Шпионират Сърбия заради Русия

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич заяви вчера, че не е изненадан от новината, че в Загреб има шпионска база, използвана от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност (АНС). Не знам дали съм подслушван, но не бих могъл да кажа, че съм изненадан от тази новина, а вие изненадани ли сте, попита Дачич журналистите в края на Международната конференция за медиите.

От друга страна събеседниците на „Данас“ не са изненадани от работата на тези шпионски центрове в региона. Нашите събеседници от Белград изтъкват, че темата за следенето е много важна, но на нея в Сърбия не се придава голямо значение, докато хърватските журналисти смятат, че Вашингтон поставя базите си за подслушване на приятелски територии, каквито са Прищина и Загреб.

Да припомним, британският вестник „Индипендънт“ съобщи, че в посолствата на САЩ в Загреб, Прищина и Сараево се намират шпионски бази, които са използвани от ЦРУ и АНС и данните от които пристигат директно в американския център в Мериленд. Подобни бази има и в дипломатически представителства в Атина, Баку, Будапеща, Франкфурт, Женева, Киев, Мадрид, Милано, Москва, Париж, Прага, Рим, Тбилиси, Тирана и Виена. Като източник на тези информации са взети документите на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който избяга от САЩ и в момента се намира в Москва, след като Русия му даде едногодишно убежище.

Момир Стоянович, бивш началник на военното разузнаване, заяви за „Данас“, че не му е известно дали информациите на британския печат са верни, но не би се изненадал, ако шпионски центрове съществуват там, където е посочено.

Този регион продължава да бъде невралгичен, така че тези информации не ме изненадват. В нашата държава често се говори, че всичко трябва да бъде прозрачно и отворено и когато става въпрос за неща от национален интерес, не трябва твърде много да се занимаваме с разузнавателна и контраразузнавателна дейност. Обаче други държави се занимават много с тези неща и то за защита на това, което са определили като свой интерес, казва Стоянович.

Зоран Миятович, бивш заместник началник на държавна сигурност, посочва, че обществеността в Сърбия по специфичен начин реагира на информациите за подслушване. Когато в книгата „Опело за държавната тайна“ написах, че през 2001 г. ме подслушваше американското посолство в Белград и моето кодово име беше „Алфа“, този факт не остави следа в нашето публично пространство, никой не реагира и не попита как е възможно това. Тогава по същия начин бяха подслушвани и началникът на белградския център на държавна сигурност и някои министри от правителството на Зоран Джинджич. Дори тогавашният министър на вътрешните работи Душан Михайлович, когато го информирах за подслушването, не прие тази информация като много важна, а ето ни нас, десет години по-късно, всички подробно се занимаваме с откритията на Едуард Сноудън, казва Миятович.

Иначе, по времето когато започаха изграждането на новото посолство на САЩ в Белград, военните анализатори като генерал Радован Радинович смятаха, че в него ще бъде разположен регионален център на ЦРУ, тъй като Сърбия е геостратегически благоприятен терен за „наблюдателница“. Радинович казваше, че всяко посолство на САЩ има в своя състав по-голям или по-малък център на ЦРУ. Новото посолство на САЩ бе построено в Дедине, на мястото на бившето командване на Гвардейската бригада и корпуса на специалните части на армията на Югославия, а по време на строежа бе променена пълната кабелна и друга инфраструктура на улицата, на която се намира.

Желко Ператович, журналист от Хърватия, изтъква за „Данас“, че уахабитите от Босна и Херцеговина, както и Сърбия са най-вероятните причини, поради които посолствата в Сараево, Прищина и Загреб са ползвани като бази за подслушване. Разбираем е страхът от уахабитите в Босна и Херцеговина, но въпреки това не смятам, че Босна и Херцеговина е толкова важна за Америка. От друга страна, една от причините вероятно е Сърбия, т.е. въпросът дали Белград ще се обърне към Русия или ще се присъедини към Европейския съюз, обяснява Ператович.

Нашият събеседник смята, че твърденията на британския „Индипендънт“ са „възможни“ особено като се знае, че американските посолства по света са „градени като крепости“. Посолството на САЩ в Загреб бе преместено в периферията и то не само от съображения за сигурност. Както чух от хора, които живеят близо до тази сграда, посолството е строено мащабно с етажи под земята и с много антени, посочва Ператович.

Той подкрепя реакцията на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд и казва, че е добре, че ЕС се е включил в цялата история с подслушването на американската АНС, тъй като така нещата би могло да се преобърнат и да се стигне до по-голям контрол. Това, което правят САЩ, стана ирационално и е добре, че този въпрос бе повдигнат, посочва Ператович.

Саша Лекович, директор на Центъра за разследваща журналистика в Загреб, казва за „Данас“, че за написаното в „Индипендънт“ може само да се гадае, но политическите стъпки на САЩ и тяхната външна политика сочат, че подслушване действително съществува. Базите се поставят там, където обкръжението е приятелско, така че не би трябвало да ни учудва, ако такива съществуват в Прищина, а не в Белград. Мен повече ме тревожи слабостта на контраразузнавателните служби. Например, комуникациите на хърватските институции са по-слабо защитени от моята комуникация с колегата ми от Полша, посочва Лекович.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.