Обама замисля реформа в Агенцията за национална сигурност

Администрацията на президента Барак Обама обмисля дали да сложи край на спорната политика, която от 2010 година насам поставя един военен начело и на Агенцията за национална сигурност, и на Киберкомандването на САЩ – пост, който сега се заема от генерал Кийт Алекзандър, пише „Вашингтон пост“.

Предвидено е членовете на Съвета за национална сигурност скоро да се съберат, за да обсъдят въпроса за разделяне на ръководството, което според някои в администрацията ще спомогне да се избегне концентрацията на власт у един човек и ще раздели два органа с коренно различни мисии – шпиониране и нанасяне на военни атаки. Администрацията обсъжда също така дали АНС да не се ръководи от цивилен. Според изтночници на вестника решението да се назначат различни хора на двете длъжности може да бъде взето с цел да се смекчат последствията от скандала със следене на телекомуникации по целия свят. „Трябва да направим сериозни промени. Политиката го налага. Не може да сме подложени на такава критика и да не направим нищо“, обяснява представител на администрацията, цитиран от вестника.

Неофициално представители на администрацията споделят с вестника, че промените биха могли да потушат сегашния скандал заради всеобхватните правомощия на АНС, като стеснят правата на директора на агенцията. Според „Вашингтон пост“ директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър и шефът на Пентагона Чък Хейгъл вече са дали своето мнение по въпроса. Не е взето решение, но Белият дом вижда удобна възможност да раздели постовете при планираното пенсиониране на Алекзандър през март догодина.

Генералът ръководи АНС от 2005 г., а Киберкомандването – от създаването му през 2010 година. Той бе номиниран през 2009 година от президента Обама да оглави новото специализирано командване, която защитава компютърните мрежи на Пентагона и, по специална заповед, атакува вражески компютри. Промяната в политиката ще влезе в противоречие с позициите, защитавани от висши военни, посочва изаднието.

Много от тях, включително Алекзандър, открай време се аргументират, че сегашната практика има смисъл от оперативна гледна точка, понеже Киберкомандването зависи и разчита на капацитета и ресурсите на АНС. Но някои специалисти застъпват друго мнение. В статия неотдавна във „Форин афеърс“ Джеймс Ставридис, бивш главнокомандващ силите на НАТО, и Дейвид Уайнстейн, стратегически плановик от Киберкомандването, писаха, че наистина има припокриване на военна и разузнавателна мисия в интернет пространството, но е грешка да се приема, че те се допълват, вместо да си пречат.

Те изразиха публично това, което неофициално признават мнозина военни – че проблемът с „двойната шапка“ е в във факта, че Алекзандър едновременно е този, който събира данни в киберпространството, и този, коъто оперира с тях, като е едноличен арбитър и за двете.

Отделно Пентагона обмисля от няколко месеца варианти за бъдещето на киберкомандването, включително повишаване на статута му до равнището на пълноправно бойно командване наравно с Централното и Тихоокеанското, съобщава вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.