Вдовицата на Арафат разбуди стари призраци с обвинението за убийство

Ройтерс

Суха Арафат. Снимка: от тв екрана

Вдовицата на Ясер Арафат първа извика: „Убийство!“, докато съпругът й беше на смъртно легло през 2004 г. Девет години по-късно тя отново надигна глас, обвинявайки човек от близкото обкръжение в отровителство на палестинския лидер.

Обвинението, основано на разкритията на швейцарски експерти по съдебна медицина, беше посрещнато с ледено мълчание от политическите приемници на Арафат, които отдавна твърдят, че Израел е отговорен за мистериозната болест, която погуби палестинския президент.

Обвинението на Суха Арафат, което обиколи арабския свят, разбуди стари противоречия в Палестина, където винаги досега на вдовицата – 34-години по-млада от Арафат, възпитана във Франция и приела исляма християнка – се гледаше като на досаден проблем.

„Никой не бива да отправя обвинения от този вид. Той е лидер на палестинския народ. Не бива да имаме различия по такива въпроси. Това е катастрофа за националната кауза“, заяви Абас Заки, високопоставен член на партията „Фатах“, която Арафат някога оглавяваше.

Суха, в сътрудничество с базирания в Катар новинарски канал „Ал Джазира“, разпространи в сряда доклад на швейцарски научен екип, който показва необичайно високи нива на радиоактивния елемент полоний-210 в пробите от костната тъкан, взети от тялото на Арафат.

„Сигурна съм, че е някой от близкия му кръг“, заяви Суха пред Ройтерс, определяйки смъртта на Арафат като „политическо убийство“. При разговора в Катар след придружената от много сълзи нейна поява по „Ал Джазира“ тя каза: „Експертът каза, че отровата е била сипана в чая му, в кафето или във водата, така че трябва да е бил някой негов приближен.“ В следващи интервюта тя предположи, че полоният може да е доставен от страна, която разполага с ядрени мощности. Суха Арафат не назова Израел, макар че много други палестинци не се поколебаха да посочат с пръст отдавнашния си противник.

„Интерес от смъртта му имаше окупаторът (Израел)“, каза пред Ройтерс Уазел Абу Йосеф, високопоставен член на Организацията за освобождение на Палестина. Израел отхвърли обвинението.

„Според мен това е буря в чаша вода“, каза израелският министър на енергетиката Силван Шалом, който през 2004 г. беше външен министър и член на израелския съвет по сигурността. „Но дори да ставаше дума за отравяне, със сигурност не го е извършил Израел. Може би някой друг във вътрешния му кръг го е замислил или е имал интерес да го извърши“, каза Шалом по израелско радио.

Арафат прекара последните месеци от живота си скрит в опустошен от сражения и обкръжен от израелски танкове район в Рамала на Западния бряг. Вътре в сградата малка група от негови сътрудници се грижеше за всички нужди на своя застаряващ лидер.

Докладът на Института по радиационна физика към Университетската болница в Лозана посочва, че Арафат е почувствал силно неразположение четири часа след хранене на 12 октомври 2004 г. Той така и не се възстанови и почина месец по-късно в болница в Париж на 75 години.

Суха се притече да бди край смъртния му одър. Тя не го беше виждала от повече от три години, тъй като избяга от палестинските територии заедно с малката им дъщеря слез избухването на въстанието срещу израелската окупация през 2000 г.

„Призовавам ви да осъзнаете мащаба на конспирацията. Те се опитват да погребат Абу Амар (Арафат) жив“, заяви тя пред „Ал Джазира“ няколко дни преди смъртта му, намеквайки, че палестинските лидери искат да видят съпруга й мъртъв.

Обвиненията на Суха вбесиха палестинските водачи, които така и не приеха Суха за една от тях. През 1992 г. те бяха изненадани от решението на Арафат да се ожени за светски възпитаната палестинка. Мълвата твърди, че тя не се е опитвала да прикрие неприязънта си към много от висшите съветници на Арафат. Чувствата бяха взаимни.

„Палестинската върхушка се отнасяше към Арафат като към официален и държавен въпрос, докато Суха го възприемаше от семейна перспектива“, коментира политическият анализатор от Газа Хани Хабиб.

След смъртта на Арафат Суха прекарва времето си в Малта, Париж и Персийския залив. Изобилни слухове твърдят, че тя е получила пари от палестинските власти, за да се оттегли от светлината на прожекторите. Някои предполагат, че тя получава значителни пари от „Ал Джазира“ – телевизията, която редовно разгневява палестинските власти.

„Не бих изключил „Ал Джазира“, всичко се превърна в нещо като филм“, казва Заки от партията „Фатах“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.