.

Сред авторите се посочват руският бизнес омбудсман Борис Титов и ръководителите на редица предприемачески сдружения. Те се „изплашили“ от проектопоправки в законодателството, внесени от президента в Държавната дума: Путин предложил да се върне на следователите правото сами да образуват дела за данъчни престъпления.

През 2011 г., когато президент бе Дмитрий Медведев, тази възможност бе премахната; оттогава данъчни дела се образуват само по предпожение на данъчната служба, напомня изданието.

Основна цел на тази промяна бе „да спре мащабния корупционен натиск върху бизнеса чрез образуване на наказателни дела“ и той наистина намаля, отбелязват руските предприемачи. Те предупреждават президента, че предложеното връщане към старата практика може „да намали бизнес активността и ще засили оттичането на капитали от Русия“.

Нещаат не са толкова еднозначни, възразява президентският прессекретар Дмитрий Песков. След като бе отнето правото на следователите сами да образуват наказателни дела, започна спад в разкриването на данъчни престъпления, казва той.

Връщането на стария ред обаче тревожи консултативния съвет по чуждестранните инвестиции, включващ представители на чуждестранни компании от първа величина. Според служители от редица министерство е обезпокоено и руското правителство, което вижда в проекта отдръпване от данъчната либерализация.

С промените от времето на Медведев руските следователи са „изгубили една хубава хранилка“, смята адвокатът Вадим Клювгант, според когото някои бизнес структури и корумпирани чиновници са използвали следствието, за да отстраняват свои конкуренти.

Новият закон, внесен от Путин, ще оправомощи следователите да „потърсят“ данъчни престъпления дори там, където няма такива, опасява се неназован източник на „Ведомости“ от руска металургична компания. И добавя: „Щом държавата няма доверие на данъчната служба, нека я подложи на лечение, вместо да плаши данъкоплатците, че с данъчни нарушения ще се занимават вече следствените органи“.

БТА

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.